Een visueel feestje dankzij VJ Marek Een visueel feestje dankzij VJ Marek

Zaterdag op dubstep avond in Brogum

, Tekst: Naomi Engels

Een visueel feestje dankzij VJ Marek

Zaterdag op dubstep avond in Brogum

Tekst: Naomi Engels ,

Komende zaterdag kan Zierikzee en omstreken genieten van de beste dubstep. Normaliter komen de DJ’s aan het woord, deze keer is het tijd om VJ Marek in de schijnwerpers te zetten en hem aan het woord te laten over zijn kunnen.

Zaterdag op dubstep avond in Brogum

Van beroep is hij tatoeëerder bij Fine Line Tattoo in Middelburg, maar naast het creëren van kunstwerken met inkt heeft de van oorsprong Poolse VJ Marek nog veel meer te bieden. In De Spot Middelburg valt regelmatig te genieten van zijn unieke visualisaties en constructies, maar ook in Kaffee ’t Hof en het Arsenaal heeft men al zijn werk kunnen aanschouwen. Een ding is zeker: met Mareks visuals wordt elk feest mooier. 

De hamvraag die bij elk interview gesteld moet worden: Hoe is het allemaal begonnen?
“Op een dag was ik met een paar vrienden naar een concert van DJ Krush en in het voorprogramma stond het VJ en DJ-duo Boemtjak & Soi. Zij deden  een audiovisual show en ik was meteen onder de indruk. Na dit gezien te hebben wilde ik niets liever dan zelf met visuals aan de gang gaan.“
Iets willen is het begin, maar wat was voor jou de volgende stap?
“Ik ben begonnen mijn eigen visuals met standaard vj-loops  te mixen. Daarna heb ik stukjes van films geknipt die ik bijzonder, grappig, speciaal of gewoon opvallend vond. Op deze manier heb ik mijn eigen visual-bibliotheek samengesteld. Naarmate ik me meer ontwikkelde op het gebied van visuals heb ik verschilende websites over VJ-ing gevonden en geraadpleegd.”

Al bijna 17 jaar is Marek werkzaam in het tattoovak. Het kan niet anders of dit komt van pas bij zijn werk als VJ.
“Ik denk wel dat mijn werk als tatoeëerder zich doorzet in mijn visualisaties. Tatoeages zijn plaatjes, maar mijn inspiratie daarvoor kan uit verschillende bronnen komen:  Tekeningen, schilderijen, magazines, boeken, sculpturen en het leven zelf natuurlijk. Films en video’s werken voor mij ook altijd erg inspirerend.
Ik zie alles als een plaatje. Sommige bewegen, andere niet en dit levert soms verrassende combinaties op. Ik zoek overal naar inspiratie en met hulp van mijn creativiteit en computer probeer ik altijd iets moois te maken.”

De visuals van Marek worden niet zomaar op een wit scherm geprojecteerd. In plaats daarvan maakt hij gebruik van aparte constructies en geometrische vormen. Hoe ben je erop gekomen en hoe heb je het gemaakt?
“Ik heb veel onderzoek gedaan op het internet en heb op die wijze een bijzondere manier gevonden om projectie te gebruiken. De 3D-projectie waar ik gebruik van maak heet ‘mapping’. Dit wil zeggen dat op bestaande objecten geprojecteerd kan worden, bijvoorbeeld op gebouwen of speciale constructies. Ik gebruik alle soorten materialen om installaties te maken. De laatste tijd gebruik ik schildersdoeken om op te projecteren. Deze zijn mobiel en ik kan er makkelijk verschillende constructies van maken.”
 
Een artiest op weg naar de visuele top kan niet zonder ambities. Wat zijn jouw wensen voor de toekomst? 
“Als autodidact moet ik nog steeds veel leren. Ik ben veel bezig met het creëren van mijn eigen audio- en videoloops en op een dag wil ik een spectaculaire audiovisuele show neerzetten.
 Naar mijn idee ontwikkeld de techniek zich zo snel dat we op de korte termijn zeker nog betere en bijzondere projecties kunnen verwachten. Ik hoop uiteindelijk meer shows te kunnen doen en mij nog meer te kunnen ontwikkelen, zodat mijn shows spectaculairder worden en steeds dichter bij het publiek komen.” 

Nieuwsgierig geworden naar de kunsten van Marek? 
30 oktober Brogum, Zierikzee,
17 december Kaffee ’t Hof ,Middelburg

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland