Folkfestival zonder grenzen in Middelburg

Met Megafaun, Tiny Vipers, Bosque Brown en meer

Tekst: Justin Faase ,

Middelburg is allang geen kleintje meer op de muzikale markt. Ook in 2010 gaat de hoofdstad van Zeeland weer voortvarend van start met op 5 en 6 maart een festival op verschillende locaties, waarbij grote namen uit Amerika niet ontbreken.

Met Megafaun, Tiny Vipers, Bosque Brown en meer

Dat Middelburg tegenwoordig niet meer onderdoet voor grotere, en vooral praktischer liggende muzikale steden, bewijst ze aanstaand weekend met een heus folkfestival. Op zowel vrijdag- als zaterdagavond zullen er diverse namen optreden in de provinciehoofdstad. En wat voor namen.

Op vrijdagavond zal de Amerikaanse band Cedarwell het festival van een proloog voorzien in Espressobar Ko D’ooooor in de Lange Noordstraat, een locatie die inmiddels welbekend staat vanwege de intieme concerten die er plaatsvinden. Cedarwell uit Wisconsin past perfect in die setting. Zonder dat er sprake is van een kopie, maakt de band rond Erik Neave subtiele folkmuziek in het straatje van Iron & Wine. Dat de man eenzelfde baard bezit spreekt hier boekdelen. De subtiele pop van Joast zal het voorprogramma verzorgen.

Op de zaterdagavond is kunst- en cultuurpodium De Spot het toneel voor een viertal optredens, waarbij de line-up niet geheel toevallig grote overeenkomsten vertoont met FabrIQ festival in Den Bosch, een dag later. Toch zijn het Zeeuwen die de avond mogen openen. Inwoners van de provincie moeten Jay Minor met zijn begeleidingsband The Early Birds welhaast eerder gezien hebben, want sinds een jaar speelt de jonge band werkelijk overal en zeer regelmatig. Gevoelige liedjes met een folkinslag in een ongedwongen sfeer.

De uit Seattle afkomstige Jesy Fortino is onder de naam Tiny Vipers al eerder in Middelburg geweest. Tijdens een instore optreden legde ze ook op een warme zomermiddag moeiteloos het publiek het zwijgen op. Haar fragiele stem en het subtiele gepluk aan de gitaar is er dan ook om stilletjes van te genieten. Van haar feestelijke verschijning of wilde show moet ze het niet hebben, maar het is bijna zeker dat Tiny Vipers ook op een groot podium weet te boeien.

Mannen met baarden; dat is de aanblik die de band Megafaun oplevert. Voorzichtig is dit trio van oer-Amerikanen het Europese continent aan het veroveren. Ze speelden vroeger samen in een band met Bon Iver, en dat is goed terug te horen. Melancholische indiefolk met als speerpunt de harmonieuze samenzang, die net als bij de Fleet Foxes flink wat indruk maakt. Met instrumenten als banjo en tamboerijn kunnen ze echter hun soms pastorale muziek toch wat opzwepends mee te geven. Megafaun is een band die tradities hoog houdt, maar waarbij het experiment niet wordt geschuwd.

Bosque Brown is de band rond de Texaanse zangeres Mara Lee Miller. Haar bijzondere en sentimentele stem is er eentje die je de adem ontneemt. Met invloeden uit de oude country en folk bezingt zij haar persoonlijke wereld, lichtjes begeleidt door orgeltjes, steelgitaar, drums en achtergrond zang. Het is duidelijk dat er hier maar één iemand op de voorgrond staat. Als ze haar laatste album Baby ook live weet neer te zetten, dan staat er voor de bezoeker een eigenzinnig singer-songwriter optreden te wachten. 

Voor wie er dan nog niet genoeg van heeft, kan vanaf 00:30 terecht in Kaffee ’t Hof, waar dj Bartcore en dj Betonnie de diversiteit van dit festival zullen onderstrepen vanaf de draaitafels. Kaarten voor vrijdag kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar bij Ko D’oooor, Lange Noordstraat 41 of bij CD & LP speciaalzaak Spin op het Damplein. De deuren gaan open om 19.30, aanvang 20.00 uur. Zaterdag opent de Spot om 21:00 uur zijn deuren, de kaarten kosten daar € 7,50.