Op 19 april brengt SULTAN. debuutalbum Digital Age uit, dat de band ook in dB's gaat presenteren. We spraken met bassist/zanger Sacha en gitarist/zanger Clemens over het album, hun inspiraties en live optredens.

De Utrechtse band staat bekend om hun energieke liveshows. Dat hebben ze onder andere mogen laten zien bij de bandwedstrijd Clash of the Titans, waar ze in 2020 aan mededen. Door corona speelden ze echter pas in 2023 de finale, die ze uiteindelijk ook wonnen. De afgelopen twee jaar hebben ze zich beziggehouden met het maken van hun debuutalbum. dat ze opnamen in de IJland Studio's in Amsterdam. "Die hebben we ook bewust uitgekozen, omdat we al wat van hen hadden gehoord en wel het idee kregen dat zij weten hoe ze goed de live-energie en ruige sounds vast moeten leggen."

Het album DIGITAL AGE gaat over (je zou het al kunnen raden) onderwerpen uit het digitale tijdperk. Zo gaat het nummer ‘Like Me Love Me’ over socialmediaverslaving, wat in de videoclip duidelijk wordt. Daarin zien we de bandleden ruim drie minuten lang in openbare ruimtes op hun telefoon staren. Ook in tracks als ‘Nothing Sacred’, die gaat over klimaatverandering en ‘Politician’, over de hedendaagse politiek, komt het thema terug.

Alle nummers op dit album gaan over observaties die wij doen in de samenleving.

De reden waarom dit het thema van het album is geworden, is omdat SULTAN. het liefst nummers schrijft over onderwerpen uit de samenleving. “Alle nummers op dit album gaan eigenlijk over observaties die wij doen in de samenleving en de tegenstellingen die we waarnemen. Het is gewoon een poging om de realiteit die wij zien, te vangen op een plaat met de muziek die erbij hoort. Ook willen we het bekijken vanuit meerdere kanten. Dus in plaats van bijvoorbeeld klimaatverandering of religie goed of slecht te noemen, moet je je bewust zijn van de perspectieven die er bestaan.” 

Voor het schrijven van teksten kijken ze voornamelijk om zich heen, maar ook raken ze soms verdwaald in hun schermen om inspiratie te vinden. Van Netflix-documentaires tot christelijke YouTube-tekenfilmpjes, zeggen ze lachend. “Het is ook een hele bijzondere inspiratie, want we zijn niet eens christelijk.” Voor hun muziek zijn ze simpel gezegd hun eigen inspiratie. Zo blijven de jongens steeds hun eigen jamsessies terugluisteren om weer op nieuwe dingen te komen. “Dus heel erg letterlijk gezegd coveren en samplen we een stuk van onszelf. Maar daardoor gaat het proces ook heel organisch.”

Je zit continu in een soort loop van ‘we moeten weer bezig zijn’, maar daar hebben we wel onze draai in gevonden.

De rest van het jaar bestaat voor SULTAN. voornamelijk uit optreden. Zo staan ze onder andere op 23 mei in Fluor in Amersfoort. Daarnaast komt het album ook op vinyl uit, waarbij elk exemplaar weer net een ander kleurtje heeft. En ten slotte zijn ze ook alweer bezig met een nieuw album. “Je zit continu in een soort loop van ‘we moeten weer bezig zijn’, maar daar hebben we wel onze draai in gevonden.”

Te zien: SULTAN. release show met JAN MODAAL en flut., vrijdag 19 april 2024 @ dB's.