5 mei interview De Formatie

Rappers live tijdens reflexionz of freedom

Tekst: Andre Joosse ,

5 mei, uiteraard dit jaar weer een Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Om half twee bij reflexionz of freedom zijn de rappers, dj en beatmaker van De Formatie te zien. We vroegen rapper en oprichter Christian van Zweden naar de Formatie en 5 mei.

Rappers live tijdens reflexionz of freedom

Wie zijn de formatie?
De Formatie bestaat uit vier jongens. Ikzelf heet Christian van Zweden aka Chriskras (19). De tweede rapper heet Thomas Meissner aka Tommy Tijdperk (18). Wij zijn de frontmannen en oprichters van de groep. Marijn Nikerk aka DJ Salmon (18) en beatmaker Darjo Louwe Kooijmans ofwel Darjo Beats (25) zijn er later bij gekomen als ondersteuning vanwege grotere optredens. We komen allemaal uit Zeeland. Drie uit Goes en de beatmaker uit Middelburg. Onze muziekstijl is pure hiphop. Onze muziekstijl wordt omschreven als hard met inhoudelijke teksten en een realistisch zelfbeeld. 
 
Hoe lang maken jullie al muziek?
Wij zijn ondertussen al drie jaar bezig met het maken van muziek. Het afgelopen anderhalf jaar zijn we serieus bezig geweest met optredens, nummers schrijven en onze naam bekent maken. Wat is begonnen als tijdverdrijf is in drie jaar tijd uitgegroeid tot dagelijkse bezigheid. 
 
Jullie hebben recent een finaleplaats veroverd in de High School Music Competition.
Een tijd terug hadden wij onze demo' s opgestuurd. Daaruit werden wij gekozen met nog een hand vol anderen om mee te doen aan de hiphop voorrondes. Uit heel Nederland kwamen er verschillende hiphop acts en wij zijn die avond als winnaar uit de bus gekomen. Na de show hadden we zelf eigenlijk helemaal niet het idee dat het zo goed was gegaan. Vlak voor dat de jury bekend maakte wie de eerste plaats had veroverd stonden wij al op het punt om maar gewoon weg te gaan. We hadden totaal niet verwacht dat de jury ons zou kiezen als sterkste hiphop act.
 
23 mei de finale, hoe acht je je kansen op de eerste plaats?
Dat is erg moeilijk te zeggen aangezien er naast hiphop ook andere genres mee doen (rock, pop) We hopen dat de jury verder kijkt dan het verschil tussen pop, rock of hiphop. En een beslissing neemt op grond van het hele plaatje. We moeten als opdracht voor de finale hebben wij van de organisatie een gedichtje gekregen, van dat gedichtje moeten wij een nummer maken. Dat geld ook voor de andere act's. Hierdoor schatten wij onze kans wel hoog. Aangezien wij als Nederlandstalige rappers het meest dichtbij het gedicht staan. 
 
Hoe ziet jullie (muzikale) toekomst er uit?
We zijn nu bezig met een album. Dat moet het visite kaartje worden voor een groter publiek en wat naamsbekendheid. Van daaruit willen wij een tweede album gaan maken die wij zelf als debuut zien. Uiteraard zien we in dat het meer is dan alleen een album maken en optredens. Naast dat willen wij workshops gaan geven en presenteren en zo. Verder willen we veel optredens blijven doen en proberen zoveel mogelijk nummers te schrijven en zoveel mogelijk mensen te bereiken met het maken van muziek. 
 
Jullie staan op het bevrijdingsfestival. Heeft Bevrijdingsdag nog een extra betekenis voor jou?
Als muzikant is het zeggen van je mening erg belangrijk, daardoor heeft het een meerwaarde. Ook zien wij het Bevrijdingsfestival als een kans die niet iedereen zomaar krijgt. Het grappige is dat we bij het Bevrijdingsfestival van 2009 nog riepen "hier willen wij ooit een keertje staan" en een jaar later openen wij de dag zelf.  
 
Wat kunnen we verwachten op 5 mei?
Een energieke show met veel variatie. We gaan meer samen spelen met onze DJ en we hebben wat leuke nummers uitgezocht wat het publiek vast en zeker wel kan waarderen. We gaan proberen de dag leuk te openen en het publiek zoveel mogelijk te vermaken. 5 Mei is voor ons ook de generale repetitie voor de finale van de High School Music Competition. 
 
Bevrijdingsfestival Zeeland
Bellamyplein Vlissingen Reflexionz of freedom 13.30 uur
 
12 Hours Of Hiphop, 8 mei
Molenplein Goes