De eerste Club 3voor12 Utrecht van 2024 is er een van Utrechtse bodem. Alle drie de acts spelen in de domstad namelijk een thuiswedstrijd. De avond gaat van start met zachte, ingetogen indie-folk en eindigt met harde, alternatieve apocalyptische rock.

Coos

Ondanks een missende bassist vanwege een stel ontstoken amandelen en een violist met een gebroken pols, staan singer-songwriter Coos en haar band (vanavond bestaande uit Jet Alink en Eline Heemskerk) toch op het podium. Heel soms is het nog even zoeken naar de juiste toonsoort, maar wanneer haar warme stem en persoonlijke teksten de ruimte vullen slaagt Coos er in om de zaal van dB’s muisstil te krijgen. Tijdens de set lijkt de negentienjarige conservatoriumstudente zich steeds vertrouwder te voelen op het podium. De jonge indie-folk artieste bracht in november 2023 haar eerste EP Turning Pages uit op Spotify. Op deze EP neemt ze de luisteraar mee op haar reis van kind naar jong volwassene. Opgroeien is een thema in al haar muziek. En zo ook in de zaal van dB’s, waar ze met teksten als “I wanna step inside the world out of my bedroom” en “I wasted my youth on wanting to get old” het publiek even mee terugneemt naar het eind van hun eigen tienerjaren.

New Masses

De aankondiging dat New Masses ‘probably the best band in the world’ zou zijn geeft een sterk contrast met de jongens die voor aanvang buiten aan twee vrienden toegaven toch best zenuwachtig te zijn. Echter lees je die zenuwen bij de Clash of the Titans-deelnemer op het podium er niet van af: aan het eind van het eerste nummer gooit leadzanger Ward Thomassen als een echte rockster zijn zonnebril het publiek in en al snel hebben ze de voorkant van de zaal wild aan het dansen. Wanneer ze de melodica tevoorschijn halen, wordt iemand uit het publiek geïnstrueerd om deze goed vast te houden terwijl bandlid Willem Geleen het instrument bespeelt. Vooral het nummer ‘Mia’s Song’ slaat aan bij het publiek. Misschien omdat de Mia in kwestie aanwezig is, waar Thomassen nog over grapt dat het publiek met hun “poten van haar af moet blijven”. Ook New Masses bracht in 2023 hun debuut EP uit. Nm, die afgelopen juli op Spotify verscheen, bevat nummers vol groovy gitaren, rauwe vocals en ruwe teksten met een knipoog. De nummers van deze EP lijken live nog net iets rauwer te voelen. Ward Thomassen geeft tijdens de set zoveel dat hij er aan het einde van de show een ietwat schorre stem aan overhoudt.

Sultan.

Coos is niet de enige die deze avond te maken heeft met een afwezige bassist. Of Sultan. deze avond op het podium zou staan was nog even spannend, omdat die van hen gevloerd is door de griep. Gelukkig hebben ze last minute invalbassist Maurice kunnen regelen, die na één uur repeteren gewoon naast de twee vaste bandleden op het podium staat. Samen spelen ze nummers over het leven in een digitaal tijdperk. Leadzanger Clemens van Laar is duidelijk gewend aan op het podium staan: elke vrije meter wordt door hem gebruikt. Dit verbaast ook niet, aangezien het podium van dB’s de plek is waar de apocalyptische rockband de winnaar werd van Clash of the Titans 2019/2020. Een titel die ze pas begin 2023 in konden nemen omdat de pandemie roet in het eten gooide. In dB’s vindt op 19 april 2024 ook de releaseshow plaats van hun debuutalbum, dat een dag later verschijnt. De bandleden beloven de zaal dat het een goed album is omdat ze alle drie perfectionisten zijn. Dat perfectionisme maakt deze band gelukkig niet stijfjes: Van Laar gooit in het midden van de show zijn waterflesje over zichzelf leeg waardoor het water de rest van de show uit zijn haar drupt. Het publiek lijkt te genieten van de wildheid van de artiesten want tegen het een na laatste nummer ontstaat er een moshpit aan de voorkant van de zaal.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht januari met Coos, New Masses en Sultan., donderdag 25 januari 2024 @ dB’s, Utrecht