Haal je glittervest, je neon gaashemd, je plateauzolen en een kleurrijk masker uit de kast, want Pocket Knife Army organiseert een nacht vol muziek, kunst en zelfexpressie. Op zaterdag 10 februari vindt bij de Nijverheid de tweede editie van het extravagante nachtfeest Midnight Masquerade plaats.

Het artiestenduo Pocket Knife Army, bestaande uit Desirée Coumans en Erwin Tuijl, heeft keihard gewerkt om deze editie van Midnight Masquerade nog grootser, wilder en mooier te maken dan de eerste editie van vorig jaar in Leiden. “Die editie was een soort pilot”, vertelt Coumans. “Er kwamen 120 mensen op af en er waren twee zalen en een foyer met programma’s die op elkaar aansloten. Dit jaar hebben we vijf ruimtes, met parallelle programma’s én kunstinstallaties.”

Een flinke opschaling dus. En Coumans en Tuijl doen bijna alles zelf: van het vinden van de plek, de financiering, de boeking van de artiesten en de kaartverkoop,tot aan de promotie en het knutselen aan aankleding. Zo zit het duo op een vrijdagavond, drie weken voor de bewuste nacht, met een stel vrienden twee kilometer aan discobalspiegeltjes op foam staven te plakken. De glitterstaven moeten door de loods van de Nijverheid komen te hangen voor extra glitter en sfeer.

“Als we één ding geleerd hebben van vorig jaar, is dat we het niet helemaal alleen kunnen”, vertelt Coumans. “Dit jaar hebben we gelukkig ook de financiële ruimte om een paar mensen in te huren, en veel meer vrijwilligers die mee willen helpen.” Toch is het duo wel nog overal nauw bij betrokken. Dus ook bij het beplakken van foam staven met discospiegeltjes. Waarom niet gewoon discoballen? “Nee joh, veel te saai!”, aldus Tuijl.  

Inspiratie

Het idee voor Midnight Masquerade is ontstaan uit de behoefte aan meer spanning en uitdaging in het Utrechtse nachtleven. “Utrecht is een gezellige kroegenstad, maar qua clubscene is het wel aan de brave, eentonige kant. Er is nog veel ruimte voor wilde, extravagante avonden, vinden wij."

“Als wij als Pocket Knife Army op het podium staan, kunnen wij in ons extravagante alter ego stappen. Dat is zo bevrijdend. Die ervaring gunnen we iedereen”, vult Coumans aan. “Tijdens Midnight Masquerade dagen we mensen uit om op zoek te gaan naar hún meest extravagante alter ego. Een masker kan daarbij helpen. Met een masker op ben je anoniem en kun je dus in alle anonimiteit op zoek gaan naar de identiteit van dat alter ego.”

Qua look and feel leunen Coumans en Tuijl sterk op de cultfilm Liquid Sky. Tuijl: ”Die film is fantastisch en tegelijkertijd best matig. Het acteerwerk is bepaald niet hoogstaand en het plot is flinterdun. In feite staat iedereen in die film een beetje wild te dansen op rare muziek. Maar de outfits zijn mindblowing en het decor is ook fantastisch.”

Coumans: “We hebben ons voor de vormgeving flink laten inspireren door die film. Het is wel echt de moeite waard die film eens aan te zetten, maar je moet het gewoon vooral kijken om hoe fantastisch het eruit ziet en niet omdat je een zinnenprikkelend plot wilt zien. Het is echt heerlijk trippy.”

Pocket Knife Army vertelt over Midnight Masquerade in onze podcast ⬇️

Programma

Het programma van het festival bestaat voor het grootste deel uit artiesten en kunstenaars uit Utrecht. Pocket Knife Army treedt er zelf op en er verschijnt ten tijde van het festival ook nieuwe muziek van de band. Daarnaast zijn er nog veel meer artiesten. Het is bijvoorbeeld de première van de gloednieuwe Italo synth wave act van Dennis Weijers, Galaxy Kid. Wordbites houdt Silent Poetry Techno Aerobics. Electropunk synther-songwriter BoterBoter is van de partij. En de avond wordt afgesloten door de Utrechtse cinematic techno act Oliv Oliv, met live projecties van Jane Bergkotte. 

Daarnaast kun je je alter ego laten voorspellen door kunstmatige intelligentie en zijn er zes kunstenaars uit diverse disciplines die in duo's nieuw werk maken speciaal voor het festival. Tuijl: “Wij willen een nacht organiseren waar doorgewinterde clubgangers tegen kunstinstallaties en filmvertoningen oplopen, en waar de klassieke museumgangers zichzelf verliezen in een dansavond.” 

Te zien: Midnight Masquerade, zaterdag 10 februari 2024 @ De Nijverheid, Utrecht.