Avonduren viert feest met festival

Serie kleine huiskamerconcerten pakt het groots aan

Tekst: Justin Faase ,

Het Middelburgse Avonduren is jarig geweest en dat mag gevierd worden. Waar de optredens in de Galerie in de Lange Noordstraat normaal gesproken kleinschalig zijn, vind er eind november een heus festival plaats met niet minder dan tien verschillende artiesten.

Serie kleine huiskamerconcerten pakt het groots aan

De succesvolle serie huiskamer concerten van Avonduren staat voor een mijlpaal. Of eigenlijk is die al gepasseerd: alweer meer dan een jaar terug heeft het Middelburgse publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de intieme setting en bijzondere artiesten die er hun kunsten kwamen vertonen. Dat moet gevierd worden. Op zondag 28 november zal een heus festival plaatsvinden met niet minder dan tien verschillende namen, en op diverse locaties.

Wie bang is om van hot naar her te moeten rennen, komt bedrogen uit. Het festival is zo verdeeld dat niemand wat hoeft te missen. Het zal echter wel een lange zit worden, want het startsein zal reeds om twee uur ’s middags klinken. Dan zal Wannes Capelle van Het Zesde Metaal de spits afbijten in de Galerie. Hij zal nummers van zijn nieuwe plaat uit gaan proberen, een uitgelezen mogelijkheid voor de toeschouwers om de droevige maar ook humoristische levensliedjes in het West-Vlaams voor het eerst te horen.

Als je The Black Atlantic afgelopen jaar nog niet live hebt gezien, dan heb je wellicht op een andere planeet gebivakkeerd. Dit folk ensemble uit Groningen was al een aantal keren in Middelburg op bezoek en lijkt iedere keer weer beter te worden. The Black Atlantic zal in de achterkamer spelen. Een stuk onbekender is Roland9000. Deze student van de plaatselijke Roosevelt Academy schijnt op het Abdijplein Bach en Flamenco’s te spelen, maar vandaag neemt hij een heuse band mee, gewapend met zang, laptop, viool en cello. Als dat maar in de gang past.

Elephant Micah uit Amerika zou qua naam de hoofdact van de dag kunnen zijn. Hoewel, zijn akoestische singer-songwriter liedjes worden met enige verlegenheid gebracht, en van een grootse productie moet hij het ook al niet hebben. Misschien is dat wel de essentie van Avonduren: intimiteit, breekbare muziek en betoverende emoties. De Tuinen is iets heel anders. Voormalig Middelburger Koen van Bommel speelt met elektronica, net zo lang tot er ongure doch aangenaam warme klanken van ambient en noise uit zijn laptop getoverd worden.

T. Nile mocht van het gros van de Middelburgers terugkomen na haar optreden, iets meer dan een jaar geleden. De Canadese was volgens de pers in haar eigen land “geboren met een banjo op haar knie”. Toch bevat haar hippie-achtige folk elementen die je niet zou verwachten, iets waar ze enkele bezoekers in de achterkamer ongetwijfeld mee gaat verrassen. Ook het Nederlandse I Am Oak was al eerder in de provinciehoofdstad te zien. De subtiele en minimale folk is van het niveau dat gerust nog eens langs mag komen. Zij zullen – als alles volgens schema verloopt – om 19:30 in de achterkamer plaatsnemen. Dan heeft hopelijk iedereen ook al kunnen genieten van het biologische eten verkrijgbaar tijdens het festival.

Op het moment dat de echte avonduren aanbreken, staat Idiot Glee uit Kentucky klaar in de Galerie om zijn bevreemdende popmuziek te laten horen. Diepe synthesizers, orgeltjes, lome echo’s en een bijzondere stem zullen de luisteraars bedwelmen. Dat Idiot Glee schaamteloos met popmuziek te koop loopt, bewijst wel deze cover van Bill Withers.

Voor de echte volhouders zijn er na tien uur ‘s avonds nog twee slotacts te zien in Kaffee ’t Hof: de indierockband met de ietwat aparte naam dd/mm/yyyy (spreek uit: “day-month-year”) en het dj duo Haunted Cassette Tapes. Deze explosieve conclusie zal wellicht discussies oproepen over welke act er met de prijs voor de meest vreemde naar huis gaat.

Kaarten à 12,50 zijn te koop bij Espressobar Ko ‘D OOOOOOOOR, Lange Noordstraat 43 in Middelburg. Wees er snel bij, want op is op!