Interview met Kids Never Lie

“Gute Party, Keine Stresse”

Tekst: Martine van Driel ,

Afgelopen april won Kids Never Lie de Hooi!Koorts finale. De band uit Goes maakt, zoals ze het zelf noemen, ‘a guide through a modern industrial complex where they produce Tetris blocks’. Met een vernieuwende sound die beïnvloedt is door onder andere Bloc Party, Foals en SebastiAn, hopen ze dit jaar serieus met hun muziek bezig te kunnen zijn en komt hun demo binnenkort uit.

Kids Never Lie is een opkomende band uit Goes. De band bestaat uit drie leden; Mark Roth (leading vocals, bass, synth, vocoder), Job Oberman (drums, sampling, backing vocals, synth) en Tom Timmerman (guitar, synth) die elkaar hebben leren kennen op school. Hun muziek klinkt als, hoe ze het zelf op hun myspace omschrijven, “a guide through a modern industrial complex where they produce Tetris blocks”. In het afgelopen jaar hebben ze al in twee popfinales gestaan. Eén daarvan, de finale van Hooi!Koorts, hebben ze gewonnen. Daarom werd het tijd voor een interview met 3VOOR12/Zeeland over hun overwinning, hun opkomst en hun toekomst. 

Nadat de telefoon wordt opgenomen en de auto waarin ze op dat moment rijden, aan de kant is gezet is het tijd voor de eerste vraag. Jullie hebben begin april de finale van Hooi!Koorts gewonnen. Waar denken jullie zelf dat jullie deze overwinning aan hebben te danken? “Originaliteit!” is het eerste woord wat wordt genoemd. “Wij hebben een vernieuwende stijl. Vooral in Zeeland zijn er op dit moment weinig bandjes die electropop maken.” Hun stijl is beïnvloed door onder andere Bloc Party, Muse, Foals en Sebastian. “Daarnaast hebben wij ook een goede show om onze muziek heen. Zo hebben we nieuwe suede jasjes gekocht. Wij betrekken ook het publiek veel bij onze shows, soms staan we gewoon in het publiek te zingen.”

Als je op zoek bent naar een goed feest, dan zijn jullie optredens een goed begin? “Absoluut. Als wij optreden maken we er een feestje van; Gute Party, Keine Stresse.” Dit is een motto wat ze ook in de finale van Hooi!Koorts hebben gevolgd. “De Hooi!Koorts finale ging best wel goed. Een voordeel was dat het optreden plaats vond in een kleine ruimte. Iedereen stond op elkaar, waardoor je al snel staat te dansen met z'n allen.”

Kids Never Lie begint dit jaar op te komen, maar ze bestaan al langer dan vandaag. Hoe zijn jullie als band ontstaan? “We waren al vrienden met elkaar via school. Een hele tijd geleden zijn we toen begonnen met muziek maken, een beetje lol trappen. Uiteindelijk zijn we begin 2008 serieuzer geworden met onze muziek. Niet dat we toen een besluit nomen om serieuzer te worden, het is meer zo gegroeid. We worden ook steeds meer geboekt, en als mensen je willen horen, dan moet je wel spelen.”

Het winnen van Hooi!Koorts, meer optredens, een demo die binnenkort uitkomt; wordt 2009 het jaar van Kids Never Lie? “Natuurlijk! De PZC kopte het al nadat we Hooi!Koorts hadden gewonnen, maar we moeten het nog even aan kijken. Het is fijn dat we onze eerste grote prijs hebben gewonnen. Dat helpt enorm voor je band. Het jaar 2009 wordt sowieso een belangrijk jaar voor ons omdat onze demo uitkomt.”

Over jullie demo gesproken, is er al een datum bekend? “Nog niet, we hebben wel alle drie de nummers opgenomen. Twee ervan zijn al afgemixt, de laatste is binnen een maand klaar. Maar daarna moeten we nog goed artwork vinden voor op de hoes. Met een originele sound, moet je natuurlijk ook een originele hoes hebben.”

Hopen jullie met deze demo ook een platencontract in de wacht te slepen? “We zijn niet actief op zoek naar een platencontract. Daar is eigenlijk nog een beetje vroeg voor. We kijken het nu een beetje aan, het komt vast nog wel.”

Jullie zullen nu steeds vaker geboekt worden. Staan jullie vooral in Zeeland op te treden of ook door de rest van het land? “Momenteel staan we vooral in Zeeland, maar binnenkort [10 mei 2009] bijvoorbeeld ook in Breda in de Popsport Finale. We zijn er op dit moment tevreden mee, maar het zou wel mooi zijn om in heel Nederland door te breken.”

Als je echt doorbreekt, kan je door heel het land misschien wel optreden. Waar zouden jullie graag nog eens willen optreden? “Als we realistisch zijn, zou Paradiso wel geweldig zijn. Dat we dan in het voorprogramma van een goede band staan.” En als jullie niet realistisch zijn, waar zou je dan nog wel eens willen optreden? “Hm.. dan zou The Royal Albert Hall in Londen wel wat zijn.”

Hebben jullie al veel optredens gedaan en zitten er nog veel aan te komen? “Afgelopen jaar hebben we ongeveer acht optredens in totaal gedaan. Dit jaar hebben we er nu vijf op zitten, maar dat verdubbelt komende week al. Dit jaar zullen we er dus wel wat meer geven dan vorig jaar.”

En waarom moeten mensen jullie gaan zien? “Gute Party, Keine Stresse!”

Kids Never Lie staat op 10 mei in de Popsport Finale in Breda, met onder andere ook Capital Sentimental uit Zeeland. Voor meer data van optredens en om hun leven te volgen; www.myspace.com/kidsneverlie.