Eva Maasen, alias Ajuma, is inmiddels al een tijdje een graag geziene gast in de Nederlandse dance-scene en heeft menig publiek weten op te zwepen met haar dynamische en soulvolle sets. Vorig jaar stond ze op festivals als Orbit en Into the Woods en dit jaar trad ze voor de tweede keer op tijdens Into the Great Wide Open. Nu komt ze met een eigen clubavond waarbij de verbinding op de dansvloer centraal staat: Parotia.

“Parotia is geboren vanuit een behoefte om met elkaar te dansen én hiermee tegenwicht te bieden aan de hardere elektronische muziekstijlen die in het afgelopen jaar steeds groter zijn geworden”, vertelt Eva op een regenachtige dag in een koffietentje in Utrecht. Het is precies een week voordat de nieuwe clubavond van haar hand van start gaat in EKKO. De avond wordt op de website van EKKO aangekondigd als ‘een stap weg van het individualisme en een sprong richting elkaar toe.’ Precies wat Eva voor ogen heeft met Parotia: de verbinding opzoeken op de dansvloer.

Paradijsvogel
De naam Parotia is volgens Eva geïnspireerd op de paringsdans van de gelijknamige Nieuw-Guineese paradijsvogel, die gebruikmaakt van wisselende kleuren in zijn zwarte vacht om aandacht te trekken en andere vogels te imponeren. Dit past bij hetgeen Eva wil bereiken met Parotia: mensen laten dansen mét elkaar. “Het valt mij op dat als er ergens wat hardere muziek gedraaid wordt of als ik zelf wat harder draai, mensen meer naar binnen keren. Ze zijn dan meer gericht op de dj, op een break of op zichzelf. Als ik een wat warmer, soulvol geluid draai keren mensen juist naar elkaar toe. Dan staat de dj ook wat minder centraal in het hele plaatje en gaat het meer over samen zijn en verbinding creëren met elkaar.”

Verhard
Volgens Eva lijkt de programmering in de Nederlandse dancescene sinds covid te zijn verhard. “Trance, techno en electro zijn op dit moment heel erg groot. Ik vind het goed dat er op deze populariteit wordt ingespeeld, maar ik mis soms wel een beetje diversiteit in genres op de line-up van veel grote festivals. Als Ajuma neem ik waar wat er op de dansvloer gebeurt als er een ander geluid verspreid wordt. Dan valt het me op dat er ook behoefte is aan een ander soort muziek in de dancescene: muziek waardoor je mét elkaar wilt dansen. Daarom maak ik hier graag ruimte voor.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Parotia
Ongeveer een jaar geleden besloot Eva het heft in eigen hand te nemen en zelf een concept te bedenken waarbij verbinding en een warmer geluid centraal staan. “Ik cureerde een dag bij NAR met het geluid dat ik zelf graag meer wil horen. Dat was zo leuk om te doen en gaf me zo veel visie, dat ik dacht: dit zou ik meer willen doen.” Eva zag in EKKO al snel de meest geschikte plek voor Parotia: “EKKO heeft de juiste ruimte, met een goed geluidssysteem en een mooie capaciteit. Ook is het een ruimte die je je makkelijk eigen kan maken.”

Naast het creëren van verbinding op de dansvloer hoopt Eva met Parotia ook andere vrouwelijke dj’s te inspireren om hun eigen clubavond op te zetten. “Het viel me op dat ik na al die keren dat ik gedraaid heb misschien vier keer benaderd ben door een vrouw. Je ziet wel steeds meer vrouwelijke dj’s, maar het aantal vrouwelijke promotors en vrouwen die concepten neerzetten en feestjes organiseren, ligt een stuk lager. Met Parotia wil ik graag andere vrouwen inspireren dit te doen.”

Eva hoopt met de eerste editie van Parotia een veilige plek te creëren voor het publiek, waar mensen echt komen om te dansen. Daarnaast wil ze ook graag de crew zoveel mogelijk betrekken bij de avond. “De dj krijgt vaak de spotlight, terwijl daar een heel team achter zit. Ik probeer daarom bijvoorbeeld ook de designer te promoten via mijn socials en van tevoren samen te eten met de crew. Niemand hoeft zich verplicht te voelen daarbij te zijn, maar zo krijgt iedereen de kans om onderdeel te zijn van de avond.”

Te zien: Parotia, met Ajuma en Frinda di Lanco, zaterdag 25 november 2023 @ EKKO.