Metalektro demo DVD Metalektro demo DVD

Vakbonden verdeeld over geluiden uit metaalsector

, Stefan Kuschnig, industrieel verslaggever 3VOOR12/Zeeland

Onderhandelingen over de demo van Metalektro zitten nog altijd muurvast. De verschillende vakbonden liggen met elkaar overhoop sinds het zien van een DVD met videoclips vol wonderlijk beeld en geluid.

Vakbonden verdeeld over geluiden uit metaalsector

Het slaande conflict dat is ontstaan naar aanleiding van een demo DVD voor de metaalindustrie lijkt verre van bedaard.

Impasse
Het Zeeuwse initiatief is vooral bij de voorzitter van GNE Vakmensen in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Ik denk niet dat we de oplossing voor het pensioenprobleem moeten zoeken in de hoek van grindjazz’, aldus voorzitter K. Risten, ‘Ik heb natuurlijk ook alle Naked City cd’s thuis liggen, maar dit voorstel, deze vier clips kan ik onmogelijk aan mijn achterban verkopen’. Risten laakt vooral het gebrek aan innovatie en de DEVO-achtige lichtzinnigheid waarmee de nummers volgens hem doorspekt zijn. ‘Speels en groovy en too cool for you, maar zo safe als wat. Als we deze impasse willen doorbreken zullen we echt meer risico’s moeten nemen’.

Kwaliteit
Lachnes Jonggeruis, voorzitter van de vakcentrale FMW, kan zich niet vinden in de kritiek van Risten, en verwijt hem kunstmatig azijnpissen. ‘Het is duidelijk dat onze Zeeuwse collega’s er ontzettend veel tijd in hebben gestoken om met een helder, overtuigend document voor de dag te komen. De muziek, de visuals, er druipt enthousiasme en talent van af, en wij van FMW Lotgenoten zijn er gezien deze kwaliteit van overtuigd dat we binnen no-time een akkoord op tafel hebben liggen.’ Mevrouw Jonggeruis wijst het commentaar over een gebrek aan daadwerkelijk avant-gardistische elementen van de hand: ‘We hoeven niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Deze muziek is uniek voor de Zeeuwse metaalsector, en dat er mensen in Japan of Zweden met hetzelfde bezig zijn is voor ons volledig irrelevant.’

Blender
Jonggeruis heeft opvallend genoeg steun gevonden bij het Algemeen Bestuur van de vakcentrale GNE, die daarmee breekt met de toon van haar voorzitter. ‘Wij hebben het aangehoord, en er is zeker een aantal punten waarover we willen onderhandelen. Het beeldmateriaal speelt met iconen, en stopt de popcultuur in een blender. Daar hebben wij niets op tegen, we zoeken hierin alleen wel een redenering, wij kunnen zinloos geweld tegen de cultuur niet steunen.’ Het Algemeen Bestuur GNE is met name te spreken over de twee langere, rustige cliploze nummers op de DVD.

Freaky
Na spoedoverleg met zijn eigen vakbond reageert K. Risten verbolgen: ‘ik voel me verraden. Als muziekliefhebber prik ik hier zo doorheen, maar het lijkt alsof mijn collega’s allemaal moeders zijn die al tien jaar naar Buena Vista Social Club luisteren. Tja, dan klinkt alles freaky. Het is misschien freaky, maar dit zijn geen freaks...’ De pijn zit duidelijk heel diep. ‘Je zou ze zomaar op Onderstroom kunnen tegenkomen!’, roept de voorzitter met een zuur gezicht. ‘Als ik de intromuziek van Home Improvement wil horen, ga ik wel op zolder naar mijn televisie kijken.’

Premier Flutte hoopt op een snel akkoord, maar zal zich vooralsnog afzijdig houden. ‘Ik vond het zelf klinken als een grapje van Bert Visscher, u weet wel… zo’n schuine!’, was het enige dat de lachende regeringsleider aan de verzamelde pers kwijt wou.

Na dagenlange onderhandelingen zijn de twee kemphanen het over één ding eens: op een gezamenlijke persverklaring staat slechts ‘De Wereld Draait Door lonkt!’, al is het onduidelijk in hoeverre dit uit de mond van voorzitter Risten een compliment is. 

U kunt de notulen integraal nalezen op www.youtube.com/user/metalektrochannel

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland