Op zaterdag 30 maart vindt in dB’s Roots Rock Kitchen (RRK) fest plaats. Tijdens het festival viert Rutger van Deelen het vijfjarig bestaan van zijn vegetarisch restaurant Roots Rock Kitchen én wordt het afscheid van de huidige locatie in dB’s ingeluid. De avond belooft veel goeds, want naast veel geplande muzikale acts op verschillende stages is er ook het nodige om de honger mee te stillen.

Rutger van Deelen, voormalig ACU-programmeur en oud mede-eigenaar van Rammenas, begon vijf jaar geleden het vegetarische restaurant Roots Rock Kitchen (RRK) in muziekcomplex dB’s. Na een lange periode van onzekerheid over wat er met dB’s ging gebeuren, is het binnenkort zover: dB’s verhuist naar een nieuwe locatie aan de Vlampijpstraat 63. Van Deelen: “Het is jammer dat we weg moeten, want op zich zitten we hier gewoon goed. Als we niet weg hadden gemoeten waren we ook niet gegaan. Toen eenmaal duidelijk werd dat we weg moesten, hebben we nog lang met vragen gezeten over wat er precies met dB’s ging gebeuren. Dus het is fijn dat het plan nu eindelijk concreet is.”

Het streven is om in de eerste helft van mei naar de nieuwe locatie te verhuizen. “Hoewel het een bepaald hoofdstuk afsluit, wordt er ook weer eentje geopend,” zegt Van Deelen. “Ik ben niet zo van het vieren van verjaardagen, maar dit voelt toch echt anders. Het zijn pittige tijden geweest. Van onzekerheden over wat er überhaupt met dB’s ging gebeuren tot de coronaperiode. En daar kwam dan ook nog eens de grote brand in het gebouw bij. Nu is het weer tijd om vooruit te kijken en om met een goed feest stil te staan bij het vijfjarig bestaan van Roots Rock Kitchen!”

“Het magische is dat mensen die bij ons eten vaak niet eens op zoek zijn naar plantaardig eten, maar dat ze toch prettig verast zijn door wat ze bij ons voorgeschoteld krijgen.”

Authenticiteit

Een verhuizing gaat natuurlijk gepaard met de nodige aanpassingen. Van Deelen hoopt dat de authentieke sfeer van dB’s op de nieuwe locatie behouden blijft: “Zo’n verhuizing is natuurlijk super spannend. Hopelijk blijven mensen zich thuis voelen op de nieuwe plek en weten ze ook daar hun weg te vinden.” Het rauwe randje waar dB’s bekend om staat zal behouden blijven, verwacht Van Deelen: “Er heerst een bepaalde nieuwsgierigheid. Zeker omdat er zo lang over gesproken is en het nu eindelijk concreet aan het worden is. Ik verwacht een hele grote aanloop!"

Er zal voor de rest niet veel veranderen op de nieuwe locatie Roots Rock Kitchen krijgt wel ruimere openingstijden en gaat zich meer focussen op uitbreiding van het aanbod aan huisgemaakte snacks. Van Deelen: “In de basis blijft het concept van het restaurant onveranderd. Het eten zal plantaardig, herkenbaar en vooral lekker zijn. Het magische is dat mensen die bij ons eten vaak niet eens op zoek zijn naar plantaardig eten, maar dat ze toch prettig verast zijn door wat ze bij ons voorgeschoteld krijgen.”

RRK fest

De avond van het festival is gevuld met een rijk aanbod aan muzikale acts. Aan het begin van de avond zijn er in de concertzaal verschillende bands te zien. Daarna schakelt het festival over naar een elektronische avond, waarbij het geluid verzorgd wordt door CFX Soundsystem. Naast de concertzaal wordt er in oefenruimte één heel de avond reggae en dub gedraaid op een handgemaakt soundsystem. Dit laatste is een ode aan de reggae-opnamestudio Studio 1 in Jamaica. In het café draaien dj’s die de sfeer er goed in houden.

De acts op het festival zijn onder andere: Birth of Manuel (punk met metal en hardcore invloeden), Karnabahar (Screamo), Ontaard (Postmetal), Kaboutertje Putlucht (electropunk met gitaar, toetsen/samples en zang), live sets van Etta Harbar (breakcore), DJ Renata (techno), DJ Rattenkop (80's alternative en meer) en DJ Camy Huot (postpunk-wave), Brainiegek (b2b) Serial303 (tekno).

Tijdens het festival is er een beperkt menu aanwezig. De keuken blijft langer open en: wie jarig is trakteert. “Misschien worden er wel wat lekkernijen de tent rond geslingerd”, zegt Van Deelen.

Te zien: RRK fest, zaterdag 30 maart 2024, @dB’s Utrecht (huidige locatie). Tickets kosten €13,50 voor de hele avond.