Interview met Diesel Disko

Interview met Dirkjan, bassist bij Diesel Disko

Tekst Joeri van der Bovenkamp ,

Met creatieve ideeën en veel optredens is Diesel Disko bezig een grote naam te maken binnen de Nederlandse electroscene.
Morgen staan ze in De Spot in Middelburg ter ere van de lancering van de 3VOOR12 Zeeland website.

Interview met Dirkjan, bassist bij Diesel Disko

 Jullie zijn hard op weg naar de top in de Nederlandse electro scene. Hoe zijn jullie begonnen?
Januari 2008 vonden Martijn (zang,gitaar) en Sander (toetsen, zang) elkaar via myspace. Ze hebben meteen via muzikantenbank een bassist en een drummer gevonden die de band compleet maakte. De liedjes werden geschreven, en een EP werd opgenomen. Dat is ook wat je nu nog op myspace kan luisteren. Daarmee werden shows geboekt en er kwamen positieve recensies. Bassist Arno stopte er alleen al snel mee, en toen vonden ze mij via myspace. Nu zijn er al meer dan 25 shows gespeeld en loopt de band fantastisch! Stiekem zijn we al naar de toekomst aan het kijken, een nieuwe plaat, een clubtour, een tour door het buitenland. Nog weinig concreet, maar een hoop plannen! Onze eerste stap is dat we nu veel shows willen spelen want we willen voor een goede producer sparen. Sja… Dat kost geld!
 
Airtime op K!NK FM en live spelen op 3FM is een grote stap vooruit binnen een jaar. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Hard werken en veel scanderen. Hoereren wil ik het stiekem ook wel eens noemen. Klinkt fout he? Je moet de bandnaam veel laten vallen. Veel netwerken. Dat is tegenwoordig zo belangrijk! Kleine dingen zoals Stickers plakken op de WC van cafés waar jouw doelgroep zou kunnen hangen, maar ook een dag EP’s en visitekaartjes uitdelen op de Muzikantendag! Voorprogrammas van bands die in jouw straatje passen is ook altijd goed om mensen te bereiken die de muziek van Diesel Disko leuk zouden kunnen vinden. Laatst hebben we met Infadels uit Engeland gespeeld. Daar stonden 400 man die electropop leuk vinden. Dat zijn perfecte shows om je naam op de kaart te krijgen! Als radioDJ’s dan een paar keer Diesel Disko hebben gehoord, op internet, in de wandelgangen, nodigen ze je vanzelf een keer uit…
 
Hoe tof! Jullie speelden in het voorprogramma van Gruppo Sportivo. Wat betekent dat voor jullie als band en persoonlijk?
Gruppo Sportivo is natuurlijk een grote band met een gigantische reputatie, dus dat is heel erg leuk om daarvoor te spelen. Ik was de enige in de band die ook echt platen had en veel kan meezingen, maar dat maakt het niet minder vet voor de rest. Iedereen kent de band wel van naam en we worden nog wel eens met ze vergeleken. (Zanger met grote bril, gekkigheid op het podium, jaren 80 etc) Dus dan is het gewoon vet om daarvoor te spelen! Na die show hebben we ook best veel cd’tjes verkocht. Dat is altijd een goede indicatie om te merken dat we, naast lekker gespeeld te hebben goed in het straatje pasten!
 
In jullie bio staat dat jullie meer op festivals gaan spelen en met nieuw materiaal komen. Is dat een hint naar de organisatie van Lowlands of misschien Pinkpop volgend jaar?
Haha wellicht! We willen gewoon heel veel spelen. Dit jaar spelen we op wat kleinere festivals die gewoon erg leuk zijn. Volgend jaar Lowlands? Graag!
 
Project ‘Animation Television’… Erg creatief en erg bijzonder.
Hoe is dat hele concept ontstaan? En wie kwam er op het idee?
Martijn is het creatieve brein van Diesel Disko en hij loopt vaak over van de briljante ideeën. Dit komt dan ook uit zijn koker. Hij wilde al langer iets met een VJ (Video-Jockey) doen, en je kan dat dan op een groot beeld projecteren. Maar waarom niet op meerdere kleine beeldschermen op het podium? Dit project staat nog in de kinderschoenen. We hebben het één keer geprobeerd en dat smaakte meteen naar meer. We zijn nu op zoek naar studenten die ons willen helpen met dit project door middel van het maken van filmpjes en animaties.
 
Wat was tot nu toe het leukste nummer om te produceren?
Tot nu toe? Ik denk dat het nieuwste nummer altijd het leukst is om op te nemen. We hebben net 2 dagen in de studio gezeten om nieuwe liedjes op te nemen. Er komt geen plaat uit of een nieuwe EP, maar puur voor onszelf om te kijken wat werkt en wat niet. Pre-Productie wordt het ook wel eens genoemd. We hebben hier 4 nummers opgenomen en nog één nummer die nog lang niet af was.
Ikzelf vind Cannonball misschien wel het leukste nummer om te spelen. Het zit helemaal volgepakt met slides en gekke loopjes. Maar nummers zoals Wrestling Hero zijn ook fantastisch. Rechttoe/Rechtaan rammen. Heerlijk op het podium. Dan kan je veel contact zoeken met het publiek. Daar hou ik wel van!
 
Van wie zouden jullie volgend jaar het liefst in het voorprogramma willen staan of met wie zouden jullie samen willen werken?
Elk bandlid heeft zijn voorbeelden en helden. Je hebt nu leuke electrobands in het land zoals KRAUSE waarmee we goed samen zouden kunnen werken. En ook veel internationale bands waar we graag bij in het voorprogramma zouden willen spelen. Maar voorlopig wil ik gewoon spelen-spelen-spelen. En dan maakt het me niet zo veel uit of het met band A of band B is. Zolang mensen ons maar horen en wij van ons kunnen láten horen! Daarbij speelt 3VOOR12 weer een fantastsiche rol. Je kan makkelijk nieuwe bands uit de regio ontdekken en dat is altijd tof. Support your local scene!
En wij vinden het een eer om de bij de release van de Zeeuwse variant aanwezig te zijn. Met 2 ex-zeeuwen (Martijn en Sander) in de band (en ik heb ook zeeuws bloed, mijn vader is geboren en getogen in Haamstede en ik ben er op vakantiebasis opgegroeid) zijn we trots op het feit dat er in zeeland nu ook een goede community gaat groeien!