Rockabilly overheerst in jazzcafé Porgy en Bess Rockabilly overheerst in jazzcafé Porgy en Bess

Stichting Roots presenteert The Hillbilly Moon Explosion

, Jamie Scherbeijn

Rockabilly overheerst in jazzcafé Porgy en Bess

Stichting Roots presenteert The Hillbilly Moon Explosion

Jamie Scherbeijn ,

Afgelopen zaterdag speelde de Zwitserse band The Hillbilly Moon Explosion in Porgy en Bess. We werden getrakteerd op rauwe vocalen afgewisseld met de sensuele zang van de zangeres, een plukkende contrabas en swingende gitaren op ouderwetse rock ’n roll beats. Van 50’s rockabilly tot sleaz-o-billy en hillbilly twang, het passeerde zaterdag allemaal de revue.

Stichting Roots presenteert The Hillbilly Moon Explosion

The Hillbilly Moon Explosion bestaat uit gitarist Duncan James, contrabassist en zanger Oliver Baroni, drummer Luke “the Puke” Weyermann en de sensuele zangeres en gitariste Emanuela Hutter. Zij bracht samen met de contrabassist twee bands bij elkaar: haar eigen singer-songwriter-project MD Moon en Olivers’ band Hillbilly Headhunters. Inmiddels is de band vier albums en een enorme live-reputatie rijker. Begin april kwam hun nieuwste album Buy, Beg or Steal uit.

Er is niet veel publiek aanwezig, maar dat heeft alles te maken met het zomerse weer, zullen we maar aannemen. Het optreden wordt zelfs iets uitgesteld, waarschijnlijk in de hoop dat er nog wat volk komt, maar helaas blijft het rustig. Contrabassist Oliver verzoekt daarom het schaars, aanwezige publiek de beschikbare dansvloer voor de bühne optimaal te benutten voor hun rockabilly optreden. 

Uptempo rockabilly nummers voorzien van de rauwe stem van de contrabassist worden afgewisseld met  ‘murder ballads’ waarbij de prachtige, sensuele zang van frontvrouw Emanuela menigeen kippenvel doet bezorgen. Zo ook tijdens de nieuwe single My Love for Evermore waarbij de mannelijke stem normaal wordt uitgevoerd door Sparky van de psychobilly band Demented Are Go. Maar vanavond moeten we het doen met de diepe en lage stem van gitarist Duncan, wat absoluut geen straf is om naar te luisteren.  

We worden halverwege het optreden getrakteerd op de jazz cover How High The Moon van Morgan Lewis. Uiteraard wel gehuld in een rockabilly jasje. Oliver vertelt dat ze dit nummer uit hun speellijst moesten schrappen toen ze in het voorprogramma van Jeff Beck stonden omdat hij dit nummer namelijk ook wilde spelen. Gelukkig hebben ze daar vanavond geen last van. Hij praat overigens de set met gemak aan elkaar wat je eigenlijk meer zou verwachten van de zangeres, maar die mysterieuze en onbereikbare kant hoort ook wel weer een beetje bij een rockabilly frontvrouw.

Tijdens de toegift blijkt nog maar eens hoe muzikaal deze band is. De contrabassist kruipt achter de piano van Porgy en Bess en de gitarist bespeelt de contrabas terwijl zangeres Emanuela het nummer Diamonds Are A Girl’s Best Friend zingt. Als afsluiter wordt er gekozen voor een rustig nummertje met enkel piano en zang. Zo komt er aan dit ruige rockabilly optreden een jazzachtig einde.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland