Hooi!koorts Finale 2010 Hooi!koorts Finale 2010

Het dak eraf bij de Zandput

, Tekst: Niels Poppe Foto's: Andre Joosse

De Hooikoortsfinale in “de Zandput” in Serooskerke, 8 bands waarvan 2 special acts. De bands die meededen zijn: Sovitus, Zaniac, The Let-Off, Dan Musk, Zink en The Chimney. De special acts waren Kids Never Lie (de winnaars van 2009) en Diesel Disko.

De pagan metal-band Sovitus mag het spits afbijten. Ze hebben veel fans bij en er word al snel een moshpit gebouwd door het publiek. De zanger loopt te stampen op het podium met zijn hoorn in de ene hand en de microfoon in de andere, het lijkt net of we in oud Scandinavië zitten, een super act. De muziek zit goed in elkaar, je ziet goed dat de lead gitarist erg goed kan soleren. De muziek stampt lekker door en een folk-achtig rideltje erdoorheen.

Na het harde optreden van de vorige band is het tijd voor een wat blijere en rustigere band. Het is de beurt aan Zaniac om het publiek te laten swingen. Dat is zeker gelukt, hun act is veel verbeterd sinds de voorronde. Het zijn lekkere feel-good nummers met keyboard, een soort moderne hippie muziek.

En dan komt The Let-Off, het lijkt wel of de artiesten ergens vanuit het heelal zijn aan komen vliegen. Ze hebben speciale outfits voor het optreden compleet met schmink en andere accesoires. Ze spelen een hele aparte muziekstijl, zweverige muziek. Halverwege het optreden stopt de zangeres/bassiste met bassen en geeft de basgitaar aan een andere bassist. Ze gaat ineens toneelspelen, dit is echt een verassing en heel speciaal.

Als eerste special act komt Kids Never Lie het podium op, het zijn de winnaars van vorig jaar. Ze spelen indie-electropop. Leuk om ze weer te zien een jaar later, ze zijn heel veel beter geworden. De show is ook super.

Dan Musk is een hardrock blues band, ze speelden eerst altijd covers. Maar nu zijn ze begonnen met eigen nummers, met veel succes. Ze luiden hun show in met een baseffect, BAM! en daar zijn ze dan. De nummers zijn goed opgebouwd en hebben vette rock ’n roll teksten. Afgewisseld met goede gitaarsolo’s gaat het publiek helemaal los.

Na Dan Musk mag Zink het proberen. Ze maken grunge, echte grunge zoals het hoort. De zanger schreeuwt met zijn rauwe stem en ramt op zijn gitaar, en de bassist en de drummer zorgen voor een stevig ritme. Ik moet echt aan Nirvana denken als ik naar ze luister.

Als laatste beginnende band komt The Chimney op. Ze spelen een soort brit-pop met een rock randje. De nummers zijn goed opgebouwd en klinken erg professioneel. De show mag wel wat beter, iets meer beweging op het podium. Voor de rest is het een goede band die weten wat ze doen.

Om de avond af te sluiten is de 80s-discorock band Diesel Disko geboekt, ze maken muziek waar je op moet dansen, erg energieke en vrolijke muziek. Met de cover Sweet Dreams van Eurythmics krijgen ze heel het publiek wild, dat is erg leuk van hun show.

Diesel Disko speelt zijn laatste lange noot en de jury komt langzaamaan het podium op. Ze maken wat mededelingen: “De band die wint mag spelen op de Zeeuwse Belofte” en dan beginnen ze met de prijsuitreiking. The Let-Off word genoemd, maar hebben niet gewonnen, alleen de show was zo goed, ze moeten hiermee doorgaan. En de winner is…: The Chimney, ze worden het podium opgeroepen, ze zijn nogal luidruchtig en de jury kan maar net boven het geschreeuw uitkomen. Het is toch een goede band ook al zijn ze best brutaal.

Voor de publieksprijs zijn er twee bands met evenveel stemmen, Dan Musk en Sovitus. Allebei horen ze bij de beste bands van de avond. Er word een applausmeting gehouden en dus moeten de blues-liefhebbers zo’n volume creëren dat ze de gruntende metalheads overtreffen. Dit gebeurt natuurlijk niet, de dB-meter stopt ermee door het geluid wat de metalheads produceren. Sovitus heeft gewonnen, toeterend komen de vikings het podium op om hun cheque op te halen, wat een overwinning.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland