5 mei Interview Johan de Pohan

DJ's op Liberty Locals podium in de Piek

Tekst: Andre Joosse ,

5 mei, uiteraard dit jaar weer een Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Om 4 uur staat Johan de Pohan op het Liberty Locals podium in podium de Piek, een interview.

DJ's op Liberty Locals podium in de Piek

Wie is Johan de Pohan?
Johan de Pohan heet in het dagelijkse leven Johan Verlinde, is 27 jaar oud, studeert en houdt zich daarnaast ook nog bezig met het organiseren van feestjes in Zeeland. Dat is dan ook meteen de reden waarom ik ben gaan draaien.
Ongeveer 6 jaar geleden begon ik, samen met 2 vrienden, met het organiseren van de Groove to Chill feesten in de Piek. Dit groeide uit tot een groot aantal feesten op verschillende locaties en sinds twee jaar is er het Groove to Chill Festival. Onze feesten staan vooral in het teken van techno in de breedste zin van het woord.
Het feit dat wij deze feesten organiseren komt voort uit de passie voor elektronische muziek. Het leek mij dan ook fantastisch om zelf achter de draaitafels te gaan staan en met mijn eigen muziek de mensen in de zaal blij te maken. Daarom leende ik van een vriend, zo’n 3 jaar geleden, 2 Technics draaitafels, een mengpaneel en een zooi platen en zo is het begonnen.
 
Welke muziekstijl draai je?
Qua stijl hou ik vooral van swingende tech-house met soms Latijns Amerikaanse invloeden. Het moet vooral geen monotone bassdrum zijn die de boel domineert. Af en een toe een vocaaltje en een melodie maken het voor mij interessant. Ik ben zeker niet stijl gebonden en de laatste tijd probeer ik dan ook verschillende stijlen in mijn sets te combineren. Naar mijn mening is goede muziek gewoon goede muziek, ook al is het een stijl die je normaal gesproken niet zou verwachten in een tech-house set. Af en toe een beukende electro plaat of een swingende disco klapper uit de jaren 80 komen gewoon in mijn sets voorbij.
 
Hoe lang draai/maak je al muziek?
Zoals al eerder gezegd ben ik zo ongeveer 3 jaar bezig met draaien. Uiteraard gebeurde dit in het begin vooral in de huiskamer. Na een tijdje leek het me wel leuk om het ook eens voor het “echt” te gaan doen. Dit was best snel geregeld aangezien ik zelf de feesten organiseer, een groot voordeel. De eerste keer stond ik samen met een goede vriend van mij, Erik, achter de draaitafels. Wanneer je met z’n tweeën draait heb je nog wat steun aan elkaar en is het ook nog eens een stuk minder eng. Dit gelegenheidsduo heeft echter niet lang bestaan. Erik heeft zich in de tussentijd volledig gericht op produceren, wat hem erg goed af gaat. Ik zal 5 mei ook zeker een aantal producties van hem laten horen. Ik weet zeker dat we snel meer van hem gaan horen, houdt de naam t638403 in de gaten!
Sinds ongeveer een jaar draai ik solo en dat bevalt me erg goed. Je kan een set helemaal naar je eigen inzicht opbouwen, iets wat naar mijn mening moeilijker gaat als je met z’n tweeën bent.
 
Hoe ziet je (muzikale) toekomst er uit?
Daar denk ik eigenlijk helemaal niet over na. Ik draai vooral omdat ik het echt leuk vind om te doen. Dat ik de laatste tijd af en toe gevraagd wordt voor feestjes vind ik wel erg leuk. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat lopen en vind het nog steeds super leuk om te doen.
Wat ik wel denk is dat je als dj pas echt kan laten zien wanneer je ook zelf produceert. Draaien is leuk, maar het is eigenlijk een beetje floreren met de muziek uit de handen van andere personen. Het lijkt me vet om een set te kunnen geven van een uur met alleen maar eigen producties. Maar of dit er ooit van komt zou ik niet durven zeggen.
 
Je staat op het bevrijdingsfestival. Heeft Bevrijdingsdag nog een extra betekenis voor jou?
Nu zou ik natuurlijk moeten zeggen dat Bevrijdingsdag voor mij een dag is om de vrijheid te gedenken. Als ik heel eerlijk ben denk ik daar niet echt aan tijdens deze dag. Bevrijdingsdag staat bij mij toch vooral voor een dag waarop alles kan. Dit is zo’n beetje de enige dag waarop Vlissingen z’n juk van truttigheid afwerpt en dat de stad van alle kanten overstroomt met een hele hoop muzikale gezelligheid.
In die zin is het misschien toch dat deze dag volledig in het teken van vrijheid staat, ik heb altijd het idee dat iedereen doet waar hij zin in heeft en het is altijd super gezellig.
 
Wat kunnen we verwachten op 5 mei?
Ik sta redelijk vroeg geprogrammeerd, van 4 tot 5 ‘s middags, in de Piek dus ik ben benieuwd hoeveel zin de mensen hebben om een feestje te gaan bouwen. Zelf ga ik er in ieder geval alles aan doen om de sfeer er in te brengen met een lekker swingende set. Ik heb er erg veel zin in!
 
Bevrijdingsfestival Zeeland
De Piek Vlissingen
Liberty locals podium 16.00 uur
 
Grooove To Chill
30 april, 22.00 uur
Club Midnight Vlissingen