Productiehuis KOSMIK begint in januari met een nieuwe reeks Mastertrajecten. Vier ambitieuze muziektalenten uit de regio Amersfoort krijgen daarbij de mogelijkheid om zich op creatief en zakelijk vlak verder te ontwikkelen.

De meeste artiesten die net van een kunstvakopleiding of het conservatorium komen spelen niet meteen op grote podia. Voor hen biedt productiehuis KOSMIK een tussenstap met hun mastertrajecten. Jonge makers krijgen daarbij de mogelijkheid om te experimenteren en een eigen signatuur te ontwikkelen.“De Mastertrajecten zijn ontstaan om een brug te slaan tussen de eigen oefenruimte en het werkveld”, vertelt talentontwikkelaar Janique Modder, die tijdens de Mastertrajecten persoonlijke begeleiding biedt. Janique is al langer actief in de muziekindustrie en werkt sinds 2022 bij KOSMIK. “Mijn achtergrond is breed. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik persoonlijke benadering prettig vind en mijn kracht vind in branding en strategie”, vertelt Janique. “Ik wil er samen met de artiest achter komen waarom die doet wat die doet en waar die voor staat. Samen kijken we hoe we dat kunnen versterken.”

In januari 2024 start een nieuwe lichting muzikanten. “We hebben vier plekken voor het nieuwe jaar. Iedere master krijgt van ons een makersbudget. Dit bedrag is vrij te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling”, zegt Janique. Muzikanten en artiesten van ieder genre die binding hebben met de regio Amersfoort zijn welkom om zich aan te melden. Dat kunnen solo artiesten, bands, collectieven of auto-didact makers zijn, maar ook iemand die net van de academie komt. “Het is fantastisch om alle genres te ondersteunen, van Nederlandstalige pop tot metal. Iedereen is welkom, maar je moet wel een duidelijke ontwikkelingsvraag hebben”, licht ze toe. “We zoeken mensen met ambitie. Heb je een stip op de horizon, een duidelijke visie? Dan ben je bij ons op het juiste adres.” Deelname aan een traject kost de maker zelf overigens niks.

Een voorbeeld van een artiest met een duidelijke ontwikkelingsvraag is Kahmeya, die in 2022 het Mastertraject bij productiehuis KOSMIK heeft afgerond. “Haar hulpvraag was heel duidelijk: een voet tussen de deur krijgen in de EDM scene. Haar droom was om op Amsterdam Dance Event te draaien.” Productiehuis KOSMIK heeft met haar onder andere een electronic press kit ontwikkeld. Daarna hebben ze samen boekers benaderd. “Zij werd geboekt op een feest tijdens ADE, op een goed tijdslot en draaide voor een volle zaal. We kunnen geen beloftes maken, maar we kunnen artiesten helpen en versterken. Daarbij is hun eigen betrokkenheid en inzet enorm van belang.” Andere artiesten die een mastertraject (hebben) doorlopen zijn ZOOPHIS, TOKU MEI, Despa, AP Stunna en Raven Kangee. Artiesten die het Mastertraject hebben doorlopen kunnen ook daarna nog bij KOSMIK terecht. “Het ondernemen is een netwerk opbouwen. Wij proberen alle masters handvatten te geven om daarna door te kunnen stromen”, vertelt Janique.

Productiehuis KOSMIK is er ook voor andere artiesten met een hulpvraag. “Verspreid over het jaar organiseren we verschillende Q&A's onder de noemer 'Topics & Takkies', dat zijn panelgesprekken voor beginnende professionals in de podiumkunsten. Daarbij wordt ook een showcase gegeven en is er ruimte om te netwerken. Daarnaast hebben we het hele jaar door een kortlopend programma genaamd 'KOSMIK On Air', waarin je in zes studiosessies werkt aan eigen materiaal. Onder begeleiding van een ervaren producer werk je je eigen muzikale ideeën uit tot volledige tracks, klaar voor release.”

Heb je interesse in een makerstraject? Inschrijven kan hier.