Afgelopen week speelden verschillende Nederlandse acts op SXSW in Austin, in de Amerikaanse staat Texas. SXSW is misschien wel het belangrijkste showcasefestival in de wereld. Tussen die duizenden muzikanten waren er ook een paar uit Utrecht, zoals Juliette van Balen en Paul Dijkman, respectievelijk bassist en drummer van Nagasaki Swim. We vroegen Paul naar zijn belevenissen op het festival.

Nagasaki Swim is precies een week in Austin geweest, waar ze samen met Library Card in een Airbnb hebben gezeten. Paul heeft voor deze trip verlof gekregen van zijn betaalde werk. “Het was zo’n bijzondere kans om in Amerika te mogen spelen en dat wilde ik niet aan mij voorbij laten gaan. Mijn werk begreep dit gelukkig ook.”

Austin, Texas

Tijdens hun verblijf in Austin heeft Nagasaki Swim drie shows gespeeld: een officiële showcase, een show op de Dutch Music Export (van Buma) en een onofficiële show in The Hole in The Wall. De officiële showcase ging erg goed. “We waren vooraf wel zenuwachtig”, vertelt hij, “omdat het een bijzondere plek was om te mogen spelen en er zouden veel mensen uit de muziekwereld komen kijken die wellicht iets voor ons kunnen betekenen.” De show was in de Victorian Room, een ruimte in hotel The Driskill dat uit 1886 komt en het oudste hotel in Austin schijnt te zijn. In de zaal kunnen ongeveer 150 mensen en er worden regelmatig evenementen gehouden. Deze week was de zaal onderdeel van het SXSW-programma.

“Het concert voelde wel enigszins gek, omdat het een seated concert was. Er zaten veel mensen op stoelen te luisteren en achter de rij stoelen stond de rest van de mensen. Ik kreeg het idee dat we daardoor wel moeilijker contact konden maken met het publiek, maar ons concert werd alsnog erg goed ontvangen! We hebben veel leuke en lieve reacties gehad. Na de officiële show moesten we meteen inpakken en door naar de volgende show, die veertig minuten later begon.”

Nagasaki Swim en Library Card (met linksvoor Paul Dijkman)

Nagaski Swim was niet de enige Nederlandse act op SXSW. O.a. TRAMHAUS, Library Card en The Vices waren er ook. Van Library Card hebben ze verschillende shows gezien, omdat ze met hen ook in de Airbnb zaten. “Verder hebben we The Vices en néomi gezien op Dutch Music Export en Juliette heeft TRAMHAUS nog in The Chess Club gezien. Het was erg leuk om iedereen te zien spelen in Austin, dat heeft toch een andere sfeer dan wanneer je een band in Nederland ziet spelen. Daarbij deelde iedereen ook de ‘chaos’ waarin we zaten op zo’n festival. Je gaat van hot naar her en er is overal wel wat te doen. Je staat eigenlijk de hele tijd aan.”

SXSW is natuurlijk ook een buitenkans om andere artiesten te zien. We vroegen Paul daarom ook om een aantal tips. “Er zijn zoveel goede artiesten die ik heb gezien, maar de uitschieters voor mij waren wel Lomelda, Hour, Teethe en They Are Gutting A Body Of Water. Teethe speelt op 4 juni als support van Ethel Cain in Paradiso, mocht je benieuwd zijn!”

Library Card op SXSW

In de aanloop naar het festival annuleerden meerdere acts en bands hun shows op SXSW vanwege de (te) nadrukkelijke aanwezigheid van het Amerikaanse leger. Ook Paul en zijn bandgenoten merkten dat bands/artiesten de officiële SXSW-shows hadden afgezegd, vanwege de banden met het Amerikaanse leger. “Ik snap volledig dat bands/artiesten de officiële shows hebben gecanceld op SXSW om het feit wat er gaande is in Gaza. We hebben het hier als band ook goed over gehad en uiteindelijk besloten om onze officiële show wel door te laten gaan. We hadden de reis namelijk al geboekt en we hadden een crowdfund opgezet om deze tour deels te kunnen financieren, waarvoor veel dank aan al onze vrienden en fans.”

Ook financieel gezien moesten ze de show wel spelen. “Omdat we ook geen subsidie meer zouden krijgen als we de officiële show hadden gecanceld. Deze kwestie gaf me ergens wel een dubbel gevoel, maar tegelijkertijd ben ik ook heel erg dankbaar dat we de kans hebben gekregen om in Austin te mogen spelen.”

Tijd om bij te komen van SXSW is er nauwelijks want de release van het debuutalbum van zijn band Coaster staat op de agenda. “Onze debuutplaat Painted Faces komt op 5 april uit in samenwerking met Tiny Room Records en Dying Dutchman Records. Op 11 april vieren we dit feestje met een release show in het huidige dB’s. Er zijn nog tickets beschikbaar!”

Te zien: releaseshow Coaster, donderdag 11 april 2024 @ dB’s, Utrecht

Nagasaki Swim met Paul Dijkman op de drums.