De ene Club 3voor12 Utrecht sta je schouder aan schouder, een andere keer heb je alle ruimte om te dansen. De editie van oktober, de laatste editie van programmeur Mick Verweij, was er een van de laatste categorie.

Destiny*

De avond wordt afgetrapt door rapper Destiny* die nonchalante Nederlandstalige en Engelstalige nummers maakt op new-jazz beats. Met de bas op leveltje 10 en autotune stevig aan, staat Destiny* ontspannen op het podium. Zijn DJ weet het knopje waaronder de luchthoorn zit goed te vinden.  

Destiny* laat geen stilte vallen voor applaus. Na elk nummer heeft hij een boodschap voor het publiek. ‘Hebben jullie het leuk? Is het nog een beetje gezellig?’, ‘Kom wat dichterbij’, ‘We gaan bewegen toch?’ Tot en met een klassieke opdracht om ‘van links naar rechts’, of in Destiny*’s eigen versie ‘to the right, to the left’, te gaan, waarmee hij de zaal absoluut in beweging krijgt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Meerkat

De tweede band is van een totaal ander kaliber. Het Utrechtse Meerkat speelt instrumentale, funky jazz met elektrische gitaar en trompet front. Overigens stal de nieuwe bassist Giel van Rijn de show. Trompettist Lauran Neerincx grapt tijdens de show dat dit de auditie van bassist Giel van Rijn is, maar ondertussen staat hij allang met keurige persfoto’s op de Instagram van de band. Ook het publiek is unaniem: Giel mag blijven. Hij miste naar eigen zeggen zijn eerste noot van dit ‘maidenoptreden’, maar voor de rest van de show zit het meer dan snor. Alle bandleden beheersen hun instrument trouwens tot in de puntjes. Tot en met drummer Hugo Hinkel die de show afsluit met een drumsolo waar voor de verandering wel naar te luisteren valt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Talks Make Do

De avond wordt afgesloten door Talks Make Do. Een band die aangekondigd wordt als ‘new wave’, maar daar is los van het uiterlijk van deze vijfkoppige band en het gebruik van een synthesizer weinig van terug te horen. Het kan beter als indie-/rockpop omschreven worden, duidelijk geïnspireerd door de Arctic Monkeys. Of misschien toch een vleugje The Smiths? De nummers zijn in ieder geval zeer afwisselend. Van beuken met gitaren met de debuutsingel ‘Ripple’ die deze zomer uitkwam, via dromerige synths naar het meer funky nummer ‘Keeper’ op akoestische gitaar. De podiumpresentatie van zanger Alex Hoevenaars is opvallend, vooral omdat de rest van de band meer aan de binnenkant geniet van het optreden.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht oktober 2023 met Mokerjong, PIPPA, THAMES, 26 oktober 2023 @ dB’s, Utrecht