Bevrijdingsfestival – hoofdpodium

Van jong tot oud en van rustig tot wild, het bevrijdingsfestival had ook dit jaar weer voor ieder wat wils

Tekst: Harrie Verveer en Wannes Castelijns ,

Van hiphop tot electro en van virtuoos gitaarspel tot relaxte reggae. Het bevrijdingsfestival Vlissingen zorgde ook dit jaar weer voor een buitengewoon gevarieerd programma op het hoofdpodium.

Van jong tot oud en van rustig tot wild, het bevrijdingsfestival had ook dit jaar weer voor ieder wat wils

Danny Vera
Chris Isaak meets The Baseballs

Danny Vera timmert al een jaartje of tien flink aan de weg, en met succes! De laatste tijd was hij bijvoorbeeld regelmatig te horen op radio 3, en de band is 'huisband' van het wekelijkse tv programma 'Voetbal International' op RTL7. Toch is hij Zeeland nog niet vergeten, en opende deze Middelburgse Americana-zanger dit jaar het bevrijdingsfestival vanaf het hoofdpodium.

Plus
Het fijne, warme stemgeluid van Vera is een genot om naar te luisteren, en de muziek klinkt erg strak en professioneel. De zanger weet het publiek goed te bespelen, en tegen het einde van de set zijn de meeste, eerst wat stugge Zeeuwen, enthousiast mee aan het zingen en aan het dansen. Met name de cover van Johnny Cash's 'Ring of Fire' wordt door het festival publiek erg goed ontvangen en is een van de hoogtepunten van het optreden.

Min
De rest van de band staat, vooral tijdens de eerste helft van het optreden, wat stijfjes op het podium. Er is weinig tot geen interactie tussen de bandleden onderling. Dit wekt af en toe de indruk alsof de band eigenlijk helemaal niet zo'n zin heeft om op te treden.


C-Mon & Kypski
Electro meets hiphop meets ska meets klezmer meets dance meets funk

Vorige week in Chicago, volgende week in Brighton en over twee weken Shanghai. C-Mon & Kypski lijken met niets minder bezig te zijn dan met een ware wereldtournee. Vanmiddag zijn ze in Vlissingen om ons te trakteren op hun originele, catchy muziek.

Plus
Hoewel electro aan de basis van alles lijkt te liggen is de muziek zeer gevarieerd. De ene keer is het haast dance, even later is het bijna ska en terwijl je je staat af te vragen of 'electro-klezmer' eigenlijk een bestaand genre is zijn we alweer bij een hiphop-achtig nummer aangekomen. Wat ze ook doen, de muziek is catchy en buitengewoon dansbaar. Bovendien zijn C-Mon & Kypski ware entertainers, wat het geheel tot een onvergetelijk feest maakt.

Min
Het is jammer dat de band zo vroeg op de middag staat geprogrammeerd, want ik denk dat de band 's avonds nog meer tot zijn recht gekomen zou zijn.


Zwart Licht
Energieke hiphop met harde beats

Zwart Licht is een Nederlandstalige rap formatie uit Amsterdam die bestaat uit producer Hayzee, MC Akwasi en MC Leeroy. Anderhalf jaar geleden tekenden ze bij het label TopNotch en nu, pas anderhalf jaar later, behoort het trio tot de top van de Nederlandse hiphop scene.

Plus
De beats die te horen zijn, zijn erg origineel en onderscheiden Zwart Licht van de meeste andere hiphop formaties. Kenmerkend zijn de geluidjes die uit een oude 8-bits spelcomputer lijken te komen. Door het publiek op deze vette beats mee te laten zwaaien en springen proberen de twee MC's de bezoekers zoveel mogelijk bij hun optreden te betrekken.

Min
Het geluid van de twee MC's samen met de beats zorgt regelmatig voor een overvloed aan geluid, waardoor het geheel wat rommelig en chaotisch overkomt. De tekst is op dat moment ook niet meer goed te verstaan.


Irieginal Abraham
Roots reggae in een modern jasje

Irieginal Abraham is nog niet echt een hele bekende naam bij het mainstream-publiek in Nederland, maar zodra hij begint te zingen herkennen al veel meer mensen hem. Irieginal Abraham nam als mede-frontman van Beef het gitaarspel en een gedeelte van de zang voor zijn rekening. Inmiddels is hij een eigen band begonnen, en vandaag krijgen we het resultaat daarvan te horen.

Plus
De reggae doet veelal denken aan roots reggae zoals we die kennen van bijvoorbeeld Bob Marley of Peter Tosh, en wordt perfect uitgevoerd door de band. De soul-achtige stem van Irieginal Abraham geeft het geheel een heel eigen geluid. De cover van het nummer 'Love you more' van Racoon klinkt geweldig, en zorgt er bovendien voor dat het optreden leuk is voor het gevarieerde festival publiek, en niet alleen voor de die-hard reggae liefhebbers.

Min
Op het andere podium had zojuist een andere reggae band (Jah Vinity) opgetreden. Leuk voor reggae liefhebbers, maar voor het mainstream publiek is twee uur reggae achter elkaar misschien wel wat teveel van het goede. Daarnaast was het inmiddels heel erg koud geworden op het Bellamypark, en dat is jammer want de zonnige reggae was ongetwijfeld beter tot zijn recht gekomen als het wat warmer was geweest.


Julian Sas
Jimy Hendrix meets John Lee Hooker

Als je Julian Sas hoort spelen denk je dat hij rechtstreekt uit de states is ingevlogen. Toch komt deze virtuose bluesrock gitarist, die inmiddels maar liefst 12 cd's op zijn naam heeft staan, gewoon uit het oerhollandse dorpje Beneden-Leeuwen. Een van de grootste Nederlandse gitaar helden laat het Bellamypark zien hoe het nou eigenlijk écht moet.

Plus
Het gitaarspel van de bluesrock gitarist is indrukwekkend, en ook op de zang valt weinig aan te merken. Tijdens zijn swingende nummers trakteert de grootmeester het publiek op de ene na de andere minuten lange solo. Een van de hoogtepunten is een blues nummer waarbij het publiek spontaan mee gaat dansen op de aanstekelijke, swingende muziek.

Min
Hoewel dit optreden om te smullen is voor gitaar liefhebbers is het misschien iets minder interessant voor het mainstream publiek, want buiten de gitaar solo's om is de muziek eigenlijk niet bijzonder veelzeggend.


The Boris & Wicked Jazz Experience
Funk meets Jazz

The Boris & Wicked Jazz Experience is een samenwerking tussen Boris en de Wicked Jazz Sounds Band, die speciaal voor het bevrijdingsfestival is gevormd.

Plus
De muzikanten halen alles uit de kast, en bespelen met veel enthousiasme het publiek in een poging ze de kou te laten vergeten, zowel muzikaal als met woorden tussen de nummers door. De afwisseling tussen zanger Boris en de zangeres van Wicked Jazz Sounds zorgt voor een leuke combinatie. Muzikaal steekt alles perfect in elkaar, een prima afsluiter van het festival.

Min
Er was een door de kou geselecteerd publiek overgebleven, waar waarschijnlijk alleen nog maar echte fans tussen stonden. Sommige bezoekers waren nog steeds verkleumd of verstijfd. De rest stond in de overvolle kroegen rond het plein, warm te worden. Voor een hoofd-act was er dus helaas maar erg weinig publiek aanwezig.