Hiqpy, Droom Dit en Dorpstraat 3 hebben naar voorspelling een veelbelovend 2024 voor de boeg. EKKO nodigt de artiesten uit om twee keer te komen spelen aan het begin en einde van het jaar om zo hun groei te kunnen laten zien. Op vrijdag 26 januari was hun eerste optreden.

Afgelopen vrijdag 26 januari was het tijd voor het eerste concert van Class of 2024 in EKKO. Al eerder spraken we programmeur Dirk Baart over het nieuwe concept van het Utrechtse poppodium, maar afgelopen vrijdag was het eindelijk tijd voor de opkomende talenten om te laten zien wat ze in huis hebben.

Het doel van Class of 2024 is om drie opkomende acts twee keer te laten optreden. Één van de shows in januari, de ander in december. Op die manier kan het publiek de groei van deze Nederlandse artiesten meemaken. De hiervoor geselecteerde artiesten zijn Dorpsstraat 3, Droom Dit en Hiqpy

Het spits word afgebeten door Hiqpy, een vierkoppige band die afkomstig is van het Conservatorium van Amsterdam. Al eerder waren ze te zien op ESNS 2024, waar ze de harten van velen al wisten te veroveren. Toch heeft het viertal weinig tot geen muziek op streamingsdiensten en moeten ze het, naast de twee live video’s op YouTube, voornamelijk hebben van hun live optredens. Wel geven ze aan dat hun nummers binnenkort op op Spotify te beluisteren zijn.

Ondanks dat het viertal pas een jaar optreed is dit nergens aan te merken tijdens hun performance. De drie gitaren en drums krijgen het publiek al snel enthousiast en wanneer het na hun eerste nummer even stilvalt omdat de gitaren gestemd moeten worden, pakt lead-zangeres Abir Haman het publiek in met de woorden ‘wat zijn jullie lief stil’. De band start daarna het nummer ‘Human’ in, waar gitarist Victor ter Veld zijn stem ook ten gehore brengt. De zaal is al snel gevuld met het dansende publiek dat HIQPY joelend en fluitend uitzwaait wanneer ze na een half uur plaats maken voor Droom Dit

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hiqpy

Na de grote indruk die de zes leden van Droom Dit achterlieten bij het Popronde eindfeest waren de verwachtingen voor hun ESNS performance erg hoog maar werden de luisteraars absoluut niet teleurgesteld. Droom Dit werd zelfs verkozen tot een van de 12 van 3voor12

De elektronische nederpop die het zestal meeneemt naar het podium zorgt voor een tot de nok toe gevulde zaal. Het is niet de eerste keer dat Droom Dit in Ekko verschijnt, eerder vorig jaar waren ze namelijk ook al te zien als voorprogramma bij Véras. Het nummer ‘Ik ben het even kwijt’ als binnenkomer maakt het publiek goed los en al snel zoekt frontpersoon Sam de Laat meer contact met het publiek door van het podium te gaan. 

Hun nummers gaan in op seksualiteit en gender en tijdens het nummer ‘Zwijg De Rest’ neemt het zestal het publiek mee op een reis die word afgewisseld met rustige elektronische beats tot rauwere gitaarlijnen en de teksten ‘Ik wil een jurk om mijn huid, ik wil een bruid zijn’. Het publiek lijkt er geen genoeg van te krijgen en luistert geboeid naar het een na laatste nummer ‘Eet Mijn Hart’. De band sluit af met hun nieuwste release ‘Suis In Mijn Oren’, dat sinds 19 januari te beluisteren is. 

Lang wachten op nieuwe muziek is gelukkig niet nodig want Droom Dit heeft de release van hun 2e EP op 16 februari al aangekondigd. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Droom Dit

De afsluiter van de avond is de synthwave/postpunk band Dorpsstraat 3, waar Nederland al eerder kennis mee kon maken toen ze verschenen tijdens de popronde in 2023. De band, bestaand uit 5 leden maakt nummers met zware teksten die ondersteund worden door synthesizers en een drumcomputer, gepaard met gitaar en basgitaar. Op de woorden ‘het einde is nabij’ danst het publiek en zingen een aantal van hun uit volle borst mee. 

De band doet volledig hun eigen ding en speelt nummer na nummer, iets waar het publiek geen moeite mee schijnt te hebben. Vooraan in de zaal ontstaat een kleine moshpit die weer verdwijnt wanneer de band een korte pauze neemt om te beloven dat er nieuwe nummers verschijnen in december. 

Tijdens hun nummer ‘Een Groot Gevaar’ zingt de frontman ‘ik leid de weg, neem maar mijn hand’ en zo neemt de band het publiek aan hun hand mee naar het einde van hun show en daarmee hun eerste optreden van Class of 2024. 

De acts hebben komend jaar stuk voor stuk nieuwe muziek voor ons in petto die we, samen met hun doormaakte groei te zien en luisteren krijgen tijdens hun tweede optredens bij Class of 2024. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Dorpsstraat 3

Gezien: Class of 2024 @ EKKO 26 januari 2024 & Te zien: Class of 2024 @ EKKO 20 december 2024