Balthazar zet flitsend optreden neer in Gebouw-T Balthazar zet flitsend optreden neer in Gebouw-T

Tryout brengt weinig vernieuwends met zich mee.

, Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Harrij Stekel

Balthazar zet flitsend optreden neer in Gebouw-T

Tryout brengt weinig vernieuwends met zich mee.

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Harrij Stekel ,

In Gebouw-T is plaats voor Balthazar om een tryout te doen voor hun optredens in Paradiso en AB Brussel. Echter was er weinig sprake van vernieuwing en vooral herhaling. Desalniettemin was het een knallend optreden.

Tryout brengt weinig vernieuwends met zich mee.

Ook op woensdagavond is er plaats voor Balthazar in Gebouw-T. Tryout voor de optredens in Paradiso en Ancienne Belgique. Balthazar bracht vorig jaar hun eerste album, Applause, uit. Sinds de oprichting in 2004 won de band verschillende bandwedstrijden en in 2006 Humo's Rock Rally. Na het uitbrengen van hun debuutalbum ging het snel met de band en stonden ze vorig jaar zomer op grote festivals zoals Rock Werchter, Pukkelpop, Lowlands en Dour. Eerder dit jaar vergezelde de band het shoegaze/grunge trio The Joy Formidable op hun tour door Europa.

Nu is het tijd voor iets nieuws. Een tryout voor grote shows in Paradiso en AB Brussel. Het optreden begint een beetje verwarrend. De eerste intro geluiden klinken al door de luidsprekers, terwijl de band nog uit de kleedkamer moet komen. Even opnieuw beginnen en de band kan enthousiast verwelkomd worden. Geen man overboord, dat kan allemaal bij een tryout. Koeltjes beginnen ze aan hun set met aloude bekende nummers. Melodieuze popsongs met een donker randje en vierstemmige zang. De twee violen maken toch iedere keer het Balthazar plaatje compleet. Er wordt strak gespeeld, en tussen de nummers door wordt af en toe iets onverstaanbaar Vlaams de zaal in geslingerd. De set bevat drie nummers die niet op het album Applause zijn verschenen, namelijk Costume, Listen Up en There Goes My Girl. En dat is ook eigenlijk alles wat dit optreden anders maakt dan hun eerdere optredens.

Hoewel het een boeiend optreden is, lijken de bandleden op sommige momenten ietwat geroutineerd te werk te gaan. Gelukkig komt af en toe met ondersteuning van de stroboscopen het enthousiasme erin. De hits van Balthazar doen het toch beter bij het publiek dan de overige nummers. Voor velen in het publiek is dit niet de eerste keer dat zij Balthazar live zien optreden, en deze 'fans' zijn dan ook erg gelukkig met ieder nummer dat hun wordt voorgeschoteld. Terecht overigens, want het grootste deel van de tijd knalt Balthazar toch.

Nog een toegift en de band heeft genoeg uitgeprobeerd voor hun komende shows. Balthazar vuurde ditmaal op het podium en zijn klaargestoomd voor Paradiso en AB. Maar toch is niet helemaal duidelijk waarom een tryout nodig was, aangezien er maar drie nieuwe nummers werden gespeeld en het optreden weinig tot geen nieuwe elementen bevatte.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland