Avonduren in de middag, het kan allemaal op een zondag in Middelburg. Janine, bekend van Jay Minor & The Early Birds, en het Scandinavische vrouwenfolktrio My Bubba & Me zorgden in de achterkamer van Galerie Revolution voor warme, intieme optredens.

Avonduren is een breed concept waarbij maar twee regels gelden: intieme optredens in een huiskamer setting en op een intense manier genieten van bijzondere muziek. Het kan dus ondanks de benaming ook gewoon een matinee in de middag zijn. Dat bewijst het deze zondag; in de achterkamer van Galerie Revolution  schijnt voor de verandering eens het daglicht naar binnen.

Janine van Osta
Jay Minor & The Early Birds zijn al vaak voorbij gekomen op 3voor12/Zeeland. Dit keer wordt niet Jay Minor zelf, maar zangeres Janine van Osta in haar eentje voor het publiek gezet. De vijf rustieke folkliedjes gaan haar vrij gemakkelijk af: een teken van talent. Met haar akoestische gitaar en af en toe mondharmonica steelt ze voorzichtig de harten van het zittende publiek. Als ze dan ook nog The Gardener van The Tallest Man On Earth covert, kan haar optreden wat mij betreft niet meer stuk, ook al raakt ze onderweg de tekst kwijt. Ze krijgt gelukkig hulp van enkele toeschouwers, zodat ze dit prachtnummer kan vervolgen. Op aandringen speelt ze nog één extra song, een betoverend sprookjeslied.

My Bubba & Mi
Tijdens het optreden van Janine vielen een aantal figuren al op tussen de aanwezigen. Met ietwat oubollige maar zeker geen kleurloze kleding zijn de dames van My Bubba & Mi gemakkelijk te herkennen. Van de Scandinavische dames My, Bubba en Mia, die elkaar toevallig hebben ontmoet, ontbreekt vandaag Mia. Ze wordt vervangen door een Italiaan die zich de chauffeur van de band noemt, op contrabas, mondharmonica en banjo, doch niet allemaal tegelijk. 

My Bubba & Mi maken lieve huiselijke folk en country liedjes, eigenlijk precies zoals ze eruit zien. Scandinavisch koud is de muziek in ieder geval niet, want het debuutalbum is in zonnig Italië opgenomen. De hemelse zang van Bubba, die mij aan Meg Baird (Espers) doet denken, is juist warm en schattig. Het is dan ook een beetje raar om een tekst als “Fuck the pain away” te horen uit de monden van deze beeldige dames. My hanteert vooral de gitaar maar stapt ook moeiteloos over op de banjo. Dat ze aan snaren kunnen plukken staat na dit optreden buiten kijf.

Het op het vloerkleed zittende publiek kijkt, zoals altijd eigenlijk bij Avonduren, stil toe en geniet van de mooie, landelijk aandoende muziek. Het debuutalbum How It’s Done In Italy vindt dan ook gretig aftrek na afloop van het optreden, ondanks dat deze gratis is te downloaden volgens het concept van het Beep! Beep! platenlabel. De 1.500 verpakkingen van zowel de cd als  het vinyl zijn allemaal handgemaakt van oude platenhoezen door de bandleden zelf, en zijn stuk voor stuk uniek. Net als het optreden deze middag is het album absoluut de moeite van het luisteren waard.

Janine (foto: Niels Davidse)

My Bubba and Mi (foto: Niels Davidse)