Buurman en Tom Pintens en Neerlandsch bier Buurman en Tom Pintens en Neerlandsch bier

Vlaamse avond in De Spot

, Tekst: Stefan Kuschnig Foto's: Andre Joosse

Buurman en Tom Pintens en Neerlandsch bier

Vlaamse avond in De Spot

Tekst: Stefan Kuschnig Foto's: Andre Joosse ,

Bij de eerste Vlaamse avond vrijdag 27 mei is Middelburg geannexeerd door onze vriendelijke zuiderburen. Mogen wij nu ook gaan klagen over de kabinetsformatie from hell en Di Rupo’s idiote vlinderdas?

Vlaamse avond in De Spot

"Nederlanders zijn gewoon Vlamingen, alleen ze zijn het vergeten" – Louis Paul Boon (1912-1979)

Vlaanderen, 'k zie a gerne en ik heb d'r een artikeltje van gemaokt.  

We hebben wel vaker Vlaamse artiesten mogen verwelkomen in ons gebroederlijk Middelburg, maar vanavond hebben we te maken met de eerste échte Vlaamse avond, om onbekende redenen ook luisterend naar de naam ‘De Max’. Een eerbetoon aan de historische Brusselse burgemeester Adolphe Max? Nee, dat lijkt mij ook onwaarschijnlijk. 

Trots vertelt de zanger van Buurman ons dat hij op Koninginnedag voor de Oranjes mocht spelen. Niemand durft te melden dat ook malle pietje en zijn wonderbaarlijke dieren van papier-maché, samen met dertien andere kwalijke dorpse ambachten ook acte de présence mogen geven op dat beklagenswaardige feest. Dit is tevens de band die namens Vlaanderen de annexatie van Middelburg claimt, en zo bezwaarlijk kan ik dat niet vinden. Het zal alleen nog even duren voordat de Verenigde Naties deze gemoedelijke Anschluss erkent.

Zeg wat u wilt over Vlamingen, maar ze kunnen wel ‘Geloof jij in de droom’ in het refrein stoppen zonder dat ik nog dagenlang met de kromme tenen zit. Ik hoor de Guus Meeuwis vergelijking van alle kanten gemaakt worden, en daar valt wellicht iets voor te zeggen, maar dan is dit wel de bizarro Guus: sympathiek, een kwaliteit die de meeste Nederlandse zangers niet bezitten.

Buurman is erg bedreven in het geouwehoer tussen te nummers door. Ze gaan ondertussen al tien jaar mee, die knuffelbare bescheidenheid kan dus zomaar een doorgewinterde act zijn, maar vanavond wil ík in de droom geloven dat Vlamingen per definitie oprecht en lief zijn. Voor het eenvoudige type muziek dat ze maken worden ze wel een beetje te cute met allemaal verschillende instrumenten. Buurman is een aardige, vrij typische Vlaamse act, met nummers over liefde vol humor en die lichte melancholie waar Vlaanderen patent op heeft. 

Tom Pintens, wie kent hem niet? De ex-Zita Swoon gitarist moet alleen wel de kassa er van overtuigen dat hij, ja hij, de artiest is waarvoor we de gezellige veiligheid van onze eigen huiskamer hebben verlaten. Met zijn nieuwe band brengt Pintens verrassend humorloze Vlaamse alt. rock te berde. Het optreden roept vooral één vraag op. Hoe kan een band zo ‘stevig’ spelen zonder daadwerkelijk  te rocken? Dat is een kunst op zich, vergelijkbaar met de kans op open doel die Peter van Vossen op wonderbaarlijke wijze misschoot tegen Celtic in 1996. (http://youtu.be/1DEkKs_dj2I)

Schijnbaar op de automatische piloot werkt de man zich door nummers van zijn nieuwe langspeler ‘De Oogst’, maar hier en daar kruipt er ook wat ouder materiaal in de set. ‘In Charleroi’ van de plaat ‘Winter Maakt Ons Vrolijk’ uit 2009 is een duidelijk hoogtepunt, en het nummer zou zo over Middelburg kunnen gaan. Onze hoofdstad heeft evenveel lettergrepen, dus het zou nog goed klinken ook. Het publiek is verdeeld over welke band ze beter vonden. Het waren twee bands die muzikaal misschien in de buurt lagen, maar qua presentatie op andere planeten wonen. 

Dus, waaruit bestond dan dé Vlaamse Avond? Een paar tafeltjes in het midden van de zaal, en volgens mij heb ik dEUS voorbij horen komen. That’s it.

Twee Vlaamse bands --> dus het was een Vlaamse Avond, roepen veel mensen, maar daar heb ik serieus moeite mee. Het is nadrukkelijk een thema-avond, dus waarom is er verder helemaal niets mee gedaan? Ik ga toch ook niet naar de Irish pub voor een Heineken en een steen voor m’n kop? En voor de goede orde, ja ik neem het Bar American nog steeds kwalijk dat ze geen Bud serveren.

Friska Viljor in De Spot was geen Zweedse Avond, en Idiot Glee wordt niet gepromoot als autistenvergadering. Een avond met een Vlaamse band, en een Vlaamse Avond, ik zie daar een wereld van verschil in. We hebben denk ik te maken met een radicaal verschil van visie, maar hoe moeilijk is het om bijvoorbeeld wat Vlaamse bieren te serveren. Een twijfelachtig begin van wat hopelijk toch een vervolg krijgt, want Vlaanderen heeft ons nog veel meer te bieden. Doe iets met het concept, want arbeid adelt wel degelijk,en misschien dat er dan zelfs mensen op af komen ook.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland