Classic!Fever in Porgy & Bess in Terneuzen

Nog een voorronde voor de finale op 4 juni

Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Classic!Fever zou zomaar eens een vijver kunnen zijn waaruit jonge talenten met een vooral brede kijk op muziek kunnen opduiken. Dat bleek wel weer bij de derde voorronde van het podiumproject, dit keer in Porgy & Bess in Terneuzen. Een perfecte locatie voor het jongerenpodium, waar vanaf de muren en mooi ingelijst, de groten uit de jazzwereld toekijken.

Nog een voorronde voor de finale op 4 juni

Met een voor een warme zondagmiddag goed gevulde zaal, zagen ze twee jonge Zeeuwsvlaamse meiden ieder hun ding doen op piano/keyboard. Chantal Moorthamer achter de imposante vleugel met romantische sfeermuziek in combinatie met verschillende thema’s in beelden op een groot scherm en Laura Heijens met arrangementen van filmmuziek waarbij ze het beeld aan de luisteraar overliet. Twee meiden die de uitdaging aangingen om iets van zichzelf in muziek te vangen. Met een knipoog naar het ‘classic’ maar vooral met de nadruk op het plezier om muziek te maken en dat zorgt dan bijna automatisch voor een vonk tussen muzikant en publiek. Hun deelname bewijst dat het maken van de stap naar een podium voor zichzelf en voor luisteraars eyeopeners zijn en dat er toekomstmuziek wordt gemaakt. Chantal won de publieksprijs van de middag vooral ook omdat ze ook met haar eigen teksten en arrangementen al duidelijk als persoonlijkheid op het podium stond.
 
Voor zangers en tekstschrijver Bente Hout was het niet de eerste stap. Maar samen met haar bandleden van Bente Alice wel een logisch vervolg op de deelname aan de eerste ronde van Classic!Fever en de deelname aan 2ndInfluenZ, Hooi!Koorts en RegioRuis. Ze mocht van de Classic!Fever jury na dat eerste optreden (in Razzmatazz, Oost-Souburg) nog een keer terug te komen om meer balans en uitstraling aan haar muziek mee te geven. En na al die in korte tijd opgedane podiumervaring stond er nu een echte band, mooie liedjes op de grens van folk en pop, sterke teksten en inderdaad meer balans in de muziek. Bente Alice is daarmee uitgenodigd om op de finale - vrijdag 4 juni in de Grote Kerk in Veere – nog eens te schitteren.
 
Celia Swart en Sarah Steutel zijn twee saxofonisten die ook allebei nog eens piano spelen en zingen. Hun muziek waaiert tussen singer-songwriter en jazz, maar verrast vooral door die afwisseling van instrumenten. Het levert een moeilijk te vangen muziekgenre op dat wel dwong om te luisteren. Hun act kan dus weleens een eigen plek gaan veroveren. Samen met een drummer gaan ze door onder de naam The Black Keys en ook dat trio komt terug in de finale.
 
De meeste jonge muzikanten hadden zich verzameld rond zangeres Emma Roberts uit Middelburg. Als The A&D Project leverden ze klasse muziek af met hun set van pop, jazz en latin. Mooie stemmen, en een hoofdrol daarin voor Emma en een funky sound. Een feestje dus waarmee je volgens de jury nu al een tent op z’n kop kan zetten.
 
Smout met Nederlandstalige liedjes sloot als special act deze derde voorronde semi-akoestisch af. Het pure klassieke repertoire ontbreekt nog in de formule, maar dat muziek veel traditionele wortels heeft waarmee ook jongeren veel kunnen doen was wel weer duidelijk. Classic!Fever blijft een vijver waarin het flink kan golven!
 
Classic!Fever heeft nog 1 voorronde te gaan op zaterdag 22 mei in De Pompweie in Kortgene.