Een laatste kerstgroet van Brown Feather Sparrow

Band speelt aller, aller laatste show in Middelburg

Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Marije Albach ,

Kerstnacht. Deze keer voor een dikke driehonderd toeschouwers in De Spot geen nachtmis in de grote kerk. Geen kerstverhaal uit Lucas deze keer maar een levende kerststal op het podium, bestaande uit de leden van Brown Feather Sparrow. De band stopt er mee. Hun How To Throw A Christmas Party klinkt echter nog een keer. En hoe

Band speelt aller, aller laatste show in Middelburg

Het is een bijzonder eindproject geworden, de How To Throw A Christmas party van Brown Feather Sparrow (BFS). De band rond zangeres Lydia van Maurik heeft voor de uitvoering van hun kerstverhaal een schip gastmuzikanten en zangers opgetrommeld. Dit heeft als consequentie dat het podium bezet wordt door ruim 25 man. Op die manier is er inderdaad geen plaats meer in de herberg.

 

Alvorens BFS aan hun set begint mag het locale Geliefden de zaal opwarmen. Bij een stille maar stijlvolle openhaard spelen ze traditionele kerstliedjes in een modern jasje. De band is zelf gestoken in dikke winterkleding en weet een fijn sfeertje te scheppen. Precies wat past bij een kerstnacht als deze. Want dat het een bijzondere avond is daar zijn alle bezoekers het wel over eens.

 

Met een zacht applaus (sst want het kindje Jezus slaapt) verwelkomt het publiek de kerststal van BFS en vrienden. Zachtjes komt het gezelschap tot leven en wordt ‘Let Us Come Together’ ingezet. En met twee van de drie koningen op drums, de herders op gitaar en een heus engelenkoor zit het met de begeleiding wel goed. Zanger Arjen van Wijk (ook als Engel) is op zijn manier druk en weet de stemming er goed in te brengen. Van Maurik (als Maria) heeft het ook duidelijk naar haar zin en schuifelt blootsvoets van toetsen naar leadzang of achtergrondkoor. ‘The King Of The Jews’ slaat in als een bom en laat een band in topvorm horen. Nog een keer alles uit de kast met ‘The Darkest Night of The Year’, ‘Season Greetings’, ‘Een Kind Is ons Geboren’ en ‘Emanuel’ (wat een prachtige opbouw!).

 

De show wordt mooi uitgebouwd en kent een grote climax met ‘December Radio’. Iedereen la-la-laaat uit volle borst mee en de engelen zetten een polonaise in. De sfeer raakt uitgelaten als de os, de ezel, de kribbe en een herder aan een crowdsurf- act beginnen. Dit tot hilariteit van de toehoorders. Iedereen is buiten zinnen en de zaal komt pas tot rust als Van Maurik in de eerste toegift laat horen wat haar band nu zo goed maakt. Want toegift ‘Kyrie Eleison’ is een klein minimaal liedje. Maar het raakt tot op het bot door de stem van de frontvrouw en de machtige tweede stemmen die er subtiel achter zitten. Met het tweede bis-nummer ‘Beautiful And More’ grijpt de groep terug op de allereerste EP. Hiermee is de cirkel rond en het optreden klaar. Ruim tien jaar Brown Feather Sparrow, het is voorbij. We zullen ze missen.