Tijdens Record Store Day is er in elke Utrechtse platenzaak wel iets te beleven. Veel live muziek en speciale uitgaven van platen, voor ieder wat wils. We gaan langs bij verschillende optredens door de stad en spreken artiesten en platenzaak-eigenaren over deze editie van Record Store Day.

In Plaatboef op de Oudegracht spelen tijdens Record Store Day drie acts, namelijk: Money And The Man, WIES en Record Store Day-talent Hiqpy. Bij elk van deze acts staat de met platenbakken gevulde winkel vol. Bij Hiqpy staan mensen zelfs buiten onder hun paraplu, door het raam mee te kijken. Alhoewel de band weinig ruimte heeft (en zelfs achter de kassa moest staan tijdens het spelen) en last heeft van technische problemen, wisten ze de hele platenzaak enthousiast te krijgen met hun krachtige liedjes en eigen sound. De stiltes die ontstaan door technisch onderhoud worden moeiteloos gevuld door zangeres Abir, die in gesprek gaat met het publiek over wat ze nog meer gaan zien vandaag. Ook houdt ze een promotie praatje voor hun debuut vinyl single, die is uitgebracht in samenwerking met Record Store Day en Popronde.

Hiqpy

Voor Plato staat er vanaf ongeveer half zeven een rij met fanatieke vinyl liefhebbers. Dit jaar was er niet één plaat waar iedereen naar op zoek was, maar loopt de vraag volgens een van de eigenaren van Plato sterk uiteen. Ook hier kunnen bezoekers vanaf 12 uur genieten van live muziek. Ziggy Splynt staat als eerste op het podium, ze presenteren hier hun nieuwe EP die uit is gekomen op het label van Plato Utrecht. Naast Ziggy Splynt staat ook Coco Cocaïne in de winkel, die een maand eerder hun debuut EP uitbrachten, ook op het label van Plato. Ook de Eindhovense band The Föhns en Hilversums duo Donna Blue spelen instores van een half uur.

Donna Blue

Coco Cocaine

Op het podium van Broese spelen acts uit alle hoeken van het land. Zo wordt de dag geopend door de melancholische klanken van het Zeeuwse De Toegift, en zingt later ook nog Marlene Bakker uit Groningen in de boeken- en platenwinkel haar nummers in eigen dialect. Broese heeft gekozen voor rust en melancholie, wat ook wel passend is in een boekenwinkel. Daar spelen ook nog kamerpopband The Stream en de ook in Zeeland geboren Marien Dorleijn, de frontman van Moss, die inmiddels al meer dan 20 jaar actief zijn.

Marlene Bakker

Evy and the Assholes

In Dig It! staat maar één act, namelijk de Utrechtse Evy and the Assholes, die een nieuwe video uit hebben waarin het staartje van hun RSD-show is te zien. Dat het een thuiswedstrijd is voor de band, is duidelijk te zien aan hoe druk het is. Veel mensen zijn veroordeeld om het concert buiten vanonder hun paraplu mee te krijgen, waar de sfeer er overigens ook goed in zat. De druilerige dag houdt het niemand tegen om op zoek te gaan naar het vinyl pareltje of van live muziek te genieten. 

Gezien: Record Store Day 2024 in Plaatboef Utrecht, Plato Utrecht, Broese en Dig It!, zaterdag 20 april 2024 @ Utrecht