Interview met Tekka Interview met Tekka

Drum ’n Bass in your Face komt eraan

, Tekst: Naomi Engels

Interview met Tekka

Drum ’n Bass in your Face komt eraan

Tekst: Naomi Engels ,

Een nieuwe editie van Drum ’n Bass in your Face komt eraan. Noami Engels sprak namens 3VOOR12/Zeeland met de organisatie en DJ Tekka.

Drum ’n Bass in your Face komt eraan

De organisatie van de derde ‘Drum ’n Bass in your Face’-editie ligt in handen van de broers Auke en Cyriel van Laar. Een van de DJ’s die zij hiervoor hebben geregeld is de Dubstep-draaiende Tekka. Hoe hebben zij dit eigenlijk voor elkaar gekregen? “Cyriel en ik zagen Tekka voor het eerst draaien op een avond in een café in Breda en waren direct van hem onder de indruk. Hij draaide stevige Dubstep voor een vrijwel leeg café, maar ging desondanks zelf zo los dat zijn bui op ons oversloeg. Na een zeer geslaagde avond te hebben gehad, wilden we hem graag een keer boeken voor een zaal met veel publiek en dat is uiteindelijk ook gelukt.”
 
Normaal gaat hij door het leven als Teus van der Meij, 21 jaar, kok en geboren in Gouda. Achter de draaitafels heet hij echter Tekka. Hoe gaat een persoon van Teus naar Tekka? “Ik kom uit een muzikale familie, op mijn moeder na speelt iedereen in de familie een instrument. Zelf ben ik op mijn achtste begonnen met drummen en heb dit tot mijn zestiende gedaan. Nadat ik op YouTube een aantal filmpjes zag van DJ's die met behulp van scratchen en beatjugglen van 2 oude platen een totaal nieuw nummer maakten, had ik de smaak te pakken.”

Dat Dubstep zijn favoriete draaigenre werd, kwam door de positieve vibe die Mary-Ann Hobbs op een avond uit de speakers deed schallen. “De nummers die ze draaide waren zo veel dikker dan de Dubstep die ik daarvoor gehoord had, dat ik vanaf dat moment volledig verkocht was.
Dubstep combineert in mijn ogen de flow van hiphop, het ‘in your face’-gehalte van Drum & Bass en de ‘trippyness’ van IDM (Intelligent Dance Music).”
Tekka’s grootste muzikale helden zijn DJ Shadow en Aphex Twin. “Beiden zijn een gigantische inspiratie voor me.  Binnen de Dubstep zijn er vele namen waar ik me door laat inspireren, maar dan zijn de nummers meer een drijfveer voor me dan de personen.”

Afgelopen januari draaide hij voor het eerst buiten Europa en meteen heel wat kilometers verderop. Tel Aviv en Jeruzalem haalden hem als act binnen. In een keer een heel andere setting dan dat een jongen uit Gouda gewend is. “Het was voor mij de eerste keer dat ik in mijn eentje buiten Europa kwam en dat was best wel onwennig in het begin. De mensen in Israel waren echter heel relaxed. In het nieuws hoor je altijd slechte berichten over Israël, maar het beeld dat je krijgt op tv is totaal niet te vergelijken met een stad als Tel Aviv of Jeruzalem.” Via zijn goede vriend Sticky Feet kwam hij in Israel terecht. “Hoewel ik al ruim een jaar via het internet contact met hem had, had ik hem nog nooit ontmoet.  Toen we elkaar ontmoetten klikte het gelijk en zijn we meteen zwaar aan het produceren geslagen: we hebben in 2 weken 8 nummers gemaakt. “

Naast DJ’en heeft Tekka nog meer noten op zijn zang. “Ik ben begonnen met het produceren van hiphopbeats. Met het overgaan van hiphop op Dubstep is ook de overgang naar software gekomen. Ik maak nu voornamelijk Dubstep op mijn computer en af en toe haal ik mijn hardware uit de kast om een hiphopachtige beat in elkaar te zetten.” De combinatie van deze twee bezigheden vindt Tekka het belangrijkst. “Produceren is iets waar ik altijd mijn emotie in kwijt kan en is dus voor mij heel persoonlijk. DJ'en is daarentegen heel sociaal. Ik geniet echt als ik mijn favoriete nummers over de speakers blaas en dat straal ik dan ook uit tijdens het draaien.”
 
Bij een ‘star on the rise’ horen natuurlijk toekomstplannen. Wat heeft de toekomst voor Tekka in petto? “In de zomer komt voor het eerst een nummer van mij uit op vinyl op het label Dubline Audio en er staan nog 2 digitale 4-track EP's in de planning. Ik ben op dit moment ook bezig met een project met Sticky Feet, waarvan later dit jaar ook een release uit zal komen. Ook ga ik binnenkort met een paar MC's aan de slag.”
Wat draaien betreft staan er naast ‘DnB in your Face’ nog een paar mooie optredens in de planning. Met Koninginnenacht een grote Dubstep-rave in Amsterdam, op 5 juni een optreden op het ‘Boogiedown’-festival in Breda en in juni is de kans groot dat Israël weer op het programma staat.
 
Drum ’n Bass in your Face
De Spot Middelburg
1 mei 2010, 21.00 uur, 7 euro (student/vjp 5,50)
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland