Na vijf maanden wachten was het donderdag 26 september eindelijk tijd voor een nieuwe Club 3voor12 Utrecht. Voor het eerst op de nieuwe locatie van dB’s aan de Vlampijpstraat. Ze zijn nog druk aan het verbouwen, maar de zaal is al klaar voor de drie getalenteerde acts die die avond de nieuwe locatie inwijdden: Part Garden, There You Go en Flevoland bijten het spits af.

Part Garden

De vijfkoppige indie/shoegaze-band Part Garden opent de avond. In juli brachten ze hun eerste single Around uit, gevolgd door hun EP Can’t Feel Enough, die afgelopen maand verscheen. Hun EP verkent het ontdekken en vinden van jezelf terwijl je jezelf door het leven navigeert. Eerder traden ze op in TivoliVredenburg en De Helling, maar vandaag brengen ze hun melancholische gitaren en dromerige zang naar het nieuwe dB’s. Het witte licht en de rookmachine zetten de inmiddels goed gevulde zaal direct in een trance tijdens hun eerste nummer. Ze beginnen ingetogen, maar bij het vierde nummer hebben ze de voorste rij al aan het headbangen. De zachte stem van de zangeres, gecombineerd met de krachtige gitaren en drums, zorgt voor de perfecte energie om het publiek in beweging te krijgen. De zaal blijft zich vullen en de voorste rij zingt enthousiast mee. Onder luid gejuich sluit de band hun optreden af.

There You Go

De tweede act wordt verzorgd door de Amersfoortse band There You Go (alternative pop), voorheen bekend als BRICKED OUT. Ze debuteerden in 2020 met het nummer You Gotta Tell en brachten datzelfde jaar de EP Sleep Tight Tonight uit. In 2023 keerden ze terug met twee nieuwe singles, waarmee ze onder andere te zien waren op Popronde 2023 en de AFAS Talent Stage. Hun nieuwe muziek klinkt volwassener, ambitieuzer en dynamischer, wat ook direct zichtbaar is tijdens hun optreden in dB’s. Het eerste nummer zet het publiek meteen in beweging en wordt met luid applaus ontvangen. Vervolgens kondigt de band hun nieuwe album aan, dat begin volgend jaar zal uitkomen en ook op vinyl te verkrijgen zal zijn. Ze spelen twee nieuwe nummers van dit album. Iedereen danst mee op de gitaren en krachtige vocalen. Ze sluiten af met hun meest recente release For The Better, die vorige maand uitkwam en gaat over het overwinnen van een depressie. In de studioversie is een koor te horen van vrienden en kennissen van de band, maar omdat die niet aanwezig zijn in dB’s, vragen ze het publiek om mee te zingen. Het enthousiasme spat eraf terwijl de band en het publiek samen dansen op het laatste nummer, dat met groot applaus wordt afgesloten.

Flevoland

Zoals de naam al doet vermoeden, is Flevoland vernoemd naar de provincie. Hun nummers zijn geïnspireerd op de leegte en vervreemding van het Flevolandse landschap. Jurian Beunk en Yso van der Meer, die samen Flevoland vormen, debuteerden begin 2022 met de EP Taken by the Stream. Hun sound doet denken aan synthpop-acts uit begin jaren tachtig, met vooral een melancholische ondertoon. Synthesizers, staccato elektronische drums, springende baslijnen en donkere stemmen zetten de toon. In 2023 schopte het duo het tot de finale van de bandwedstrijd Clash of the Titans, in het oude dB’s. Afgelopen juni bracht de band een nieuwe EP uit, Polder Capsule. Nu spelen ze live met een echte drummer, waardoor hun geluid tin het nieuwe dB’s voller en dynamischer klinkt, zonder de genuanceerde synth-tonen en melancholie te verliezen. Wat dit betekent voor toekomstige nummers is nog onduidelijk, maar voor hun liveoptredens is het zeker een goede keuze.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht met Part Garden, There You Go en Flevoland, 26 september 2024 @ dB’s, Utrecht