Crossroads-sessions met Ruud Hermans Crossroads-sessions met Ruud Hermans

Tom Corbett indrukwekkend voorprogramma in Bergen op Zoom

, Boy de Nijs

Crossroads-sessions met Ruud Hermans

Tom Corbett indrukwekkend voorprogramma in Bergen op Zoom

Boy de Nijs ,

Vanavond is het alweer de laatste crossroads-session van het jaar. Na een jaar vol met muzikale hoogtepunten wordt het seizoen afgesloten door Nederlands eigen americana professor; Ruud Hermans. De voormalig presentator en samensteller van het in 2009 opgeheven KRO radioprogramma 'American Connection' is voor de vierde keer naar Bergen op Zoom afgereisd om ons te trakteren op een avond levensverhalen en vergeten liedjes.

Tom Corbett indrukwekkend voorprogramma in Bergen op Zoom

Vanavond is het alweer de laatste crossroads-session van het jaar. Na een jaar vol met muzikale hoogtepunten wordt het seizoen  afgesloten door Nederlands eigen americana professor; Ruud Hermans. De voormalig presentator en samensteller van het in 2009 opgeheven KRO radioprogramma 'American Connection' is voor de vierde keer naar Bergen op Zoom afgereisd om ons te trakteren op een avond levensverhalen en vergeten liedjes.

Maar voordat Ruud het podium betreed, is het eerst de beurt aan de grote goedlachse Tom Corbett. Deze amerikaanse singer-songwriter is alles waar snaren opzit de baas, en daarmee heeft hij al de nodige credits verdient in California's roots-scene. De reus is met zijn sierlijke western-overhemd een vrolijke verschijning op het podium en diezelfde vrolijkheid komt net zo goed tot uiting in zijn eigen repetoire. Tokkelende cowboyliedjes met een humoristich randje, worden geweldig opgesierd door zijn vingervlugge gitaarspel. Er is geen enkel saai moment in zijn songs, want Corbett heeft de gewoonte om ieder kiertje tussen zijn zanglijnen op te vullen met zijn onstuimige gitaarlicks en melodieuze gitaarsolo's. Door wat onzorgvuldig handelen van Corbett's luchtvaartmaatschappij is zijn eigen gitaar flink beschadigd, en is hij genoodzaakt om vanavond op een geleende gitaar van Ruud Hermans te spelen. De vraag is alleen of deze gitaar,  vergeleken met Hermans' rustige speelstijl, het er zonder kleerscheuren vanaf kan brengen. Het is een genot om de enthousiaste solo's van de Amerikaan te mogen aanschouwen, en met de nodige authentieke verhaaltjes en grapjes tussendoor smaakt dit naar meer. Gelukkig pastte Corbett's mandoline in zijn handbagage en is deze zonder littekens aangekomen in het vestzaktheater. In een van zijn laatste nummers 'I'm Gonna Learn You How To Fish, And You're Gonna Love It' bewijst hij ook vliegensvlug alle kanten op te kunnen soleren met de de kleine mandoline. Blue grass pur sang. 

Na een kwartiertje pauze is daar Ruud Hermans, zoals altijd in het zwart gestoken, met daaronder zijn typerende rode gympen. Het valt op dat als de charismatische Tilburger bij Crossroads langs komt, er steeds weer trouwe fans van hem ook naar Bergen op Zoom afreizen. Waarschijnlijk liefhebbers die hem misschien al volgen vanaf zijn tijd bij Tumbleweeds, de country-formatie waarmee hij in de jaren zeventig een flink aantal hits scoorde. Na zijn tijd bij Tumbleweeds bouwde Ruud een indrukwekkende solocarriere op binnen de internationale country-scene en begin 2001 werd Ruud samensteller en presentator van het succesvolle Radio 2 programma American Connection. In dit programma kon Hermans zijn liefde voor Americana naar buiten brengen en vanavond brengt hij diezelfde liefde over in de zaal. Ruud noemt zichzelf een verzamelaar van 'mooie liedjes' en hij heeft dan de afgelopen decennia al zo'n flinke collectie opgebouwd dat hij op  sommige momenten niet eens kan kiezen welke hij voor ons zal gaan spelen. Zoals altijd 'ouwehoert' Ruud net zoveel, misschien nog wel meer, als dat hij aan het spelen is. Met zijn warme stem verteld hij ons de achtergronden en totstandkomingen van zijn eigen nummers. De songs die hij schreef voor zijn overleden dierbaren, worden mede door hun inleidend verhaal, hartverscheurend en meeslepend ten gehore gebracht. Hermans verteld dat nummers door de setting waarin ze gebracht worden, in een heel ander daglicht komen te staan, iets wat hijzelf tegenwoordig als uitvaartbegeleider vaker beleefd. Het is fijn om naar zijn annekdote's luisteren en een genot om te zien dat er op die kruk een gepassioneerd iemand zit die iets doet waar hij gewoon heel erg goed in is en het bovendien zelf ook nog eens heel veel plezier in heeft. 
Tegen het einde van het optreden wordt Tom Corbett nog even het podium opgevraagd. Spontaan begeleid een ingetogen maar nog steeds grijnzende Corbett een paar nummers met zijn mandoline. Als toegift spelen de twee samen 'If I Could Only Fly' , een nummer van de helaas te vroeg overleden outlaw-legende Blaze Foley. Goede keuze, want Foley is zo'n artiest die dankzij liedjesverzamelaars en rondtrekkende roots-jukeboxen als Hermans, vandaag de dag nog steeds nieuwe luisteraars bereikt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland