Op 27 oktober presenteert Navigate in EKKO debuutalbum Nothing Ever Happens Around Here. Met de nieuwe plaat in aantocht, spraken we de band over hun muziek. De prioriteit van het album? “Het worden allemaal bangers!”

De alternatieve rock overheerst vanavond in EKKO met de release van het debuutalbum van Navigate. Drie jaar lang werkten Finn (zanger), Julian (gitarist), Nisse (bassist) en Hicham (drummer) aan Nothing Ever Happens Around Here. Toch is de band al langer bekend en hebben ze een zeker streamsucces op Spotify. De single ‘Where Do You Go’ uit 2021 heeft de mijlpaal van 100.000 streams gehaald, ‘Everything werd binnen twee weken duizenden keren beluisterd en het aantal maandelijkse luisteraars ligt al een tijd ruim boven de 10.000. Hoe voelt dit succes? Wat zijn hun grootste invloeden in muziek? En wat kan worden verwacht van het album? De broers Finn en Nisse vertellen erover.

Het succes van Navigate komt niet helemaal aanwaaien. Het is een band met grote ambities en veel wilskracht. “We hebben de intentie om alles zo groot mogelijk te maken als maar kan”, vertelt Finn. “Alle bandleden zetten zich in om de band volledig te laten lukken.” Toch blijven ze nuchter ondanks het succes. “We hebben het geluk dat we door verschillende Spofity-afspeellijsten zijn opgepakt. Doordat we in lijsten als New Music Friday en Alternative Weekly hebben gestaan, zijn onze streams enorm gegroeid.” De singles ‘Around Here’, ‘Belong’ en ‘Drunk Thoughts In The Afternoon’ van het nieuwe album doen het goed op Spotify. ‘Feel Your Pain’ eigenlijk de eerste officiële single is van het album. Finn: “Het nummer wordt wel in een nieuw jasje gehesen, we hebben wat extra dingen toegevoegd.”

De release van Nothing Ever Happens Around Here is voor de jongens spannend. “Ieder nummer bevat een uniek verhaal”, vertelt Finn, “dat vaak gebaseerd is op persoonlijke gevoelens en gebeurtenissen.” Dat het album zich uiteindelijk ontpopte tot een overkoepelend verhaal, was niet de eerste intentie. “Toen we acht van de twaalf nummers af hadden, begon het album pas de vorm te krijgen van een album.” Toch verbaast het verhalende karakter van het album Nisse niet. “Finn en Julian doen beiden een studie in vormgeving, waardoor zij meer denken in beelden. Dit hoor je terug in de muziek, in het verhaal. Je ziet een beeld.” Finn en Nisse beschrijven het album dan ook als een film met verschillende scenario’s.

(tekst gaat verder onder de foto)

Vanaf jongs is de rockmuziek er bij de muzikanten ingeslopen. Ze zijn opgegroeid met Bruce Springsteen, Ramones, The Beach Boys, Foo Fighters. “Zo hoor je het verhalende van Springsteen terug en proberen we de catchyheid van The Beach Boys erin te verwerken”, volgens de jongens. Deze muziek die ze van hun ouders meekregen legde de basis voor hun muzieksmaak. Toen ze zelf begonnen met het ontdekken van nieuwe muziek, kwamen er nieuwe inspiraties bij. Queens of the Stone Age en Editors werden een grote invloed. “Je hoort ook elementen uit Midwest Emo in de teksten, net als een goede dosis pop”, vertelt Nisse. Op de ‘catchyheid’ en de dosis pop blijft Nisse hameren, want Navigate heeft niet als doel om alleen maar persoonlijke verhalen te vertellen. “Ondanks de diepere betekenissen, blijven het popliedjes met een refrein.”

De release in EKKO is voor de band een dubbele prestatie. Spelen op juist dit Utrechtse podium betekent veel voor Nisse. “Ik heb daar het een en ander gezien. Veel optredens, ik ben er naar vrienden wezen kijken. Om er nu zelf te staan is dan wel bijzonder.” Er is dan ook sprake van gezonde zenuwen; Finn en Nisse moeten beiden zenuwachtig lachen wanneer ze nadenken de aankomende show. Ze zijn in ieder geval klaar om EKKO te vullen met hun rocksound. En wat we kunnen verwachten van het album? “Het worden allemaal bangers”, grappen Finn en Nisse, al dan niet serieus.

Te zien: Navigate, vrijdag 27 oktober 2023 @ EKKO, Utrecht