De officiële koppeling van Zeeland aan de VPRO 3VOOR12 website moet natuurlijk gevierd worden. Naast de uitgenodigde vrijwilligers was het ook voor het overige Zeeuwse publiek een aantrekkelijk affiche in De Spot in Middelburg, met vier artiesten van Zeeuwse oorsprong.

Vier "Zeeuwse" acts geven acte de présence

Na een tweetal maanden enthousiast te hebben getypt en gefotografeerd is de Zeeuwse editie van 3voor12/lokaal dan eindelijk officieel gekoppeld aan VPRO´s 3VOOR12. Dat is wel een feestje waard. In samenwerking met De Spot is er een avond georganiseerd met een viertal artiesten met Zeeuwse wortels. Een paar uur daarvoor komen de muziekliefhebbers die de site hebben gemaakt zoals die nu is, bij elkaar voor een gezellige borrel en lekkere maaltijd.

De vrijwilligers van 3VOOR12/Zeeland zijn nog aan het uitbuiken als DJ Dierlijk achter de draaitafels plaatsneemt. Derk Thijs, zoals zijn echte naam luidt, woont al een tijdje in Zürich, maar draait z´n hand niet om op deze avond in zijn "hometown" te draaien. Hij begint rustig met electro(clash) en minimal, maar naarmate de avond vordert en de maan steeds hoger aan de hemel staat, komt het dierlijke in hem boven. Tussen de bandjes door en als afsluiter is geen combinatie hem te gek. Springerige indie, vette electro, spacey house, jaren 80; DJ Dierlijk is als een muzikale speurhond in een platenkast, met een neus voor hitjes.

De Zeeuwse trots van de hip hop, mc Ill Pro oftewel Raven wordt voor één avond door uitbundige 3VOOR12/zeeland vrijwilligers omgedoopt in de Raver en kondigt de artiesten aan. Ook worden de vrijwilligers door hem later nog even op het podium in de schijnwerpers gezet. De eerste act die de Raver aankondigt, is Infinite Mind. Het is erg mistig in de zaal als de vierkoppige band zijn klanken op het inmiddels toegestroomde publiek loslaat. Niet dat ze iets te verbergen hebben, want direct bij het instrumentale openingsnummer pakt de jonge band je bij de strot. Met gevoel voor techniek maken Sven Schuurbiers (zanger / gitarist), Sander van Gaans (leadgitarist), Francis van Dijke (drums) en Tijmen Molengraaf (basgitaar) harde, slepende progrock. Of progmetal, mogen we wel zeggen. Naar de formule van bijvoorbeeld Isis overdonderen gitaarmuren, aangevuld met de melodieuze zang, de toeschouwers. De nummers die gespeeld worden zijn lang doch niet slaapverwekkend. Sterker nog, Infinite Mind schudt iedereen goed wakker!

Brown Feather Sparrow tapt uit een heel ander muzikaal vaatje. Rondom zangeres en pianiste Lydia van Maurik-Wever is een getalenteerd kwintet gevormd, met onder meet Arjen van Wijk (This Beautiful Mess) in de gelederen. Nog geen jaar geleden kwam het album Brave uit op het Volkoren platenlabel, en de meeste nummers die vanavond worden gespeeld komen van deze release. Dromerige en zweverige folkpop met de zalvende stem van Lydia is inderdaad heel wat anders dan progmetal, maar het publiek raakt al snel betoverd door de prachtige stem en filmische klanken. Hoewel dit meer muziek is om met de ogen dicht te luisteren weet Brown Feather Sparrow evenzo op het podium te boeien.

Dat de energieke en zeer goed dansbare electro-indie van Diesel Disko de afsluiter op het podium is, mag een terechte keuze heten. Het muzikale spectrum van de vier heren is net zo kleurrijk als hun website en persfoto´s doet vermoeden. Kronkelend op het podium doet de foute jaren 80 electro in een hip jasje zelfs verstokte stijfpoten de voetjes bewegen. Diesel Disko is daarom een echte feestband. Het publiek lijkt het daar mee eens te zijn; de aansluiting bij de landelijke VPRO 3VOOR12 wordt enthousiast gevierd. Een geslaagde avond!