Noisy meets The Denzer Noisy meets The Denzer

14e interview met zeeuwse dj's

, Tekst: Noisy Lois

Noisy meets The Denzer

14e interview met zeeuwse dj's

Tekst: Noisy Lois ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer The Denzer aka dj Denz.

14e interview met zeeuwse dj's

Wie is The Denzer?
The Denzer is een alias voor Denz de Kroon. Ik kom uit Goes, Zeeland. Mijn beroep is beeldend kunstenaar (schilderijen, ruimtelijk, fotografie, grafische vormgeving), maar basis is altijd de muziek geweest.
Ik kom uit een erg muzikaal gezin, ik heb op de koorschool gezeten, gitaar en bas gespeeld in bandjes, heel veel percussie gespeeld. Toen ik eenmaal het software programma Fruity Loops ontdekte, heb ik mij lang met alleen maar het produceren van elektronische muziek bezig gehouden. Pas sinds een jaar of vier is daar het dj-en bijgekomen.

Hoe combineer je jouw passie voor kunst met muziek? Zijn er overeenkomsten?
Er zijn veel overeenkomsten, veel verschillen. Ik ben al lang op zoek naar de ideale combinatie. Zo heb ik een aantal geluidskunst projecten gedaan, waar eigen gemaakte geluiden met schilderijen gecombineerd werden. Deze zomer ga ik samen met Bianca Runge 1 van de 10 beelden van de zomertentoonstelling 2010 in Goes plaatsen. Hierbij zal voor mij de nadruk liggen op die geluidskunst.
Maar meestal is het kiezen voor 1 van de 2, welke de meeste aandacht krijgt. Laatste tijd vooral muziek dus.

Waarom Techno?
Euhmm, goeie vraag, ik heb namelijk het meest op de dansvloer gestaan van drum & bass feestjes, maar als het over draaien gaat, voel ik mij in de techno (minimal, tech-house) het meest thuis.
Ik hou er erg van om veel meer te doen dan de platen te draaien en mooi over te mixen. Ik maak veel gebruik van losse drumloops, samples e.a. soms zelfs live percussie of andere instrumenten bespelen tijdens het draaien. De techno muziek heeft daar nog ruimte voor.  De leegte van de muziek, het abstracte karakter ervan maakt Techno zeer manipuleerbaar. Als ik er mee bezig ben dan is de minimal niet helemaal meer minimal te noemen, maar wel lekker.

Is er een comeback na het minimal naar de stevigere techno denk je? Richie Hawtin is immers ook weer gaan touren onder z’n Plastikman alias?
Is het ooit weggeweest dan? Ik moet zeggen dat ik dit soort dingen niet in de gaten heb.
Mijn ervaring is dat als je van de hardere techno houdt (of wat dan ook) dat er altijd wel een scene te vinden is ervoor. Vaak misschien meer op de illegale feestjes, maar dat zijn uiteindelijk toch de leukste.. En plastikman on tour is altijd goed!

Met wat voor apparatuur draai je?
Ha, euhm te veel... lol!
Ik ben een dj van het digitale tijdperk, oftewel ik werk met de computer, Traktor Pro. Niets dan lof over dit programma. Het draaien met losse loops en samples en (veel) effecten is door dit programma mogelijk. Dit stuur ik aan met midi controllers, (herculusRMX, m audio uc33, daarnaast nog een sampler (roland sp404, met een korg kaossilator eraan), dit komt samen in een behringer mixertje. De hele set past in een grote rugtas (uitgezonderd speakers) wat weer heel handig is voor kleine illegale feestjes.

Als je een land zou mogen kiezen op de wereld waar je zou mogen draaien, welk land zou dat worden en waarom?
Euhm, nooit over nagedacht..geen voorkeur. Een feest met een paar duizend man die staan te springen is overal leuk.

Ben je tevreden met de dance scene in Zeeland?
NEE....maar daar moeten we dan zelf wat aan doen denk ik..

Wie is jouw favoriete producer/dj?
Mijn grote held, degene die mij de wereld der electronische muziek liet zien, is toch Richard D James, aka Aphex Twin, aka The Tuss, aka Polygon Window, aka enz....
daarna toch wel Amon Tobin en Autechre.
Voor degene die dit niks zegt......tijd om op zoek te gaan.

Produceer je momenteel?
Zeker, ik heb een myspace waar een paar nummertjes op staan,  nogal erg vaag en psychedelisch, maar daar hou ik wel van.

Op welk festival zou jij het liefst willen draaien?
Geen voorkeur,  ik hou van de iets kleinere festivals waar de commercie nog niet de sfeer heeft verjaagd, dus een van die?

Hoe zie jij de toekomst?
Van een afstand..Voor iedereen die The Denzer wil zien draaien, dan is 10 April je kans @ ’t Beest, te Goes.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland