Ruben Hoeke Band: van rustig naar gierende banden Ruben Hoeke Band: van rustig naar gierende banden

“wij zijn de Ruben Hoeke band en het klinkt als volgt”

, Tekst: Sandra Burgers Foto's: Rene Kauwenbergh

Ruben Hoeke Band: van rustig naar gierende banden

“wij zijn de Ruben Hoeke band en het klinkt als volgt”

Tekst: Sandra Burgers Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Eerder stond de Ruben Hoeke band in De Piek, tijdens een bluesroute. Intussen heeft Hoeke grotere optredens achter de rug met onder andere Jan Akkerman en Gary Moore. Toch staat hij er nu weer, op een klein podium weliswaar maar voor een publiek met grote belangstelling. In het voorprogramma Wild May West, een band met ene mix van publieksvriendelijke muziek.

“wij zijn de Ruben Hoeke band en het klinkt als volgt”

Ruben Hoeke opnieuw in De Piek
De Ruben Hoeke Band is een vier-mans formatie met een breed repertoire van stevige rhythm & blues, boogie, soul en vette, opzwepende rock.

Eerder stond de Ruben Hoeke band in De Piek, tijdens een bluesroute in Vlissingen. Intussen heeft Hoeke grotere optredens achter de rug, zoals in de Heineken Music Hall met Jan Akkerman en Gary Moore. Toch staat hij er nu weer, op een klein podium weliswaar maar voor een publiek met grote belangstelling. Zanger en mondharmonica-speler Frank van Pardo opent het optreden vrij droogjes met de mededeling: “wij zijn de Ruben Hoeke band en het klinkt als volgt”. Zo kernachtig als de introductie klinkt ook het hart van deze band met verder Ruben Hoeke op gitaar, Ralph de Lange op bas en drummer Arjen Knaap. Temperamentvol maar beheerst.

Deze band laat zien hoe – ogenschijnlijk - gemakkelijk stevige rock-blues kan terugschakelen naar ballade-blues en weer omgekeerd. Het gaat van een relatief rustig tempo en kalme inhoud naar een geluid van gierende banden onder deze band, een band die draait op de olie van gitaarvirtuoos Hoeke. Een bezoeker en liefhebber van dit type muziek laat weten dat er veel gitaarwerk aan kleeft, en dat dit een geluid is dat je hoort als "Eric Clapton maar dan ruig", en ook, zegt hij, is de invloed van Joe Bonamassa duidelijk aanwezig.
Een andere liefhebber geeft aan "virtuositeit vraagt veel van de luisteraar en is niet altijd even leuk om te zien". Misschien is dat de reden dat het publiek kleiner is dan bij het optreden van het voorprogramma.

Wild May West: een band met ambitie
Deze band speelt rock & roll met een flinke dosis blues. Het repertoire bestaat uit covers van o.a.  The Paladins, The Seatsniffers, en The Radio kings. Lead-zangeres Marja Westdijk wordt begeleid door Patrick Nelis op contrabas, Johan Rietjens op drums en René Koole op gitaar. Easy listening, muziek met ruimte!
Dit optreden in De Piek is het derde in rij van deze band die “nog zoekt naar de juiste vorm”, zoals gitarist René Kole laat weten. “We hebben nu een repertoire met lekkere covers, maar we werken ook aan eigen nummers en in de toekomst een eigen cd”. Een band met ambitie, wat ook op het podium is te merken. Het optreden is een mix van vakwerk en spontaniteit, een band waarin wat gebeurt en waar een zekere spanning in zit: misschien zoals Kole zegt “we zijn nog nieuw en mensen verwachten ons niet, maar ook niet deze swing die uit ons komt”. Een band met progressie en met ruimte. 

Het idee voor deze band komt voort uit een muziekstijl die Marja en René al lange tijd heel leuk vinden: rock en roll-blues. Bewust houden ze wat het repertoire op vooral easy listening, geen scheurende gitaren maar met semi akoestische instrumenten, muziek met een randje, contra bas erbij bijvoorbeeld. “Dat vinden wij zelf mooi”. Met een randje, niet te hard, “hard vind ik wel leuk” zegt Kole, “maar niet in deze band”. Het is dus een mix van publieksvriendelijke muziek en van nummers die ze zelf leuk vinden. 
Ze doen graag leuke optredens, waar ze zelf plezier aan hebben, zoals de bluesroutes en bij gezellige cafés, graag ook buiten Vlissingen. Deze heerlijke band is dus waarschijnlijk weer te zien in april, in Terneuzen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland