Shaking Godspeed maakt indruk in Bergen op Zoom Shaking Godspeed maakt indruk in Bergen op Zoom

‘Raw Power’ in Gebouw-T

, Tekst: Anneke Jongeneelen Foto's: Monica Salmang

Shaking Godspeed maakt indruk in Bergen op Zoom

‘Raw Power’ in Gebouw-T

Tekst: Anneke Jongeneelen Foto's: Monica Salmang ,

Een Stooges Tribute band en Shaking Godspeed. Knalharde gitaren en drums. De energie gonsde bij beide bands van het podium.

‘Raw Power’ in Gebouw-T

Oude rockhelden worden geëerd en nieuw talent mag zich presenteren. Een ideale combinatie voor een ruige zaterdagavond. Het belooft op voorhand een stomend rockfeestje te worden in Gebouw-T.

 

Het Achterhoekse trio Shaking Godspeed komt opgewarmd het podium op. Ze hebben namelijk ‘s middags al een instore optreden verzorgd in een platenzaak in Bergen op Zoom. De band draagt zelfs een nummer op aan de aanhang die daar eerder die dag bij aanwezig was. Het gaat uitstekend met Shaking Godspeed, want de band is volop op tournee door Europa om hun eind 2010 op het mooie platenlabel Quadrofoon uitgekomen album Awe te promoten. Optreden blijkt hun grote troef, want ook vanavond straalt het trio weer een grote dosis energie van het podium af. Wat meteen opvalt, is het harde drumwerk van Maarten Rischen. Hij fungeert als beukende motor van de band die verder bestaat uit zanger/gitarist Wout Kemkens en bassist/organist Paul Diersen. De lange Diersen staat een groot deel van de tijd gebukt om zijn lage orgel te kunnen bespelen; hopelijk houdt hij daar niet al te veel rugklachten aan over. Indrukwekkend is hoe Kemkens met zijn gitaar overweg kan. De man is een met het instrument en dat resulteert in een monumentale, vaak smerige sound. De nummers die Shaking Godspeed brengen zijn goed opgebouwd, zijn vaak simpel en direct, bezitten groove en bluesaccenten en zorgen bij een deel van het niet in al te grote getale opgekomen publiek al enige herkenning op. De groep dook niet voor niets al op een festival als Noorderslag en in tv-programma’s De Wereld Draait Door en VPRO’s Nederpopshow op. Er blijkt tijdens het live uitvoeren van hun albumtracks altijd nog ruimte over om te improviseren. De bandleden voelen elkaar uitstekend aan.

 

Kemkens mag daarna gewoon op het podium blijven staan. Hij fungeert namelijk bij de gelegenheidsband Stooges Tribute als de gitarist van dienst. Hij krijgt daarin onder meer hulp van zanger Lawrence Mul, een goede bekende van Kemkens, want de twee speelden eerder samen in The Bloody Honkies. De basis van de band die vanavond de legendarische eerste rockband van zanger Iggy Pop  eert bestaat verder uit bassist Bartmann (Peter Pan Speedrock), drummer Ries Doms (Hoogwater, Hydromatics en eigenaar van het platenlabel Quadrofoon). Een eervolle vermelding is er tevens voor saxofonist Edgar Francken (uit een van de bezettingen van The Wild Romance van Herman Brood); hij speelt vanavond namelijk in zijn geboortestad Bergen op Zoom onder de goedkeurende ogen van beide ouders. De band heeft er duidelijk zin in en de muziek klinkt ook exact zoals die hoort te klinken: hard, rauw en smerig. De zang wordt om beurten verzorgd door eerdergenoemde Lawrence Mul, Janneke (ex-Riplets), Rudeboy (ex-Urban Dance Squad) en Denvis (ex-Spades). Janneke wordt, ondanks haar magere zangtalent, al snel de publiekslieveling, mede dankzij haar keuze voor de aanstekelijke tracks Raw Power en 1969. Rudeboy mag met zijn indrukwekkende sportschoollichaam met No Fun voor een andere hit tekenen. Het hoogtepunt van de avond wordt echter bereikt als de door Mul gezongen grootste Stooges-hit door Gebouw-T raast: I Wanna Be Your Dog!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland