Metalband Gorefest kondigde vorige week aan dat ze als band uit elkaar gaan. 3VOOR12/Zeeland interviewde mede-oprichter en gitarist Frank Harthoorn.

So why quit? Pretty simple, really: Every ride comes to an end. This is our's. 
Het is de laatste zin van het bericht dat death metalband Gorefest vorige week op hun site plaatste. Het beste Zeeuwse exportproduct na de mossel, houdt het na bijna twee decennia voor gezien. Al met al heeft de groep uit Goes acht albums uitgebracht en overal ter wereld opgetreden. Nu is de koek echt op. Gitarist Frank Harthoorn gaat er dan ook vanuit dat er niet nog een doorstart komt. Het is wel goed zo. 

“Er valt eigenlijk niet zo veel over te zeggen. We hebben gedaan wat we wilden doen. Ik geloof niet dat we daar nog iets aan toe moeten voegen. Er zijn nog wel wat landen die we aan hadden willen doen maar waar de onderhandelingen keer op keer spaak liepen. Toch, al met al, moet dit het zijn.”

Wat waren de grootste verschillen als je de eerste en tweede periode Gorefest vergelijkt?
“Er was in de tweede periode een veel sterkere focus op hetgeen waar we mee bezig waren. Ons bewustzijn was veel meer gebalanceerd; hierdoor konden we tot een hoger niveau van persoonlijke, spirituele en muzikale voldoening komen met de muziek die we maakten. Dat, en het veel hogere percentage aan lekkere wijven in ons publiek vergeleken met de eerste periode.” 

Was een reden om te stoppen dat een ‘oude’ band als Gorefest niet meer past in de huidige metal-scene?
“Nee. We hebben twee Cd’s gemaakt waar we allemaal buitengewoon blij mee zijn, Honderd toffe shows gedaan, en een gave tijd gehad. Daar was het ons om te doen, en dat hebben we gedaan. Time to move on. 
De meeste bands in het gedeelte van de scene waar wij actief waren zijn heel wat ouder dan ons, en velen daarvan zijn nu een heel stuk beter dan 15 jaar geleden, misplaatste nostalgische gevoelens daargelaten. Zolang het vuur en de songs er zijn, maakt het volgens mij in metal niet zoveel uit of je nu 20, 40 of zelfs dik in de 50 bent. Voorbeelden te over. Dat gezegd hebbende, moet ik ook eerlijk toegeven dat grote delen van de 'huidige metal-scene' mij niets interesseren hoor, zo autistisch ben ik dan ook wel weer.”

Mag ik dan concluderen dat jullie stoppen omdat het niet meer leuk was in de band?
“Nee, dat mag je niet. Ik ken geen één band waar het constant 'leuk' is. Elk collectief muzikanten heeft zo zijn problemen. Gorefest had dat wellicht wat meer dan andere bands, maar dat is dan ook meteen deel van de dynamiek die het voor ons weer interessant maakte. Natuurlijk kom je niet van de ene op de andere dag tot een beslissing te stoppen. Er zijn altijd factoren die een bepaalde gedachtegang in beweging zetten. Die factoren hadden echter net zo makkelijk van een compleet andere aard kunnen zijn; de uitkomst was hetzelfde gebleven.”

Komt er nog een release met nummers die nog op de plank liggen of een best-off album of iets dergelijks?
“Als het aan ons ligt niet. Dat soort flauwe geldklopperij komt over het algemeen toch bij de platenlabels vandaan. In 2005 is ons gehele pre-'98 oeuvre heruitgebracht met als extra's alle demo's, zeldzame en onuitgebrachte zooi die we konden vinden. Voor een meer dan schappelijke prijs. En de laatste twee albums zijn ook bepaald niet onbetaalbaar. Het is waar we aan gewerkt hebben in de tijd dat we een band waren, daar blijft het bij.” 

Waar gaan jij en de andere bandleden je nu mee bezig houden?
“Ed (Warby, drummer) is druk met zijn bands Hail of Bullets en The 11th Hour. Boudewijn (Bonebakker, gitarist) heeft vorig jaar zijn eigen band Gingerpig opgericht. Of Jan-Chris (de Koeijer, zanger/bassist) nog muzikale plannen heeft weet ik eerlijk gezegd niet. En wat mezelf betreft heb ik daar ook nog niet zo over nagedacht.”

Wat vertel je over twintig jaar aan je kleinkinderen of aan de kinderen uit de buurt als je moet uitleggen in wat voor band je hebt gezeten en hoe succesvol die was?
“Als ik over twintig jaar buurtkinderen loop te vertellen hoe vreselijk beroemd ik vroeger wel niet was, hoop ik dat een oplettende buurtbewoner snel de politie inschakelt. Ik vind het nooit zo interessant andere mensen uit te leggen wat voor band Gorefest is, of was, in dit geval. Als iemand dat graag wil weten, moet 'ie de tijd nemen een stuk of 5 cd's van ons te beluisteren. Als je het dan nog niet vat, is het duidelijk niet aan jou besteed. Daar zullen wij verder niet wakker van liggen. We hebben de muziek uiteindelijk altijd voor onszelf gemaakt. Behalve Erase, die hebben we gemaakt voor Gekke Albert om de hoek. Hij staat er nu nog STEEDS op te headbangen!”