Ill Productionz levert met Basics een Amerikaans album af Ill Productionz levert met Basics een Amerikaans album af

Heren zijn een voorbeeld voor Walcherse hiphopscene

, Tekst: Maartje Buise

DJ Optimus en MC Ill Proceeja vormen samen Ill Productionz. Zij brachten afgelopen maand het album Basics uit, met daar op in totaal dertien nummers. Beide heren hebben al veel shows gespeeld en waren wellicht bezig voor dat jij geboren werd, maar blijken tijdloos te zijn.

Niet alles uit Zeeland is uit klei opgetrokken. De Walchers/Rotterdamse hiphop act Ill Productionz laat met het nieuwe album Basics zelfs weinig nederhop doorklinken, met de Engelstalige rap en oldskool beats dacht ik direct een oude Amerikaanse artiest in mijn cd speler te hebben gestopt.

Die beats zijn grotendeels afkomstig vanaf de draaitafel van DJ Optimus, de ene helft van het duo. Hij werkt al praktisch twaalf jaar samen met rapper Ill Proceeja en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. De nieuwe plaat opent fris met een intro nummer, waar nog eens twaalf stuk voor stuk sterke tracks komen. Het klinkt zoals gezegd vaak bijna on-Nederlands, ondanks dat met name Optimus veelvuldig samenwerkt met andere dj’s uit ons kleine landje. 

De verrassing (“Is dit echt Zeeuws? Wow.”) is er echter na de eerste twintig minuten wel een beetje af. Je begint tegen het grootste manco van dit album aan te lopen: veel tracks gaan na enige tijd luisteren op elkaar lijken. Er zijn weinig nummers die er echt uitspringen. Ill Pro heeft een goede flow en sterkte teksten, maar soms mis ik net een compagnon om zijn coupletten mee af te wisselen. 

Ondanks dat minpunt, is dit een plaat die je als hiphopliefhebber zeker aan moet schaffen. Een nummer als The Raven maakt het de moeite waard en zou in mijn ogen ook zeker een underground hit kunnen worden. Dit zijn heren die hun sporen al lang verdient hebben en met Basics opnieuw een stap richting de top zetten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland