Champagne Charlie en Roosevelt Study Center zetten succesvolle samenwerking voort

Hobo Signs & Railroad Lines is een muzikale reis door het Amerikaanse landschap

Jos Rouw ,

In september bestaat het Roosevelt Study Center vijfentwintig jaar. Voor de gelegenheid krijgt de succesvolle samenwerking met de Zeeuwse blues- en rootsband Champagne Charlie een vervolg. Na het album Waitin’ On Roosevelt uit 2008 verschijnt dit jaar Hobo Signs & Railroad Lines, met een thematiek die aansluit op het studiegebied van het wetenschappelijk instituut in Middelburg.

Hobo Signs & Railroad Lines is een muzikale reis door het Amerikaanse landschap

Op 19 september viert het Roosevelt Study Center zijn vijfentwintigjarig bestaan. Het Middelburgse onderzoeksinstituut, dat zich toelegt op de moderne Amerikaanse geschiedenis en Amerikaans-Europese betrekkingen, hernieuwt daarom de samenwerking met blues- en rootsband Champagne Charlie.

Superb playing
Eerder leidde die tot het album Waitin’ on Roosevelt, een plaat die zowel in Nederland als in de VS goed ontvangen werd. Zo schreef een recensent van het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Sing Out! de lovende woorden “They do what they do very well, with some superb playing, deft arrangements and singing that sounds as American as anyone you’ll ever hear.”

Tot de verbeelding sprekend concept
Reden genoeg voor een vervolg. Het nieuwe werk van de Zeeuwen zal de naam Hobo Signs & Railroad Lines dragen. De plaat is een muzikale equivalent van reizen zoals Amerikaanse hobo’s die veelvuldig maakten, aan boord van stapvoets door het weidse landschap rijdende freight trains of lopend over eindeloze, stoffige dirt roads. Champagne Charlie vult dit tot de verbeelding sprekende concept in met nummers waarvan de sociaal-economische en politieke context en de maatschappelijke onderwerpen aansluiten op het studiegebied van het Roosevelt Study Center.

Leerzaam
Die aanpak hanteerde de band op Waitin’on Roosevelt ook. Dat viel destijds in goede aarde. Zo schreef The Old Time Herald: “If you have an interest in history, you will learn a lot about life during the Roosevelt days. In fact, somebody teaching a twentieth century history course will probably reach students better using this as a text than any of the standard histories”.

Hobo Signs & Railroad Lines verschijnt op de dag dat het Roosevelt Study Center feestviert. Tot die tijd kun je voor meer informatie terecht op www.champagnecharlie.nl.