Het begon ooit kleinschalig in 2010 als een barbecue georganiseerd door studenten op het IBB. In de daaropvolgende jaren groeide deze barbecue uit tot een volwaardig festival met drie podia. Bands zoals Kensington en Chef’Special traden hier op voordat ze beroemd werden. Door veranderingen in de woningwet mocht de SSH echter geen subsidie meer geven aan de organisatie. Na een editie in 2017, die werd geteisterd door slecht weer en tegenvallende inkomsten, besloot een deel van de organisatie te stoppen en werd faillissement aangevraagd. De organisatoren hoopten dat een nieuwe groep het stokje zou overnemen, en na zeven jaar lijkt deze groep eindelijk gevonden.

Nummertje 67
In de wijk Oost bevindt zich het IBB-studentencomplex. Voor de deuren van de in de jaren '60 gebouwde studentenflats staan rijen fietsen geparkeerd. Aan de voorgevels van de huizen hangen mascottes of vlaggen, herinneringen aan oude huisfeesten. Over straat loopt een groepje studenten die een kar voortduwen richting de Jumbo, volgeladen met kratjes Klok-bier. Op de bankjes zitten verschillende groepen studenten met kratten bier voor zich. Met zo’n 1.300 woningen is het IBB het grootste studentencomplex van Utrecht en een van de grootste van Nederland. Hier, vanuit de kamer van het woonbestuur op nummer 67, komt de tienkoppige organisatie van het IBB-fest samen om een festival te organiseren.

Gemeenschapsgevoel
Silke Kamp, de PR-coördinator van het festival, vertelt wat het evenement zo uniek maakt: "Ik denk dat het echt komt doordat het door en voor IBB’ers wordt georganiseerd. Het is echt zo'n typisch IBB-initiatief en ik denk dat het goed weergeeft hoe de mensen hier zijn. Andere wijken denken misschien dat wij alleen maar domme studenten zijn, maar er heerst hier echt een sterk gemeenschapsgevoel. Het is ontzettend leuk om dat terug te geven." Thijs Weijling, vicevoorzitter van het IBB-fest, legt uit waarom ze de organisatie hebben overgenomen: "We wonen allemaal al een aantal jaar op het IBB en voelen ons er sterk mee verbonden. We vinden het leuk om evenementen te organiseren en dat samen aan te pakken."

Uitdagingen
Toch stuitte de organisatie op de nodige uitdagingen. De vorige organisatoren wonen niet meer op het IBB en in de tussentijd zijn de wet- en regelgeving flink veranderd. "Je merkt dan dat er wel een vergunning was, maar dat deze niet meer aansluit op de huidige regelgeving. Vanuit de gemeente wordt er nu echt meer van ons verwacht dan bij de vorige editie", vertelt Thijs. "We hadden onlangs onze eerste versie van de aanvraag ingediend en daarna een intensief gesprek met de gemeente gehad. Dat was best wel heftig voor ons. De mensen van de gemeente hebben veel expertise en bij veel dingen waarvan wij dachten dat het ongeveer goed was, moest het van hen echt heel concreet zijn."

Utrechts talent
Het nieuwe festival zal wel iets anders zijn dan de vorige editie. Vanwege de woningwet mag de SSH geen subsidies meer verstrekken voor het festival. Wel is er een initiatievenfonds van de gemeente waar wijken een beroep op kunnen doen. "We willen echt centraal stellen dat we een festival willen zijn van, voor, en door de IBB, en dat we Utrechts talent in de schijnwerpers willen zetten. Bij de vorige edities was er een talent stage, maar die was relatief klein. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om die een upgrade te geven en hem wat groter op te zetten", vertelt Rins Hylkema, die verantwoordelijk is voor het programma.

Programmering
"Er komen twee podia", vervolgt Rins. "Op de main stage kiezen we voor bekendere acts zoals Yung Internet. Daarnaast zijn we als programmeerteam druk bezig geweest met het benaderen van artiesten en het gezamenlijk beoordelen van de line-up. Een headliner kiezen is iets dat je met het hele team wilt afstemmen. Voor de streek stage hebben we een battle of the bands georganiseerd in ’t Oude Pothuys, en uiteindelijk heeft five Minute March die plek gewonnen. Verder hebben we veel tijd besteed aan het bekijken van bands in ’t Oude Pothuys en de dB's", vertelt Rins. Inmiddels zijn alle namen bekend. Op die manier heeft de organisatie een volwaardig programma samengesteld voor het festival op zaterdag 7 september.

Te zien: Yung Internet, Nachtelijke Escapades, Pippa, Five Minute March, Broken Bass, Dio, Press enter to space, Dan Green % The Mystery Machine en I Am Desginer op zaterdag 7 september 2024 @ IBB Complex, Utrecht