Angel Witch - New Wave of British Heavy Metal?

Plichtmatig tussendoortje op weg naar Graspop

Ben Willemsen ,

‘t Beest weet één van de meest invloedrijke bands uit de New Wave of British Heavy Metal, het legendarische Angel Witch, te boeken. Oprichter Kevin Heybourne heeft de band weer nieuw leven ingeblazen.

Plichtmatig tussendoortje op weg naar Graspop

Twee bands gaan vanavond Angel Witch voor. Ynfamia uit Zeeuws-Vlaanderen is een nog jonge metalband. De band, ooit begonnen als jamproject, heeft alle ingrediënten in huis voor een succesvolle metalband. Ze spelen rauwe metal, richting trash met traditionele invloeden. Regelmatig worden bekende loopjes door de nummers gespeeld, waardoor je denkt “waar ken ik dat van?” Ik krijg flashbacks van Metallica en Judas Priest.

Bliksem is een uit de buurt van Antwerpen afkomstige metalband. Het vijftal timmert behoorlijk aan de weg met hun trash rock/metal. Zangeres Peggy heeft een rauwe brute stem, deze moet ze zeker nog leren beheersen, want na twee nummers klinkt ze al behoorlijk schor. Haar stem wordt vergeleken met die van wijlen Dawn Crosby (Detente), maar dat vind ik persoonlijk wat overdreven. Bliksem heeft er zeker zin in, en het enthousiasme straalt er van af. Muzikaal zit het wel goed met dit vijftal, en de nummers zijn catchy en voor de liefhebbers van het genre zeker een band om in de gaten te houden. 

Angel Witch heeft blijkbaar altijd een schare trouwe fans weten te houden, want sinds de herrijzenis vorig jaar, is de comeback met enthousiasme ontvangen. Kevin Heybourne heeft een nieuwe band gevormd en Angel Witch is eigenlijk de zoveelste band die na jaren van stilte weer ten tonele verschijnt. 

Angel Witch dus. 
De “founders of the New Wave of British Heavy Metal” moesten het al snel af leggen tegen Iron Maiden en Saxon. Die andere “founders”. Qua populariteit niet de band die het meest is blijven hangen, toch kreeg ik weer een “o, ja” moment toen ik hoorde dat het legendarische Angel Witch Goes met een optreden vereert. 
Angel Witch staat de volgende dag ook op Graspop, dus Goes is een mooie tussenstop om alvast even in te spelen. En dat is het dan ook. De mannen staan wat inspiratieloos op het podium. Na het optreden van Bliksem zelfs een beetje saai. Het optreden voelt aan als een plichtmatig tussendoortje als opmaat voor de grote dag van  morgen. Muzikaal is er niets mis met Angel Witch, maar als ik de nummers alleen wil beluisteren, kan ik ook een lp (of cd, spotify of vul maar in) opzetten. De sensationele terugkeer valt een beetje tegen. Het geheel klinkt allemaal wat gedateerd, en er had best een modern sausje overheen gekund, zonder hun roots te verloochenen.