Record Store Day een groot succes Record Store Day een groot succes

Optredens van Danny Vera, Stöma en Moss

, Tekst: Justin Faase Foto’s: Sjoerd Schunselaar en Niels Davidse

Record Store Day een groot succes

Optredens van Danny Vera, Stöma en Moss

Tekst: Justin Faase Foto’s: Sjoerd Schunselaar en Niels Davidse ,

Op de 17e april wordt de internationale Record Store Day gevierd, een dag vol gratis optredens in platenzaken en de kans voor muziekliefhebbers om vele exclusieve releases aan te schaffen. Ook muziekminnend Middelburg wordt op deze zaterdag niet over geslagen; men kon genieten van diverse live optredens van gerenommeerde liveacts in de Zeeuwse hoofdstad.

Optredens van Danny Vera, Stöma en Moss

Vorig jaar was Record Store Day nog een nagenoeg Amerikaanse gelegenheid, maar dit jaar kan ook Nederland genieten van de vele gratis optredens en exclusieve releases die op deze dag plaatsvinden en uitkomen. Vandaag in Middelburg zijn multimediawinkel De Drvkkery en Platenzaak Spin de plekken waar de kunst van de muziek wordt gevierd door muziekliefhebbers, maar ook door de muzikanten zelf.

In het begin van de middag geven Torre Florim van De Staat en Joris van Welsen van De Harmonie boekingen een workshop “De ultieme doorbraak”. Een buitenkansje voor iedere muzikant. Niet veel later volgt Ron van der Sterren (VPRO’s 3voor12 en Stichting Popsport) met een presentatie over hoe Youtube gebruikt kan worden om de bekendheid van je act te vergroten.

Voor niet-muzikanten is het optreden van de Middelburgse Americana zanger Danny Vera vooral interessant. Samen met zijn contrabassist Almer Kaasschieter maakt hij de sfeer in de brasserie van de Drvkkery. Met behulp van een tweetal oude versterkers speelt Danny Vera, onder andere bekend van het tv-programma Voetbal International, het soort van country dat diep geworteld is in Nashville, waar de groten in datzelfde muziekgenre hun oorsprong vinden. Hij speelt vooral rustige nummers en leukt de show verder op met allerlei grapjes tussendoor. Daaraan is goed te merken dat Danny een rasentertainer is. Hij ontvangt daarom zelfs applaus van de toeschouwers die slechts koffie met gebak kwamen halen.

Het is al aardig druk in Platenzaak Spin als het Rotterdamse Stöma klaar staat om hun jazz funk op het Middelburgse publiek los te laten. Zonder waarschuwing worden zij getrakteerd op een stevig potje dreinende en opgefokte jazzfunk met allerlei verschillende invloeden. De “Freaky Styley” druipt van de basgitaar - bespeelt door Bruno Xavier Ferro da Silva - af als een snel smeltende kaars. Hij beheerst zijn instrument perfect om dit soort springerige funk neer te zetten. Hij wordt bijgestaan door drummer Wouter van Wijk en turntablist eNi-LesS. Die laatste maakt duidelijk dat scratchen meer is dan het vinyl op en neer te bewegen; hij weet er echt muziek mee te maken. De nummers zijn vrij experimenteel van aard en neigen naar improvisatiemuziek. Hierdoor ontbreken echte liedjes met kop en staart, maar fascinerend om naar te kijken is het zeker. Diezelfde avond zal de band nog een optreden geven in Cafe Underground.

De uit Middelburgse afkomstige frontman van de band Moss, Marien Dorleyn, sluit de middag in Platenzaak Spin af. Hij gaf al eerder een akoestisch optreden in zijn geboortestad, maar nu heeft hij ook zijn band mee. De zanger gebruikt de microfoon bij enkel voor een beetje galm in zijn stem en de drummer heeft weinig materiaal bij zich, maar ook onversterkt blijven de mooie popliedjes gemakkelijk overeind. Speerpunt is ook vandaag de prachtige samenzang, waarbij Moss nogmaals toont dat ze zich met vergelijkbare internationale artiesten kan meten. Het is jammer dat Platenzaak Spin volgend jaar niet meer mee zal kunnen doen met deze zeer geslaagde Record Store Day, vanwege de aanstaande sluiting. Vandaag is evenwel een waardig afsluiter van de instore optredens die daar hebben plaatsgevonden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland