Daan charmeert publiek op Abdijplein

Van rock via filmmuziek tot electro.

Tekst en foto's: Cathelijne de Groen ,

De slotavond van het Zeeland Nazomerfestival brengt een stevig optreden van de nieuwe band People Get Ready. De hoofdact Daan uit Vlaanderen laat het publiek dansen en juichen.

Van rock via filmmuziek tot electro.

Op alweer de slotavond van de tiende editie van het Zeeland Nazomerfestival blijft de grote drukte uit. Voor de PopAanZee tent in het midden van het Abdijplein staan nog redelijk wat mensen. People Get Ready verzorgt hier het voorprograma voor Daan. People Get Ready is ontstaan uit de band This Beautiful Mess. De bandleden zijn hetzelfde, maar onder een andere naam brengen zij muziek met een hardere basis dan we gewend waren van This Beautiful Mess. De ervaring van de band is merkbaar en zonder al te veel moeite kunnen ze een stevig en strak voorprogramma neerzetten voor hoofdact Daan.

Enige tijd later wordt Daan enthousiast verwelkomd door het publiek en met het bekende nummer Exes beginnen ze hun set. Zanger Daniël (Daan) Stuyven verschijnt in een blauw pak en overhemd met ruches op het podium. Ook de retro zonnebril ontbreekt niet. De hele band is stijlvol aangekleed; de vijf heren strak in pak en de vrouwelijke drummer draagt een zwart jurkje. Achtergrondzang, trompet, (bas)gitaar, toetsen, alles is aanwezig. Daan is afkomstig uit Vlaanderen en hoort in België al jaren bij de grote namen en stond op grote festivals. In Nederland blijft een grote doorbraak nog uit. Deze avond zijn er op het Abdijplein dan ook slechts 400 bezoekers te vinden. De band zal zijn best moeten doen om het Zeeuwse publiek te overtuigen.

Na een toegankelijke opening van Exes, blijft Daan bij de nieuwe nummers. Daan is een charmeur en flirt openlijk met de muziek en het publiek. Tussendoor krijgen we nog wat filmmuziek te horen met Jamais Neutral, en hiervoor klimt drumster Isolde vanachter haar drumstel om een nummertje mee te zingen in een duet. Vervolgens komen we aan bij de echte electro en met synthesizer doordrenkte nummers. Met Galaxy van het album Victory uit 2004 begint de echte glamour inclusief de foute dansjes, maar het kan. Daan kan met zijn charisma zijn muziek uitstekend aanvullen.

Het publiek komt bij de oudere nummers van de albums Victory en The Player goed los. De muziek bevat meer electro en is erg dansbaar. Het ene na het andere nummer valt goed in de smaak bij de bezoekers. Stuyven speelt zelf regelmatig mee op de gitaar en pakt hier en daar een instrument op. Victory van het gelijknamige album wordt aangekondigd als de eigen favoriet van Stuyven en dit blijkt bij meerdere aanwezigen het geval. Swedish Designer Drugs maakt de voetjes nog even los en dan is het wachten op de toegift die bestaat uit twee nummers.

Wanneer na de toegift de band het podium voorgoed verlaat ontstaat er een daverend applaus. Helaas zit het optreden erop en de presentatrice van het Nazomerfestival probeert de band af te kondigen. Het publiek denkt hier echter anders over en overstemt haar volledig. Ze krijgt geen woord tussen het applaus, geroep en gefluit. Na enige tijd proberen komt de band terug uit de coulissen. Daan sust het publiek en gelijk wordt het stil. Ze zeggen zich aan een ‘curfew’ te moeten houden en dat iedereen zich heel stil moet houden. Dan geeft de band nog een extra toegift in de vorm van een samenzang. Het publiek is tevreden en hierna mag het Zeeland Nazomerfestival waardig worden afgesloten.

Wat is het toch mooi om ouderwets een toegift af te dwingen, waar deze tegenwoordig meer regel dan uitzondering is. Daan mag tevreden naar huis en wij blijven net zo lang roepen tot hij weer naar Nederland komt.