3voor12/Zeeland kijkt terug op Jazzfestijn

De 3e editie Jazzfestival Middelburg was een groot succes

Tekst: Ingrid Borger en Andre Joosse, Foto's: Ingrid Borger en Niels Davidse ,

De 3e editie Jazzfestival Middelburg was een groot succes. Vier dagen volgepakt met de mooiste en meest uiteenlopende vormen van jazz.

De 3e editie Jazzfestival Middelburg was een groot succes

De 3e editie Jazzfestival Middelburg was een groot succes. Vier dagen volgepakt met de mooiste en meest uiteenlopende vormen van jazz. Al eerder las u verslagen van Raskalnikov en Fremdkunst op 3voor12/Zeeland. Deze speelden op vrijdag onder de noemer Jazz in the City.
 
Podia op de Markt en het Abdijplein met grote en minder bekende namen sierden de eerste echte festivaldag. In podium De Spot werden voorrondes gehouden voor de Junior Jazz Award, deze talentenjacht georganiseerd door Toonbeeld en de Zeeuwse muziekschool is op zoek naar de jazz van de toekomst. Optredens waren er van het Zeeuwse Moondance en ook na 50 dienstjaren geeft ook The South Jazzband nog een indrukwekkend optreden weg. Dj Grazzhoppa's Dj Bigband en artiesten van het Conservatorium Gent sloten een mooie eerste festivaldag af.
 
Mona Lisa Overdrive met gitarist Jesse van Ruller zijn zeker een van de hoogtepunten van de tweede dag. Het betere groove-werk en tegelijkertijd werd een fijnzinnige ballad niet geschuwd. Op drums Hans van Oosterhout die tevens drumt in Trio Hein van de Geyn én ook drummer is geweest in de stal van Gino Vanelli.
 
Courtney Pine was degene die de menigte uit de stoel wist te krijgen Helaas pas bij het laatste nummer sprong het publiek letterlijk uit de stoelen alsof het er de hele avond op had gewacht. Pine bracht jazz met elementen uit de reggae, funk en zelfs klassieke hoek.
 
Van de Geyn’s Trio met uiteraard Hein van de Geyn uit Roosendaal op contrabas zorgden voor een intieme sfeer op het Abdijplein. De stem van jazz zangeres Fay Claassen was als een warm zomerbriesje, het publiek genoot bij de heerlijke muziek van nummers als o.a My funny Valentine.
 
JIP (Jam in Progress) speelden voornamelijk stevige eigen instrumentale composities. Ook bestaande nummers als o.a Take five, gestoken in een vette fusion-jas. Muziek waar je niet bij stil kunt blijven staan. In de gelederen o.a Willem van Luijk op toetsen, die ook toetsenist is bij de jazzband Moondance die op zaterdagmiddag optraden.
 
Afsluiter van dit festival was Gino Vanelli, de 59-jarige zanger is nog steeds in bezit van een geweldige stem, liet menig vrouwenhart sneller kloppen. Nummers uit de jaren 80 herleefden: Brother to Brother en Wild Horses stonden/staan nog steeds als een huis. De zanger werd begeleidt door Nederlandse muzikanten o.a Karel Boehlee op toetsen en Hans Eijkenaar op drums. Het publiek kwam niet echt los, te veel ballades en te veel stoelen op het plein.
 
Een geslaagd festivalweekend voor de muziekliefhebber met een ongedwongen goede sfeer.