Dikke Vandalen: de Spreekwoordelijke Shit

Interview met een Rotterdamse hiphop formatie

Tekst: Jeroen de Back en Ingeborg de Pooter ,

In februari en maart 2009 streden 16 bands, in skihal Snowbase, om een felbegeerde plaats op Scheldepop. Zo ook de Rotterdamse hiphopformatie Dikke Vandalen. Na een enthousiast ontvangen optreden leek een festivalplaats in de pocket, maar de jury dacht daar anders over. Ze zagen die plaats, net als 7 ander bands, aan hun neus voorbij gaan. Niet veel later zien we ze alsnog op het affiche van Scheldepop staan. Tijd voor een interview dus!

Interview met een Rotterdamse hiphop formatie

Afgelopen februari en maart streden 16 bands, in skihal Snowbase, om een felbegeerde plaats op Scheldepop. Zo ook de Rotterdamse hiphopformatie Dikke Vandalen. Na een enthousiast ontvangen optreden leek een festivalplaats in de pocket, maar de jury dacht daar anders over. Ze zagen die plaats, net als 7 ander bands, aan hun neus voorbij gaan. Niet veel later zien we ze alsnog op het affiche van Scheldepop staan. Tijd voor een interview dus!

We beginnen bij het begin: “Vanaf 2006 waren we een duo (Jazz. Jamez & P-Romano), maar bij gebrek aan kwaliteit en sociale ontwikkeling heeft Robertino zich bij ons aangesloten. Aangezien we daar niet beter van werden en de Hummers en het vrouwelijk bloot nog ver te zoeken waren, zijn we op zoek gegaan naar een vierde lid: Vandaal #4. En nu zijn we de Spreekwoordelijke Shit! We zijn niet te houden, rennen de dood in, maar hopen eerst nog heel veel jaren te doen waar we goed in zijn: 'Dikke Vandaal' zijn.”

Door het verspreiden van hun demo, kwamen ze bij Scheldepop terecht: “We wilden zoveel mogelijk rocken dit jaar. Maar ja, wij moeten ons als band natuurlijk nog bewijzen. Buiten onze uitmuntend lelijke verschijning, trekken we ook letterlijk nog geen volle zalen. We konden dus niet om de voorrondes heen. Het publiek was eerst wat afwachtend (wat wil je met een band die Dikke Vandalen heet?), maar het werd super gezellig en we genoten er zelf ook van.”

Tijdens hun optreden bij de voorrondes droegen de Dikke Vandalen shirts van Scheldepop 2008. Als je niet door blijkt te zijn wat doe je dan met zo'n shirt? Ben je woest en scheur je het in 1000 stukken of leg je het netjes opgevouwen in de kast in de hoop dat het nog goed komt? “De domper was groot, want we hadden onze uiterste best gedaan. Het was ook nog eens koud en regenachtig buiten, we konden niet boarden in Snowbase terwijl we daar allemaal gek op zijn en als klap op de vuurpijl had het meisje van Groover ook nog eens een gebroken been, waardoor we niet eens met haar konden dansen! Eindstand: we hebben de shirts in 1000 stukjes geknipt en opgevouwen in de kast gelegd. 4 dagen na de voorronde belde Jazz. Jamez al schuimbekkend naar Robertino dat we alsnog mochten komen rocken. Die jongen was niet meer te houden! We zijn nu echt gefocused op dat optreden. Boeien of het een hoofddag is of niet [de mannen spelen op vrijdagavond]! We mogen spelen en ons laten zien en we staan er toch maar mooi! Dat kunnen 41680 andere bands in Nederland niet zeggen. Dat zou ook raar zijn natuurlijk...”

De Dikke Vandalen zien de toekomst groots voor zich: “We hebben maar 1 doel: het ultieme optreden geven. Met vuur, duizenden mensen, show, dans, film en hiphop. Met dikke vandalen en vrouwen, terwijl we een kabels over het publiek vliegen. We hebben een sterke live-performance en ons enthousiasme straalt er van af. Het werpt ook zijn vruchten af! We doen we onze stinkende best er te komen. Scheldepop is voor ons een mooie kans waar we heel veel van zullen leren. We pakken alle kansen met 8 stevige handen aan!”

De jongens van Dikke Vandalen komen op ons over als een stel superenthousiaste, hyperactieve entertainers die ook nog een leuk potje kunnen rappen. Als je dan de vraag “een Rotterdamse kapsalon [shoarma met friet, kaas en sla in een bakje] of een Zeeuwse bolus” stelt, kun je dan ook een typisch Dikke Vandalen antwoord verwachten: “Wij vinden alle Limburgse appelen en wafels erg lekker. Proeft een beetje als Venlose peperkoek met Zeeuwsche zustertjes, Groningse kruidkoek en Friese boerenkoffie. Ook Friese duimpjes hebben een wild verleden, toen ze vlak voor de oorlog alleen nog maar Friese pannenkoeken met stoofpeertjes hadden. Ik ken nog wel iemand die Staphorsterfleeren verhandelde tegen de destijds erg hippe Utrechtse sprits, theerandjes, Gorkumse zoute bolletjes en Haagse bluf! En laatst trouwens kwam een vrouw naar ons toe met een ooglap en een mandje vol Haagse hopjes, Hollandse hylikmaker en Amsterdamse bolussen! Cadzandse boerenpudding met Bossche bollen en Brabantse aardappelsoep vloekt bij een oranje truitje. Spaanse spek op een Brabantse koffietafel is gek, dat vind Willem niks! Ik, Jazz Jamez, ben ENORM F*cking fan van bolussen, al zijn het Oost-Marrokaanse jungle kust bolussen! Ik denk dat Vandaal #4 ook wel bolussen kiest, die houdt van zoet, want die drinkt de hele dag blikkies vloeibaar suiker. Van Robertino krijg ik geen hoogte...zucht...die is gewoon een levensgenieter en lust nog wel een geprakte variant van beide.”  U bent gewaarschuwd!

Dikke Vandalen staat garant voor een oldskool hiphopfeestje met messcherpe teksten en harde beats. Dikke Vandalen speelt vrijdag 10 juli op Scheldepop rond 23.00 uur. Het festival is dan wel alleen toegankelijk voor campinggasten. Scoor dus zo'n campingkaart!