AnnTastic werkt hard voor waardering AnnTastic werkt hard voor waardering

“Concurrentie is leuk. Als je er dan uitgepikt wordt, weet je dat je toch iets speciaals doet.”

, Jos Rouw

AnnTastic werkt hard voor waardering

“Concurrentie is leuk. Als je er dan uitgepikt wordt, weet je dat je toch iets speciaals doet.”

Jos Rouw ,

Ze stond in finales van talentenwedstrijden, schrijft voor diverse artiesten, rondt momenteel haar opleiding Songwriting af en treedt binnenkort op bij het mini-festival rond het 2-jarig bestaan van 3VOOR12/Zeeland. In het World Music & Dance Center in Rotterdam praatte 3VOOR12/Zeeland met Annika Bos, singer/songwriter van AnnTastic uit Middelburg.

“Concurrentie is leuk. Als je er dan uitgepikt wordt, weet je dat je toch iets speciaals doet.”

“Je schrijft een liedje thuis, neemt het mee naar de les en dan word je verder geholpen. Wel lastig soms, want als een leraar zegt dat hij het niet mooi vindt, wil dat niet zeggen dat het een slecht nummer is. Maar je krijgt veel tips en daar kun je mee doen wat je wilt. Het heeft me een andere kijk gegeven op het schrijven van nummers. Wat dat betreft merk ik dat ik enorm vooruitgegaan ben,” vertelt Annika Bos, een 21-jarige singer/songwriter uit Middelburg, over haar opleiding Songwriting aan de Rotterdam Pop Academy.

Je zei al eens dat de opleiding bepaalde deuren voor je heeft geopend.

“Ja, ik had hier een leraar die ook producer is en met hem ben ik nummers gaan opnemen. Daar zijn veel contacten uit voortgekomen, omdat hij midden in die muziekwereld zit en me kon aanbevelen bij andere producers en songwriters. Hij maakt gewoon heel goede demo’s en daarmee kan ik me op internet een beetje promoten.”

Ultieme kans

En daar kun je straks op terugvallen als je fulltime gaat schrijven en opnemen.

Lachend: “Ik hoop het wel! Het is een beetje moeilijk want het is niet echt een vaste baan. Ik sta nu wel op ’t punt om ergens een publishing contract te tekenen en dat kan zorgen voor opdrachten. Zij leggen contact met mensen die je normaal niet zo snel zou kunnen bereiken. Da’s eigenlijk de ultieme kans nu.” 

“Op dit moment ben ik niet zo bezig met demo’s rondsturen. De nummers die online staan zijn al wat verouderd en mijn nieuwe materiaal moet ik allemaal nog opnemen. Ik ga even afwachten hoe het gaat met dat contract en nieuwe opnames, ook aangezien m’n stijl wat veranderd is.”

Niet voor niets

Het lijkt me best een sprong in het diepe (knikt). En er zijn best veel songwriters.

“Precies, maar dat is ook leuk. Als je er dan uitgepikt wordt, weet je dat je toch iets speciaals doet. Dat mensen iets in je zien.”

Dat heb je toch stiekem al bevestigd gekregen met die twee finales waar je in stond?

“Nou ja, dat is wel al twee, drie jaar geleden. Maar het waren heel leuke ervaringen waar ik inderdaad het gevoel van kreeg dat ik het niet voor niets doe.” 

Je muziek werd al omschreven als ‘zoete popmuziek met pakkende melodieën en een vrolijke sound à la Colbie Caillat en Lene Marlin’. Leuk om te horen toch?

“Ja, ik hoor wel vaak dat het herkenbare melodieën zijn die blijven hangen. En dat het net iets anders is.”

“Ik vind het altijd heel moeilijk als mensen vragen ‘wat voor muziek maak je?’ en ‘waar lijkt het op?’. In wat ik zelf schrijf zitten veel R&B-invloeden, maar als ik optreed met mijn band hoor je dat er niet in terug.”

Schrijven voor andere artiesten

Hoe gaat het met je band? En optredens?

“Goed, al heb ik het door ’t afronden van m’n opleiding wel erg druk. Ik ben ook veel bezig met het schrijven voor anderen. Dan hoor je via via dat voor een bepaalde artiest liedjes worden gezocht en kun je je nummers insturen. Ik heb er heel bewust voor gekozen om me daarop te concentreren omdat ik iets moet hebben om me op te focussen na m’n school. En ik wil echt als songwriter aan de slag.”

“En daarnaast natuurlijk met m’n band blijven optreden. Die combinatie uiteindelijk, maar ik moet even mijn draai vinden daarin.”

Wat schrijf je zoal voor andere artiesten? Dezelfde stijl als voor jezelf?

“Tot nu toe vooral Nederlandstalig. Het is wel een ontzettende uitdaging omdat ik voor mezelf nooit in ‘t Nederlands schreef. Het kunnen ook vertalingen zijn van buitenlandse nummers die dan hier worden uitgebracht. En laatst heb ik een nummer geschreven dat door een publisher is geplaatst bij een nieuwe Nederlandse artiest die komende zomer zijn album uitbrengt. Ze hebben er erg veel vertrouwen in en ik vond de demo zelf ook al gaaf. Benieuwd hoe dat zal gaan!”

Vind je het niet moeilijk om een nummer dat je zelf hebt geschreven uit handen te geven?

“In het begin had ik daar wel moeite mee, ja. Als je schrijft over iets dat je hebt meegemaakt en dat wordt gezongen door iemand anders, is dat wel even wennen. Maar het blijft hoe dan ook iets van jezelf, en het is alleen maar mooi dat je het op die manier kan delen met een groot publiek.”

Steeds meer waardering

Merk je al dat langzamerhand de aandacht voor jouw muziek toeneemt?

“Best wel, maar daarvoor moet je wel echt in jezelf blijven geloven. In het begin zijn er genoeg mensen die denken ‘oh, daar heb je weer iemand die denkt even liedjes te kunnen schrijven’. Terwijl ik altijd al het gevoel had dat ik dit niet zomaar doe. En nu merk ik wel dat ik steeds meer waardering krijg.” Lachend: “Eigenlijk wel goed getimed nu ik bijna klaar ben met studeren.”

“Je moet er zelf hard voor werken. Het komt je niet zomaar aangewaaid dat iemand zegt ‘wil je een contract?’. Je moet er zelf achteraangaan. En met kritiek weten om te gaan. Dat vond ik in het begin wel lastig.”

Je wachtte ook tot je zeventiende met het delen van je muziek.

“Ja, ik heb heel lang gewoon liedjes geschreven op m’n kamer en als m’n moeder stiekem meeluisterde vond ik dat al eng. Uiteindelijk schreef ik mezelf een keer in voor een soort open avond op school en toen moest ik wel. Ik was heel blij dat ik toen goede reacties kreeg.”

Groei

En nu is je stijl aan het veranderen. Hoe verloopt dat proces?

“Toen ik hier aangenomen werd, was dat op basis van een auditie met piano. Maar na een tijdje hier ontdekte ik dat ik gitaar ook wel heel leuk vind en ben ik daarop overgestapt. Dat veranderde mijn liedjes, geeft een heel ander gevoel. Nu ik er steeds beter in word, zie ik het allemaal wel groeien.”

Loopt hier veel talent rond waarvan je zegt, daar gaan we van horen?

“Ja, zeker. Hier zitten ook mensen die in bands spelen die volop op tour zijn en in de media opduiken.” 

Zie je dat zelf ook voor je? Eropuit met een plaat op zak?

“Het lijkt me wel heel gaaf, maar het is nog niet echt aan de orde. Ik kan nog niet zeggen ‘dit is mijn plaat’, ik moet het nog wat tijd geven tot alles klopt. De demo’s die ik nu heb, zijn eigenlijk best verschillend. Daar moet nog echt één lijn in komen. Ik kan me er ook nog niet echt op concentreren door alles wat er nu gebeurt. Maar over een tijdje komt dat helemaal goed.”

Tot die tijd kun je AnnTastic live bewonderen. Onder andere op het mini-festival van 3VOOR12/Zeeland, zondag 15 mei in Goes. Je kunt hier een indruk krijgen van de muziek die Annika maakt, en hier meer lezen over het festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland