Balthazar zet Brogum in beweging Balthazar zet Brogum in beweging

Stad van licht blijkt goede vervanger van Superlijm

, Tekst: Andre Joosse Foto's: Daniël van der Winden

Balthazar zet Brogum in beweging

Stad van licht blijkt goede vervanger van Superlijm

Tekst: Andre Joosse Foto's: Daniël van der Winden ,

Het lijkt wel een nieuwe rage, Vlaamse bands naar Nederland halen. Naast “Ik Zie u Graag” en “Ca Va?, Ca Va!”, beide in Mezz Breda, is er in Zeeland ook een podium voor Belgische muziek. Eén van de nieuwe ideeën van de Brogums nieuwe programmeur Bart Gabriëlse is deze Vlaamse avond.

Stad van licht blijkt goede vervanger van Superlijm

Vanavond is de eerste editie van deze Vlaamse avond. Een goed begin is het halve werk moet er gedacht zijn want met Balthazar staat er niet de minste band in Zierikzee. Het verhaal van Balthazar begint zoals bij vele Vlaamse bands op de Humo Rock Rally in 2006. Met de winst van de publieksprijs is de interesse gewekt van vele podia in België en dat zorgde ervoor dat de heren een jaar later op het Dour Festival geprogrammeerd stonden. Met een nieuwe cd Applause is de tijd rijp voor Nederland ook deze band te omarmen.
 
De avond begint met de Vlaamse Limburgers Stad van Licht. Op de site van de 6-mansformatie staat hun muziekstijl omschreven als sferische indierock. Maar deze band laat zich niet in een hokje stoppen. De nummers van Stad Van Licht zijn lang en nemen regelmatig de vorm van een rockopera aan. Een logische opbouw van couplet en refrein is aan deze heren niet besteed; muziekstukken krijgen een eigen opbouw en worden beleefd als een film, een eigen verhaal. Toch klinkt de muziek niet zwaar of ingewikkeld, de nummers liggen goed in het gehoor en zijn zelfs catchy op zijn tijd. Het publiek ontvangt de band ook goed. Wordt er tijdens de eerste nummers nog vrolijk gepraat tijdens de nummers, op het einde van de set heeft de band ieders aandacht.
 
Het optreden van hoofdact Balthazar voldoet aan alle verwachtingen. De alternatieve pop zet het publiek tijdens het eerste nummer al aan het dansen. De nummers, een combinatie van electro, rock en catchy popmuziek zijn ijzersterk. Jammer dat het optreden gekenmerkt wordt door technische probleempjes. De roadie schiet dan ook om de paar minuten het podium op om standaarden te repareren, bier van de apparatuur te deppen en de nodige snoertjes af te plakken. De band laat zich dan ook niet afleiden door in de weg staande microfoonstandaards, ze gaan op in hun optreden en geven alles. Als bij het voorlaatste nummer zelfs een gitaarsnoer gespleten wordt moet toch even het enthousiasme geremd worden. Na een kleine zoektocht wordt de breuk gevonden en het snoer aan een fan aangeboden. Balthazar maakt hun set af en komt nog terug voor een toegift.
 
De eerste Vlaamse avond is een succes, helaas geen uitverkochte zaal, wat met een band als Balthazar eigenlijk wel zou moeten. Misschien moeten de Nederlanders nog wennen aan de goede bands van onze zuiderburen. Avonden zoals deze en die in de Bredase Mezz moeten daarom zeker blijven. We kijken nu al uit naar editie twee!
 
Voor de liefhebbers van Vlaamse bands, aanstaande zaterdag staan The Sore Losers op hetzelfde podium tijdens onze Club 3VOOR12/Zeeland avond.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland