Dubstep in de Spot: verrassend veelzijdig Dubstep in de Spot: verrassend veelzijdig

Nederlandse dj’s zorgen voor variatie

, Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse

Dubstep in de Spot: verrassend veelzijdig

Nederlandse dj’s zorgen voor variatie

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

Dubstep leeft ook in Middelburg, zo bleek wel op de zaterdagavond in De Spot. Niet gek ook, gezien het feit dat de beste vaderlandse producers – die ook internationaal potten kunnen breken – de Zeeuwse hoofdstad bezochten. Het publiek liet zich niet onbetuigd.

Nederlandse dj’s zorgen voor variatie

Dat het dubstep genre net zo veel populariteit geniet als de drum ’n’ bass feestjes in De Spot, is te merken wanneer de zaal wordt binnengetreden. Hoewel de deuren nog maar net geopend zijn is de tent al voor de helft gevuld en lijkt de sfeer er goed in te zitten. Dit mede dankzij dj Hayo die niet onverdienstelijk als opener fungeert. Dit met begeleiding van VJ Marek, die met indrukwekkende beelden en een spacy lasershow de gehele avond van een visueel randje voorziet.

Dubstep is een stroming in elektronische muziek dat eigenlijk nog geen tien jaar bestaat. De van oorsprong Britse stijl wordt gekenmerkt door zware baslijnen en invloeden uit de dub, 2-step en drum ‘n’ bass. Dat is precies de muziek waar Hayo zich van bedient vanavond. De ingewanden deinen geforceerd mee op de moddervette bassen die hij ten gehore brengt. Hayo houdt het puur en wijkt niet veel af van de hoogtepunten van het genre. Als dit een voorbode is voor wat komen gaat, beleeft het publiek nog een geweldige avond.

De tweede dj van de avond is Osiris, die in het dagelijks leven de naam Feisal el Gharbawy draagt. Hij stond een aantal jaren terug aan de wieg van de dubstep in Nederland door het forum dubstep.nl op te zetten. Vandaag de dag runt hij zijn eigen label Subbalicious, maar gelukkig heeft hij ook nog tijd om zo nu en dan plaatjes te draaien. Naar dj’s kijken is overwegend oninteressant doch Osiris heeft daar iets op gevonden: een forse neger zet zijn muziek live kracht bij met raps en andere opzwepende kreten. Daarnaast wijkt hij behoorlijk af van de grondwetten van de dubstep. Zelfs de ietwat commercieel geworden Dizzee Rascal komt in zijn set voorbij vanavond.

2562 is ook wel Dave Huismans uit Den Haag, en die mag je gerust rekenen tot de dubstep allstars. Zijn twee albums (Aerial uit 2008 en Unbalance uit 2009) behoren tot het beste wat deze soort muziek te bieden heeft en staan internationaal hoog aangeschreven. Toch kiest ook hij voor een uptempo set volledig gericht op de dansbaarheid en laat hij de stijl die hij op zijn platen presenteert voor wat het is. De inmiddels met overwegend jong publiek ramvolle zaal gaat helemaal los op de techno beats van deze talentvolle producer, totdat de lichten aangeven dat het tijd wordt ergens anders na te genieten.

Het dubstep genre is juist sterk geworden door de afwisseling van de producers en juist de beperking die eerder genoemde kenmerkende elementen met zich meedragen, los te laten. De puristen onder ons zullen daarom deze avond misschien niet helemaal dubstep-waardig vinden. Maar de variëteit zorgde er voor dat de muziek in De Spot tot het einde bleef boeien. En heb je ooit het publiek bij dubstep muziek een moshpit zien bouwen?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland