Fûck wint 2e voorronde Regioruis Fûck wint 2e voorronde Regioruis

Rapper Shif wint publieksprijs

, Tekst en foto's: Ben Willemsen

Fûck wint 2e voorronde Regioruis

Rapper Shif wint publieksprijs

Tekst en foto's: Ben Willemsen ,

De tweede voorronde van Regioruis in Zierikzee bood weer divers talent, maar er kan er maar één de winnaar zijn. Fûck heeft daarmee een plaatsje in de finale veroverd.

Rapper Shif wint publieksprijs

Het is niet druk tijdens de tweede voorronde van Regioruis in Brogum. Als je de organisatie, artiesten en aanhang niet meerekent blijft er maar een handvol bezoekers over. Jammer voor zo’n leuk initiatief voor de jeugd. Misschien een schone taak voor het welzijnshuis om dit evenement meer te promoten.

De 'one man-punkband' Nutz opent de avond met punk in de stijl van de Ramones. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en drum. Doordat hij achter het drumstel zit, verliest hij al snel het contact met het publiek. De begeleiding van de base-drum is wat dat betreft ook overbodig. Bryan (Noteboom) komt het best tot zijn recht als hij zichzelf alleen begeleid op gitaar. Dat is ook het belangrijkste commentaar van de jury, die verder vindt dat Bryan “ballen” heeft door alleen op het podium te gaan staan.

De tweede band is de Zuid-Bevelandse dialectband Fûck. De band zingt alle liedjes in het Zeeuws. Het optreden is energiek, en het plezier straalt er vanaf bij de drie Bevelanders. De rauwe rock zorgt er al snel voor dat het publiek er een feestje van maakt. Met uptempo nummers als Tupmusse en Aes in de Spruuten houden ze de vaart erin. De jury prijst het driemanschap voor het strakke optreden.

Nieuw dit jaar is dat tussendoor een rapper optreedt. De rapper met de meeste punten van de drie voorrondes staat ook in de finale. Vandaag de eer aan Shif. Shif weet al snel het publiek mee te krijgen. Zijn nummers zijn energiek met tussendoor een rustig nummer. De jury is ook onder de indruk.

Mindstone
is een coverband die al eerder de publieksprijs van
Steenworp wist te winnen. Het optreden op Regioruis is hun derde podiumervaring. Ze spelen bekende covers van o.a. Red Hot Chili Peppers. Het optreden oogt in het begin wat onwennig, maar de band weet al snel het publiek in beweging te krijgen. Het is wel duidelijk dat het vijftal nog wat podiumervaring moet opdoen. De jury prijst vooral de drumster, die zeer strak drumde, en de bassist.

Als laatste treedt de Zeeuws-Vlaamse metalband Dread op. De naam is ontstaan doordat de band willekeurig letters heeft getrokken, en hier de naam van heeft gemaakt. Echter bestaat er al een Italiaanse metalband die Dread heet. Het optreden begint met een zanger die vervaarlijk met een bijl loopt te zwaaien, gelukkig zet hij hem al snel weg. De harde metal van Dread is zwaar maar de drummer blijft een beetje achter in het geweld, later pakt hij dit nog goed op. Ze spelen een combinatie van Death, Doom en nu-Metal. De zware duistere stem van de zanger past hier goed bij. Het optreden wordt afgesloten met het in stukken slaan van de gitaar van de gitarist, met de bijl. Ondanks de goede set van Dread vond de jury dit iets overdreven en heeft de band dit geweld ook niet nodig. De actie bleek spontaan te zijn ontstaan.

Tijdens het juryberaad treedt DJ Remco nog op, en weet al snel de voetjes van de vloer te krijgen. De harde beats werken bij iedereen aanstekelijk.

Na deze DJ-set wordt door de jury de Zeeuwse dialectband Fûck tot winnaar gekozen en staat hierdoor in de finale. Shif krijgt 91 punten van de jury en wint ook nog eens de publieksprijs. De rappers G-Karwan & Stacks, die de eerste voorronde optraden, staan hierdoor zeker niet in de finale. Zij kregen de vorige keer minder punten. Een bijzondere vermelding van de jury voor de band Mindstone.

Al met al een geslaagde avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland