Smout brengt je ‘Naar Huis’

Middelburgse Nederpop band komt met tweede single

Tekst: Gijs Kamphuis ,

De vijf heren van Smout zijn lekker bezig. Na ‘Zon en Aarde’ is dit de tweede single die de band uitbrengt. Samen met gitarist/producer Danny Lademacher (ex-Wild Romance, ex-The Radio’s) zijn afgelopen zomer drie liedjes opgenomen die de vooruitgang van deze band moeten weergeven. Toverwoord in deze: gevoel.

Middelburgse Nederpop band komt met tweede single

Wie Smout niet kent. De Middelburgers brengen suikerzoete Nederpop die nog het meest raakvlakken heeft met Abel (die eendagsvlieg die altijd ‘Onderweg’ is en toevallig ook net een nieuw album heeft gemaakt) Zowel muzikaal als tekstueel sluit het aan bij deze band, iets wat best knap is.

 

Op deze single dus drie nummers. Het titelnummer, ‘Mee In Herinnering’ en ‘Voorbij’. En in die volgorde stijgt ook het klefheidsgehalte van deze plaat. Want dat deze Zeeuwen gevoelige jongens zijn dat willen ze weten. Dat had hier en daar best wat minder gemogen. Natuurlijk is het goed dat zanger Dylan den Hartog zijn hart laat spreken. Met momenten is dat ook oprecht mooi. Maar soms zo geforceerd dat het bijna lachwekkend is.  

 

Om met het titelnummer te beginnen. Een goed eerste nummer met een lekkere drive en mooie pianopingel. “Ik neem je mee naar huis”, zingt Den Hartog, en ik weet zeker dat tijdens optredens de fans dit meebrullen. Zo pakkend is deze track wel. Duidelijk is in dit nummer ook de meeste tijd gaan zitten. Want de productie is prima en alle instrumenten zijn goed te horen.

 

‘Mee In Herinnering’ is een semiballade waar het gevoel zeker mooi is. Een verbroken liefde mag best zo bezongen worden. Vanaf het a capella stukje dreigt het nummer echter in zijn eigen gevoel ten verdrinken. Hoewel de gitaarsolo muzikaal veel goed maakt en de groep nog even respijt geeft.

 

Want echt verdrinken doet Smout in afsluiter ‘Voorbij’. Een gevoelige piano ballade waarbij het glazuur van je tanden springt. Ook al duurt het nummer maar 2.36 minuut. Hier forceert Den Hartog zich en blijft er van zijn geloofwaardigheid weinig over. Jammer want zo’n liedje kan wel heel mooi zijn.

 

Al met al heeft Smout een aardige single gemaakt die over het geheel een kleine voldoende scoort. De band laat horen over een bepaald potentieel te beschikken en zal in een bepaalde doelgroep echt wel succes hebben. Alleen als de vijf ook daar buiten mensen willen aanspreken dan moeten er eens ballen getoond worden. Want er zijn meer smaken in de keuken dan alleen zoet.