Op De Kaart is een maandelijks evenement voor de Utrechtse hiphopcommunity. Vanwege de laatste editie op de huidige plek van dB’s was er op woensdag 18 oktober een dikke afsluiter, waar we gingen kijken.

Als we aankomen bij dB's, is de sfeer zoals een klassieke hiphopavond. Iedereen staat buiten te roken, binnen is er ook een feestje maar de zaal is nagenoeg leeg. Als we dan ook maar even buiten spieken, worden we direct teruggeroepen door host Tivo ‘Skeffneckuz’ (bekend als co-host van Op De Kaart of de rapformatie Ongezond uit het Hof van Jaeden tijdperk): “Nog vier minuten en dan gaan we weer beginnen!”. Dan trappelt iedereen via het café weer de zaal in.

Zowel voor als op het podium is het de hele avond gezellig, al heeft de avond ook wat struggles, met name met de line-up en de DJ. Sommige acts hebben een eigen DJ geregeld, en anderen zijn aangewezen op de concert dj, die soms niet goed op de hoogte is van welke tracks er gespeeld gaan worden. Waar er in de planning rookpauzes waren, zijn die later op de avond niet meer mogelijk door de uitloop aan het begin van de avond. Ook zijn sommige artiesten iets verder in het live performen en het is logisch dat hoe later de avond wordt, de tracks meer meegerapt worden. Josbros is nu eenmaal wat verder dan Young Cabbage, Angel D of KV34.

Josbros

Maar het geluidsniveau van de crowd is vanaf het begin hoog en het publiek is betrokken. Het zijn juist de jongere artiesten die ervoor zorgen dat het publiek zo divers is. Het is de organisatie gelukt om de Utrechtse scene in alle leeftijden naar dB’s te krijgen, en dat op een woensdag. Er komen allemaal acts voorbij die je het afgelopen jaar hebt kunnen zien tijdens de live-podcast, die ook in dB’s gehouden werd, en ook online was te volgen. Op De Kaart is uitgegroeid tot een niet te omzeilen begrip in de hiphopscéne van Utrecht. We schreven er al eerder over. Het wordt georganiseerd door Bengi, van het platform Holybladinc, en Triwish, bekend van van alles, onder andere de radioshow 030Netwerk die hij ook samen met Bengi host.

Opvallend goede performances wisselen elkaar af met minder voorbereidde shows, en waar eerder nog over eigen vocalen werd gerapt, wordt er nu daadwerkelijk live geperformd. En goed. Garuda en K1ndo gebruiken beats met vette oldschool samples die er op een goede manier heel erg bovenop liggen. Rafaello krijgt de hele zaal mee met zijn track ‘Lang Geleden’. En een ander duo, Naldeaux en ACE, maakt ook indruk met hun vulgaire teksten en heerlijke flows. Apart van elkaar zien we ook De Rechter en Drowsu, allebei echte rappers die weinig ademnood lijken te krijgen.

Duimalot

De scene is levendig. De gemoedelijke sfeer blijft de hele avond aanwezig, naar een avond als deze was echt vraag. Een volle zaal van jonge en oude mensen door elkaar. Deze avond had ook prima op een vrijdag plaats kunnen vinden, en door kunnen gaan tot wat later dan de beperkende eindtijd van 01.00 uur. Want wat nog belangrijk is om te noemen, is dat het uiteindelijk niet is gelukt om een van de godfathers van de scene op het podium te krijgen. J.A.E., van Stropstrikkers, is van de timetable geschrapt omdat er te veel uitloop was en het programma in dB’s op een woensdag nu eenmaal niet langer dan één uur ’s nacht door mag. Heel jammer. Het belangrijkste is: De Utrechtse hiphopbeweging is weer op de kaart gezet en met de gemeente die nu al wat langer meekijkt in de streetculture beweging, is dit een duidelijk teken. Op De Kaart, daar moeten de raadsleden zijn!

Gezien: Op De Kaart XL, woensdag 18 oktober 2023 @ dB’s