In de tweede helft van juli begon No Brains aan hun eerste tour door Europa, samen met het Haarlemse Achterlicht. Inmiddels is de punkband weer terug in Utrecht en hebben ze als support van COFFIN De Nijverheid alweer gevuld met hun “Fast, short and snotty songs”, zoals het Belgische venue Le Chaff ze omschrijft. We belden tijdens de tour met No Brains over hun ervaringen en kregen daarbij ook Achterlicht nog te spreken.

De twee jonge garage punkbands treden tijdens de zomer op in steden in het zuiden van Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Halverwege de tour spreken we met beide bands over hoe het met hen gaat, welke venue ze het tofst vinden en hoe de optredens gaan. De bands zijn het er unaniem over eens dat ze het meest zin hadden om te spelen in Le Chaff, een punk podium in Brussel. “Zij hebben over het algemeen hele vette programmering, het staat daar ook op maandag en dinsdag avond vol”, aldus verschillende bandleden. “Ook in Leipzig worden bands als Autobahn en WWW geprogrammeerd, dus ook heel vet om daar te staan”, zegt Rube, de zanger van No Brains. Over het algemeen hebben de twee bands nog niet voor een bomvolle zaal gestaan, maar wel voor een echt enthousiast publiek.

Na Antwerpen was het de bedoeling om door te gaan naar Mechelen, maar helaas werd die show verplaatst vanwege technische storingen. En Maastricht had helaas gecanceld, maar het klinkt niet alsof dat hun plezier in de weg zat. Tussen neus en lippen door vertelt Rube ook nog dat hij zijn stem was verloren door ziekte. Aan de vluchtigheid te horen waarin hij het benoemd, lijkt het hem niet uit te maken. De tegenslagen zijn er, maar het verpest totaal niet hoe de sfeer erin zit. Misschien hebben slagen en stoten ook wel zijn charme als het over een punk tour gaat.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Eten onder de vier euro is gegarandeerd diarree.

Volgens de bands gaat het spelen heel goed en zit de snelle en rauwe energie er goed in. Voor de Haarlemse band Achterlicht is het de eerste keer dat ze met een nieuwe drummer spelen: de bassist van Spurn speelt vanaf nu namelijk drums in de band. We spreken zelf ook Bradley over het spelen in Achterlicht. “Ik heb wel lang gedrumd, maar nooit op een podium, dus dat was wel even wennen”. De rest van de band vertelt dat het even spannend en wennen was, maar dat hun ratelende drums ook met de nieuwe drummer overkomen. 

De bands gaan van stad naar stad zonder altijd te weten waar ze de nacht zullen spenderen. Soms is het in een hostel, soms in de venue zelf en soms is het nog een vraagteken. Gelukkig voegt dit alleen maar toe aan de tourervaring van de bands. Ondanks enkele hindernissen hebben beide bands veel plezier en vertrouwen in de tour en dat enthousiasme straalt door de afstand van het telefoongesprek heen. Om er nog een wijze les voor andere bands die binnenkort op hun eerste Europa tour gaan aan toe te voegen, die zo te horen een inside joke is geworden van beide bands: ”Eten onder de vier euro is gegarandeerd diarree”.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Inmiddels hebben No Brains en Achterlicht een nieuwe release, een split 7” waarop beide bands twee nummers op hebben staan. De bands staan ook met een nummer op de Uitholling Bovenlangs compilatie, waaraan verschillende opkomende punkbands uit Nederland hebben meegewerkt. No Brains speelt op woensdag 11 september in Vera, als onderdeel van de Uitholling Bovenlangs-tour. Daar zie je ook The Covids en Eyesores, die ook op de compilatie staan.

Te zien: No Brains, woensdag 11 september 2024 @ Vera, Groningen